Rekreasyonel tenis oyuncularında core kuvvet antrenmanlarının performansa ve teknik becerilere etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of core strength training on performance and technical skills in recreational tennis players
  1. Tez No: 800457
  2. Yazar: HASAN KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Tenis, Core Antrenman, Performans, Motorik Özellikler, Tennis, Recreation, Core Training, Performance, Motoric Features
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı rekreasyonel tenis sporu ile ilgilenen bireylerin 6 haftalık core kuvvet antrenmanlarının performans ve teknik becerilere etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya 10 core grubu ve 10 deney grubu olmak üzere toplam 20 kişi katılmıştır. Uygulanan 6 haftalık core antrenmanı programı öncesinde ve sonrasında katılımcıların vücut ağırlığı, el kavrama sağ-sol, çeviklik, dikey sıçrama, sprint değerleri (5m-10m-20m) ve tenis oynama becerileri ölçülmüştür. Tenis oynama becerilerinin sevilerinin belirlenmesinde Uluslararası Tenis Puanlama (ITN) testi kullanılmıştır. Verilerin istatiksel analizinde SPSS 23.0 paket programı kullanılmış, deney ve kontrol gruplarının vücut ağırlığı ölçümlerinin karşılaştırılmasında ve motorik özelliklerine ilişkin ön test ve son test ölçüm sonuçlarının gruplar arasında karşılaştırılmasında Independent Samples T test kullanılırken, motorik özelliklerine ilişkin ön test ve son test ölçüm sonuçlarının grup içinde karşılaştırılmasında Paired T testi uygulanmış ve anlamlılık düzeyi p0.05) Buna karşın son test puan ortalamaları daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak 6 haftalık core kuvvet antrenmanının performans ve teknik beceriler üzerinde pozitif etkiye neden olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of 6-week core strength training on performance and technical skills of individuals who are interested in recreational tennis. A total of 20 people, including 10 core group and 10 experimental group, participated in the research. Before and after the 6-week core training program to be applied, the participants' body weight, hand grip right-left, agility, vertical jump, sprint values (5m, 10m, 20m) and tennis playing skills were measured. The International Tennis Numbering (ITN) test was used to determine the level of tennis playing skills. SPSS 23.0 package program was used in the statistical analysis of the data, while the Independent Samples T test was used to compare the body weight measurements of the experimental and control groups and the pre-test and post-test measurement results of the motoric characteristics between the groups, while the pre-test and post-test measurement results of the motoric characteristics were compared within the group. Paired T test was applied and the significance level was taken as p0.05). On the other hand, post-test mean scores were found to be higher. As a result, it can be said that 6-week core strength training has a positive effect on performance and technical skills.