Bağlantılı sözleşmeler
Li̇nked contracts
- Tez No: 800247
- Danışmanlar: PROF. DR. ZARİFE ŞENOCAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bağlantılı Sözleşmeler, sözleşmeler hukuku, sözleşmelerde karşılılık ilkesi (synallagma), sözleşmesel ağlar, sözleşmenin nispiliği ilkesinin istisnaları, Linked contracts, law of contracts, principle of reciprocity in contract (synallagma), contractual networks, exceptions of privity of contract
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışmada, doktora tez konusu kapsamında“Bağlantılı Sözleşmeler”dört bölümde incelenmiştir. Ekonomi, teknoloji ve bilgi alanında yaşanan gelişmeler neticesinde sözleşme tarafları arasında çeşitli iş birlikleri ortaya çıkmıştır. Bu iş birlikleri sözleşme özgürlüğü zemininde kendine has özellikler taşıyan birçok yeni sözleşme türünü sözleşmeler hukukuna kazandırmıştır. Sözleşme türlerinden en önemlilerinden biri olan bağlantılı sözleşmelerin anlaşılabilmesi için bağlantı kavramı, bağlantı türleri, bağlantılı sözleşmelerin ortaya çıkışı ve hukuki niteliği bu çalışmada ortaya konmuştur. Yapılan bu inceleme, ağırlıklı olarak Alman olmak üzere İsviçre, Avrupa Birliği (AB) ve Anglo-Sakson Hukuku düzenlemeleri ve kaynakları ışığında gerçekleşmiştir. Bağlantılı sözleşmeler, konu itibariyle çok genişleyebilen bir özelliğe sahip olduğundan çalışmanın verimliliği açısından Borçlar ve Tüketici Hukuku açısından sınırlandırılarak çekirdek niteliğindeki sözleşme örnekleri üzerinden ele alınmıştır. Bilhassa Türk Hukuku' nda bağlantılı sözleşmelere ilişkin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun m. 30' daki bağlı krediler ile Türk Borçlar Kanunu m. 340' taki kira sözleşmesiyle bağlantılı sözleşme yapma yasağı unsurları ve sonuçlarıyla değerlendirilmiştir. Ayrıca bağlantılı sözleşmelerin uygulanma alanını genişletebilen çeşitli sözleşme örneklerinden bahsedilmiştir. Son olarak bağlantılı sözleşmelerin sona erme halleri ve sona erme halleri neticesinde ortaya çıkan sorunlar, ödünç alanın sahip olduğu savunma mekanizmaları olan def' iler ayrıntılarıyla ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study,“Linked Contracts”within the scope of doctoral thesis topic are examined in four sections. As a result of developments in the field of economy, technology and information, several cooperations have emerged between the contracting partners. These cooperations have brought many new types of contracts, which have unique characteristics (sui generis) on the basis of freedom of contract, to the contracts of law. In order to understand one of the most important of types of contracts, linked contracts, the concept of linked, types of linked, the emergence and legal nature of linked contracts are examined in this study. This examination has been carried out in the light of the regulations and resources of Swiss, European Union (EU) and Anglo-Saxon Law, mainly German Law. Since the linked contracts have a very extensible feature in terms of subject, they are limited in terms of Obligations and Consumer Law in order to ensure the efficiency of the study and are discussed through core contract examples. In particular in Turkish law, related to the linked contracts, the linked credit agreements in Article 30 of the Law on the Protection of the Consumer and the prohibition of making a linked agreement with the lease agreement in Article 340 of the Turkish Code of Obligations have been evaluated with their elements and consequences. Also various examples of contracts that can expand the application area of linked contracts are mentioned. Finally, the termination cases of the linked contracts and the problems that arise as a result of the termination cases, exceptio that the defence mechanisms of the borrower are expressed in detail.