Değer odaklı manevi güçlenme programının akademik başarısı yüksek öğrencilerin evrensel ahlakî değerler ve tanrı'ya güven düzeyi puanlarına etkisi
The effect of value-oriented spiritual empowerment program on level of universal moral values and trust in god scores of students with high academic success
- Tez No: 800255
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Ahlak, Tanrı imgesi, Başarı, Değer, Child, Ethics, Image of God, Success, Value
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada 10-13 yaş grubunda yer alan akademik başarısı yüksek öğrencilerin evrensel ahlaki değerler ile Tanrıya güven duyguları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Ankara ilindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel bir okulda eğitim- öğretim gören 10-13 yaş aralığındaki çocuklar oluşturmaktadır. Araştırma örneklemi için Ankara ilindeki Yenimahalle ilçesi seçilmiştir. Bu ilçede akademik başarısı yüksek öğrencilerin sınavla bir araya getirildiği 5-6-7-8. sınıf öğrencileri seçilmiştir. Seçilen okulun farklı kademelerindeki toplam 69 öğrenciye ulaşılmıştır. Seçilen öğrenciler deney ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney Grubunu 5 ve 6. sınıflar, kontrol grubunu 7 ve 8. sınıflar oluşturmaktadır. Grupların bu şekilde belirlenmesinin sebebi 7 ve 8. öğrencilerinin lise giriş sınavına hazırlanan sınav grubu öğrencilerinden oluşuyor olmasıdır. Öğrencilere 10- 13 Yaş Çocukları İçin Evrensel Ahlaki Değerler Ölçeği ve Tanrı İmgesi Ölçeği uygulanmıştır. 10- 13 Yaş Çocukları İçin Evrensel Ahlaki Değerler Ölçeği toplam 48 maddeden ve Tanrı İmgesi Ölçeği Kısa formu toplam 10 maddeden oluşmaktadır. Öğrenciler hakkında genel bir bilgi sahibi olmak için kişisel bilgi formu doldurulmuştur. Araştırma için deney ve kontrol gruplarına ön test uygulanmıştır. Uygulama sonrası deney grubuna sekiz hafta boyunca değerler oturumları yapılmıştır. Sekiz hafta sonunda deney ve kontrol gruplarına son test uygulanmış ve ortaya çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Bu çalışma sonucunda deney grubu öğrencilerinde Tanrı'ya güven düzeyi ile evrensel ahlaki değerler ölçeği bilişsel boyutu puanları arasında pozitif yönlü orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu ve verilen eğitimle bu düzeyin arttığı belirlenmiştir. Diğer bir deyişle, yapılan oturumlar sonrasında öğrencilerin Tanrı'ya güven düzeyi artıkça evrensel ahlaki değerler ölçeği bilişsel boyutu puanları artmaktadır. Başarı düzeyi ile Tanrı'ya güven ve evrensel ahlaki değerler arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the relationship between universal moral values and the image of God in the 10-13 age group of students with high academic achievement. Experimental research method were used in the research. The population of the research consists of children aged 10-13 who are studying in a private school affiliated to the Ministry of National Education in the province of Ankara in the 2019-2020 academic year. Yenimahalle district in Ankara province was chosen for the research sample. In this district, students with high academic success are brought together through a questionnaire in 5-6-7-8. grade students were selected. A total of 69 students at different levels of the selected school were reached. The selected students were divided into two groups as experimental and control groups. The 5th and 6th grades constitute the Experimental Group, and the 7th and 8th grades constitute the control group. The reason for determining the groups in this way is that the 7th and 8th students are made up of the exam group students who are preparing for the high school entrance exam. The Universal Ethical Values Scale for 10 - 13 year-old the Image of God Scale for Children were administered to the students. The Universal Ethical Values Scale for 10 - 13 year-old Children consists of a total of 48 items and the Short form of the God Image Scale for Children consists of 10 items in total. A personal information form was filled in order to have general information about the students. For the research, a pre-test was applied to the experimental and control groups. After the application, values sessions were held for the experimental group for eight weeks. At the end of eight weeks, the final test was applied to the experimental and control groups and the results were interpreted. As a result of this study, it was determined that there was a positive and moderately statistically significant (r = 0.367) relationship between the total score of the god image scale and the cognitive dimension of the universal ethical values scale in the experimental group students. In other words, as the total scores of the students' god image scale increase after the sessions, the cognitive dimension scores of the universal ethical values scale increase. It can be said that there is a positive moderate relationship between the level of success and the perception of God and Universal ethical values.