Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar bakımından mağdur beyanı ve ispat kuvveti
Victim's statement and weight of statement in terms of sexual crimes
- Tez No: 800197
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİRTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Cinsel suç, mağdur beyanı, mağdur beyanının ispat gücü, delil, ispat, Sexual crimes, victim, victim's statement, conclusiveness of victim's statement, evidence, proof
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen suçlar olan cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda, özellikle somut adli ve tıbbi bulguların mevcut olmadı hallerde, suçun sübut bulup bulmadığı tartışmasında suçun fail ve mağdurun beyanlarının değerlendirilmesi ve bu beyanların suçu ispat noktasında ne derece etkileyebileceği, failin mi yoksa mağdurun mu beyanının esas alınacağı ve suçun ne zaman sübut bulmuş sayılacağı tartışması önem taşımaktadır. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların bazıları tamamen gizli/ tanıksız işlendiği için delillerin karartılabildiği, delil elde etmenin zorluğu, mağdurun şikâyeti geç yapması gibi sebeplerle mağdur ve failin beyanından başka dayanak olabilecek somut delil bulunmaması durumunda mağdur beyanından yola çıkarak yargılama konusu suçun sübut bulup bulmadığının belirlenmesinde ciddi güçlük bulunmaktadır. Hakkaniyete uygun bir yargılama için cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda mağdur beyanı psikolojik açıdan incelenmeli ve ispat hukuku açısından da bazı kriterler baz alınarak bir sonuca ulaşılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Evaluating the statements of the perpetrator and the victim in the discussion of whether the crime is confirmed or not, in the crimes against sexual immunity, which are the crimes regulated in the Turkish Penal Code No. 5237. Especially in the absence of concrete forensic- medical findings, and to what extent these statements can affect the point of proving the crime, whether the perpetrator or the victim. It is important to discuss whether the statement of crime will be taken as a basis and when the crime will be committed to have been confirmed. Since some of the crimes against sexual immunity are committed completely confidentially/without witnesses, there is a serious difficulty in determining whether the crime in question is confirmed or not, based on the victim's statement, if there is no concrete evidence (forensic-medical findings) that can be a basis other than the statement of the victim and the perpetrator, due to reasons such as the fact that the evidence can be obscured, the difficulty of obtaining evidence, the late complaint of the victim. For a fair trial, the victim statement in crimes against sexual immunity should be examined psychologically and a conclusion should be reached based on some criteria in terms of proof law.