Mekanik fonksiyonel protezler ile myoelektrik kontrollü protezlerin karşılaştırılması
Body powered prosthesis versus myoelectric controlled prosthesis
- Tez No: 80048
- Danışmanlar: PROF. DR. YENER SAĞLIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Protez, harness, mekanik fonksiyonel protezler, myoelektrik kontrol, myoelektrik kontrollü protezler, Prosthesis, harness, external powered prosthesis, myoelectric control, myoelectric controlled prosthesis
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
28 ÖZET Mekanik Fonksiyonel Protezler ile Myoelektrik Kontrollü Protezlerin Karşılaştırılması Günümüzde aktif protezler içinde en yaygın olarak kullanılan mekanik fonksiyonel protezlerdir. Myoelektrik kontrollü protezlerin kullanımı ise gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada amputelerin protezlerinden yaradanım düzeyleri ortaya konulmaya çalışılmış ve mekanik fonksiyonel ile myoelektrik kontrollü protezler arasında belirli bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmaya dahil edilen 44 amputeden 22 si mekanik fonksiyonel protez, 22 si myoelektrik kontrollü protez kullanmaktadır. Her iki gruptan en az 6 aydır protez kullanan, amputasyon seviyeleri, tarafları, cinsiyetleri ve diğer özellikleri aym yada benzer amputeler rastgele seçilmiştir. Araştırmaya dahil edilen amputelerin protezleri hakkında kendi fikirleri alındıktan sonra, yapılan pratik uygulama ile değerlendirilmiş ve veriler elde edilmiştir. Değerlendirme dirsek altı ve dirsek üstü olmak üzere iki ayrı alt grup halinde yapılmıştır. Myoelektrik kontrollü protez kullanan amputelerin, mekanik fonksiyonel protez kullanan amputelere oranla protezlerinden daha fazla yararlandıkları gösterilmiştir.29 Amputelerin protezlerinden maksimum yararlanımlan için gerekli süre mekanik fonksiyonel protezler grubunda, myoelektrik kontrollü protezler grubuna oranla daha kısa bulunmuştur. Ağırlık taşınmasında dirsek altı seviyesinde mekanik fonksiyonel, dirsek üstü seviyesinde myoelektrik kontrollü protezler daha üstün olduğu gösterilmiştir. Myoelektrik kontrollü protezler ve mekanik fonksiyonel protezler arasında estetik yönünden anlamlı bir fark olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
30 SUMMARY Body Powered Prosthesis versus Myoelectric Controlled Prosthesis Body powered prosthesis are the most widely used group of external powered prosthesis all over the world. Nowadays usage of myoelectric controlled prosthesis are increasing. The aim of this study is showing the benefits of two main groups of external powered prosthesis; body powered versus electronic. 44 amputee included to the study consist of 22 amputee using body powered prosthesis and 22 amputee using myoelectric controlled prosthesis. All of the amputees were using their prosthesis at least 6 months time. Amputees are chosen as similar as possible by their properties such as amputation level, amputation side, sex, etc. The amputees were considered in two main subgroups as below elbow and above elbow. We found that myoelectric controlled prosthesis were used more efficiently than body powered prosthesis. Amputees need a longer periods to used to their prosthesis when fitted with «MiT/\AİAAfmn st/vmifYOlaH -rvtv-icH-Moe-tc31 When considered aesthetically there isn't any significant difference between two groups.