İbrahim Emini Herevi'nin hayatı, tarihçiliği ve Fütuhât-ı Şahî isimli eserinin tercümesi
The study of Ebrahim Emini Heravi's life, histography and translation of Futuhati Shahi book
  1. Tez No: 800164
  2. Yazar: BAHADUR BEHROOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFAATTİN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İran, Safeviyye Ailesi, İbrahim Emini Herevi, Fütuhat-ı Şahi, Şah İsmail, Iran, Safavid Family, Ebrahim Emini Heravi, Futuhati Shahi, Shah İsmail
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Safevi dönemi tarih boyunca bakıldığında zengin tarihi kaynaklara sahiptir. Bu döneme ait onlarca kitap bulunmaktadır. Her biri de çok büyük önem arz etmektedir. Bu kaynaklardan en başta gelenler arasında şüphesiz Fütuhat-ı Şahi kitabı gelmektedir. Türkiye'de ne var ki Safevi tarihiyle ilgili kaynaklar, çoğunun Türkçeye çevrilmesi henüz tamamlanmış değildir. Tezimizin konusunu XVI. Yüzyıl Safevi dünyasının önemli şair ve tarihçilerinden biri olan İbrahim Emini Herevi'nin hayatı, tarihçiliği ve yazdığı Fütuhat-ı Şahi adlı eserinin tercümesi teşkil etmektedir. Bu kitap ilk defa Muhammed Rıza Nasiri tarafından (1383/2004) yılında Tahran'da yayınlanmıştır. Bu tercüme Muhammed Rıza Nasiri'nin yayınladığı bu kitap üzerinden yapılacaktır. Bu çalışma bir giriş, iki bölüm ve tercümeden oluşmaktadır. Giriş kısmında Safevi devletine kadar İran'ın kısa tarihi, Safevi hanedanının kurucusu Şeyhlerin ahvali ve devletleşmeye giden geçmiş tarihi, I.Şah İsmail zamanına kadar olan kısım özetlenecektir. Birinci bölümde yazarın hayatı, edebi ve içtimai şahsiyeti, eserleri ve ikinci bölümde eserimiz Fütuhat-ı Şahi'nin yazılışı ve içeriği, özellikleri, nüshaları, kaynakları, Safevi tarihçiliği döneminde yeri ve eserin dil, üslup özellikleri, edebi değeri, tüm detayları ile aktarılmaya çalışılmaktadır. Çalışmanın son kısmında ise Fütuhat-ı Şahi'nin Türkçe tercümesine yer verilmiştir. İbrahim Emini Herevi, I. Şah İsmail zamanında, Şah'ın ordugâhına çok yakın kişi olarak göreve başlamıştır. Aynı zamanda İbrahim Emini Herevi Şah İsmail döneminin ünlü şahsiyetlerinden ve şairlerinden biriydi. Handemir ve Sam Mirza-i Safevi'nin dediğine göre İbrahim Emini Herevi'nin kendisine ait olan veya günümüze kadar ona nispet edilen üç tane Risale, bir tane rubai tarzında şiir eseri daha bulunmaktadır. Aynı zamanda Emini Herevi o döneme ait diğer yazarlar gibi Fütuhat-ı Şahi kitabında bu şairlik yönünü yoğun olarak kullanmıştır. Herevi'nin yazdığı Fütuhat-ı Şahi adlı tarihi eseri üzerinde dikkatle durulmaya ve çalışmaya değer bir eserdir.
Özet (Çeviri)
The Safavid period has rich historical resources throughout history. There are number of books related to this period. Each of them is very important. Undoubtedly, the book Futuhati Shahi comes first among these sources. In Turkey, however, most of the sources on Safavid history have not been translated into Turkish yet. The subject of our thesis is The life, historiography and the translation of his work, Futuhati Shahi, of Ebrahim Emini Heravi, one of the famous poets and historians of the 16 th century Safavid world. This translation will be based on this book published by Muhammed Reza Nasiri. This work consists of an introduction, a chapter and a translation. In the introduction, a brief history of Iran until the Safavid state, the state of the Sheikhs, the founder of the Safavid dynasty, and the past history leading to statehood, and the part up to the time of I.Shah Ismail will be summarized. In the first chapter, the life of the author, his literary and social personality, his works and the second chapter, the writing and content of our work Futuhati Shahi, its features, copies, sources, its place in the Safavid historiography period, and the language, stylistic features, literary value of the work are tried to be conveyed with all its details. In the last part of the study, the Turkish translation of Futuhati Shahi is included. Ebrahim Emini Heravi started his duty as a very close person to the Shah's camp during the time of I. Shah Ismail. At the same time, Ebrahim Emini Heravi was one of the famous personalities and poets of the I. Shah Ismail period. According to what Khoandmir and Sam Mirza-i Safavi say, there are three Risales and one other rubai poetry work that belongs to Ebrahim Emini Heravi or has been attributed to her until today. At the same time, Emini Herevi used this poetic aspect intensively in his book Futuhati Shahi, like other writers of that period. The historical workof Futuhati Shahi, written by Heravi, is a valuable work and study.