Temel tasarım dersinde 'Çok alanlı sanat eğitimi yöntemi'nin uygulanması üzerine bir durum çalışması
A case study on implementing the 'Discipline based art education method' in the basic design lesson
- Tez No: 800349
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çok Alanlı Sanat Eğitimi, Sanat Eğitimi, Temel Tasarım Dersi, Meslek Yüksekokulu, Multidisciplinary Art Education, Art Education, Basic Design Course, Vocational School of Higher Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İş hayatına ve yaşama hazırlanma evrelerinin belirleyici ve sonuncusu üniversite eğitimidir. Bu dönemde alınan alan dersler meslek ve iş hayatında kişilere rehber niteliğindedir. Sanat eğitimi ağırlıklı bölümlerin ana dersi de Temel Tasarım dersidir. Temel Tasarım dersi, öğrencilerin yaratıcılığını geliştirebilme, özgün tasarımlar ortaya koyabilmeleri için temel sanat kurallarının verildiği ve bu kurallarla engin hayal gücünün harmanlanarak beğenilen tasarımların ortaya çıkmasını sağlayan bir basamaktır. Temel Tasarım dersi alan öğrencilere yönelik uygulama ağırlıklı eğitim programı, öğrencilerin sanatsal olarak gelişmesinde yetersiz kalacaktır. Bu, disiplinler arası bir yaklaşım olan Çok Alanlı Sanat Eğitimi Yönteminin önemini ön plana çıkarmaktadır. Bu araştırma, ön lisans Ayakkabı Tasarımı bölümü öğrencilerinin eğitiminde Çok Alanlı Sanat Eğitimi yönteminin sanatsal algı gelişimine etkileri üzerine bir durum çalışmasıdır. Çalışmada, Çok Alanlı Sanat Eğitimi Yöntemi ile tasarım öğrencilerinin sanat eserine eleştirel gözle bakma, sanatçıları tanıma, plastik değerleri kavrama, sanat eseri yorumlama becerilerinin üst seviyelere taşınması hedeflenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler, yapılandırılmış görüşme tekniği, araştırma öncesi ilk çalışma, Çok Alanlı Sanat Eğitimi yöntemi ile yapılan eğitim ve akabinde son çalışma yaptırılarak elde edilmiştir. İlk çalışma ve son çalışma arasındaki farklılık 10 tane bağımsız uzman tarafından değerlendirilmiştir. Bu çalışma, 2021- 2022 Eğitim Öğretim yılında Konya Teknik Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksek Okulu Ayakkabı Tasarım ve Üretim Programı 1. Sınıf Temel Tasarım dersi alan öğrencilerinden oluşan 10 kişilik bir grubuna uygulanmıştır. Çok Alanlı Sanat Eğitimi 4 temel yöntemden oluşmaktadır. Bu yöntemden ilki olan Sanat Tarihi alanında dönemlerine göre ayakkabı modelleri ve ayakkabının gelişim safhaları incelenmiştir. Estetik alanında ayakkabının yapısal beğeni açısından yorumlaması yapılmıştır. Sanat Eleştirisi alanında günümüzde ve tarihsel dönemlerde kullanılan ayakkabı türlerinin öğrenciler tarafından değerlendirme ve yorumlanması gerçekleştirilmiştir. Son olarak Uygulama alanında ise bu kazanımların pratiğe dökülmesi ve ürün çıkarılması istenmiştir. Çalışmanın ilk haftasında öğrencilerden Selçuklu Dönemi temalı sandalet çizmeleri istenmiştir. Aynı gün Roma Dönemi sandalet örnekleri gösterilerek EK 1'deki Roma Sandaleti Örneği Görüşme Soruları üzerinden görüşme yapılmış ve bu görüşmeler kayda alınmıştır. Bu kayıtlara çalışmada yorumsuz olarak yer verilmiştir. Uygulanan dört haftalık eğitim sonrasında, öğrencilerden çizimlerini aynı temayı kullanarak yinelemeleri istenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; aldıkları eğitim sonrası öğrencilerin sanatsal bakış açısı geliştirmiş oldukları gözlenmiştir. Çizdikleri sandalet tasarımlarını değerlendiren uzmanlar, birçoğunun estetik kaygı içeren çalışmalar ortaya koyduğunu belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
University education is the most decisive and the last stage of preparation for life besides business life. The field courses taken in this period serve as a guide for people in their professional and business life. The main course of the art education-oriented departments is the Basic Design course. The Basic Design course is a step which provides the creation of popular designs by combining the basic rules of art and blending these rules with the vast imagination for students to develop their creativity and create original designs. The application-oriented education program for the students who take the Basic Design course will be insufficient for the artistic development of the students. This highlights the importance of the Multi-Field Art Education Method, which is an interdisciplinary approach. This research is a case study on the effects of Multidisciplinary Art Education method on the development of artistic perception in the education of associate degree Shoe Design department students. In the study, it is aimed to carry the skills of design students to look at artwork critically, to recognize artists, to comprehend plastic values, to interpret art work to the upper levels with the Multidisciplinary Art Education Method. Qualitative research method was used in the study. The data were obtained by using the structured interview technique, the first study before the research, the training with the Multi-Field Art Education method, and then the final study. The difference between the first study and the last study was evaluated by 10 independent experts. This study was applied to a group of 10 students of Konya Technical University School of Technical Sciences Shoe Design and Production Program, who took the 1st Class Basic Design course in the 2021-2022 academic year. Multi-Field Art Education consists of 4 basic methods. In the field of Art History, which is the first of these methods, shoe models and development stages of shoes were examined according to their periods. In the field of aesthetics, the interpretation of the shoe was made in terms of structural taste. In the field of Art Criticism, the evaluation and interpretation of the types of shoes used in today's and historical periods were carried out by the students. Finally, in the field of application, it was requested to put these gains into practice and to produce products. In the first week of the study, the students were asked to draw sandals with the theme of the Seljuk Period. On the same day, samples of sandals from the Roman Period were shown, and interviews were made on the questions in Table 2, and these interviews were recorded. These records are included in the study without comment. After four weeks of training, students were asked to repeat their drawings using the same theme. According to the results obtained; It was observed that after the education they received, the students developed an artistic perspective. Evaluating the sandal designs they drew, the experts stated that many of them produced works involving aesthetic concerns.