Jersey ırkı ineklerin doğum felci olgusunda sağaltıma yanıt ve sağaltımın semptomların sürecine etkisi
The Response to treatment and effect of the treatment on the duration of clinical signs in jersey cows with parturient paresis
  1. Tez No: 80047
  2. Yazar: BİROL BİRİNCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ KÜPLÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum felci, inek, prognoz, tanı, tedavi, Cows, diagnosis, parturient paresis, prognose, treatment
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
27 ÖZET Jersey Irkı ineklerin Doğum Felci Olgusunda Sağaltıma Yanıt ve Sağaltımın Semptomların Süresine Etkisi Sunulan çalışmanın amacı, Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Tonya ilçesindeki doğum felci belirtisi gösteren ineklerde damar içi, damar içi ve deri altı yollarla uygulanan ticari kalsiyum preparaonın hipokalsemik olguların sağaltıma yanıtının ve sağaltımın hipokalsemiye ait semptomlara etkisinin araştırılmasıdır. Hipokalsemik parezis semptomu gösteren 20 inek grup I(n=10)ve grup II ( n = 10 ) olarak iki gruba ayrıldı. Kontrol grubu olarak postpartum 72 saat içinde bulunan sağlıklı 10 inek kullanıldı. Grup I'e, 0,1 g / kg kalsiyum solüsyonu damar içi yolla verildi. Grup II'ye ise aynı dozun yansı damar içi yolla, diğer yansı ise deri altı yolla verildi. Kalsiyum enfüzyonundan önce ve enfüzyonun bitiminden 20 dakika sonra kan numuneleri alındı. Aynı dönemde kalp, solunum sayısı ve vücut ısısı gibi fonksiyonlar ölçüldü. Kontrol grubundan kan numunesi alınarak, aynı parametreler kaydedildi. Plazma kalsiyum düzeyleri kan analizatörü ile ölçüldü. Çalışmada, Grup I'de sağaltım uygulamasından S dakika önce alınan serum numunelerinde, kalsiyum miktarının mg / dl'de ortalama 4,82 ± 0,79 kalp atım sayısının 82,60 ± 8,46, solunum sayısının 24,90 ±10,17 ve rektal ısının ise 36,40 ± 1,37°C; sağaltımdan 20 dakika sonra alınan serum numunelerinde ise, kalsiyum düzeyinin ortalama 10,40 ±3,18 olduğu ve kalp atım sayısının 81,80 ± 4,10, solunum sayısının 28,10 ± 11,92 ve rektal ısının ise 37,5 ± 1,44 °C olduğu belirlendi. Grup Il'de ise, sağaltım öncesinde kalsiyum miktarının mg / dl'de ortalama 4,58 ± 1,07, kalp atım sayısının 83,20 ± 8,39, solunum sayısının 24,80 ± 9,51 ve rektal ısının ise 36,38 ± 1,27 °C olduğu, sağaltım sonrasında kalsiyum düzeyinin ortalama 9,99 ± 2,82 olduğu ve kalp atım sayısının 81,30 ± 3,86, solunum sayısının 25,30 ± 8,30 ve rektal ısının ise 37,30 ± 1,33 °C olduğu belirlendi. Çalışmada, iki farklı sağaltım yönteminin belirgin klinik iyileşme ile birlikte serum kalsiyum seviyelerini yükseltmeye yeterli olduğu ve her iki sağaltım yönteminin de tedavi başarısı yönünden birbirlerinden farklarının olmadığı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
28 SUMMARY The Response to Treatment and Effect of The Treatment on The Duration of Clinical Signs in Jersey Cows with Parturient Paresis The aim of the present study was to investigate the effectiveness of calcium giving as intravenous or intravenous-subcutan infusions on clinical signs of parturient paresis and recovery following treatment in Jersey cows with parturient paresis Twenty cows with parturient paresis were divided into two groups. The first group (group I, n=10) received intravenously calcium solutions ( about 0,1 g / kg of BW). The second group (group U, n=10) received calcium solutions at similar dose again, but half the dose intravenously into external jugular vein, half the dose subcutan. Also, 10 healty cows within postpartum 72 hours were used as controls. Blood samples were collected immediately before and twelve minute after the administration of calcium solution. The rectal temparature, hearth rate and respiration rate of cows suffering from parturient paresis were recorded during the study period. Control cows were not treated. Blood samples were taken 72 h after parturation as was described previously and same parameters were recorded in control group. Plasma Ca levels were measured by blood analyser. In this study, plasma calcium concentrations before treatment in group I and group II were similar, 4,82 ± 0,79 mg / dl and 4,58 ± 1,07 mg / dl, respectively. Concentrations of plasma calcium at 20 minutes after the treatment in both groups were 10,40 + 3,18 mg /dl versus 9,99 ± 2,82 mg /dl, respectively. Hearth rate, respiration rate and rectal temparature in group I were 82,60 ± 8.40, 24,90 ± 10,17 and 36,40 ± 1,37 °C, respectively before the treatment, 81,80 ± 4,10, 28,10 ± 11,92 and 37,50 ± 1,44 °C, respectively at 20 minutes after the infusion. Same parameters in group U were detected as 83,20 ± 8,39, 24,80 ± 9,51 and 36,38 ± 1,27 °C respectively before the treatment and 81,30 ± 3,86, 25,30 + 8,30 and 37,30 ± 1,33 °C respectively at 20 minutes after the infusion. In conclusion, this study demonstrates that two different infusion methods in cows with parturient paresis resulted in a prompt increase in plasma calcium concentrations associated with a rapid clinical recovery of the affected cows and there were not found the difference among the therapeutic results of two different infusion methods