Trombositoz olan ve olmayan demir eksikliği anemisi olgularında trombopoetik faktörler
Trombopoietic factors in patients with iron deficiency anemia with or without thrombocytosis
- Tez No: 80049
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Thrombocytosis, Iron deficiencyanemia f Colony etimulating factors, Thrombopoietin
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
24 ÖZET Trombositoz olan ve olmayan demir eksikliği anemisi olgularında trombopoetik faktörler Demir eksikliği anemisi, reaktif trombositoza yol açan ve sık görülen nedenlerden biridir. Genellikle ılımlı bir trombositoz görülürse de, yüksek trombosit sayılan ile gelen demir eksikliği anemili olgular vardır. Bu tip durumlarda reaktif trombositoza yol açan mekanizmayı her zaman ortaya koymak mümkün olmaz. Demir eksikliği anemisinde de durum böyledir. Bu olgularda artan trombosit sayısının Entropoetin artışına bağlı olduğu varsayımı, invitro çalışmalarda EPO'nun trombositleri arttırdığı gözlemine dayansa da, invivo ortamda göstermek mümkün değildir. Bu çalışmada demir eksikliği anemisi tanısı alan, akut kanama, inflamasyon veya malignite bulgusu olmayan 27 kadın hasta ele alınmıştır. Bu olguların 11 tanesinde demir eksikliği anemisine eşlik eden trombositoz varken, 16 tanesinde yoktur. Her iki grupta oral demir tedavisi öncesi ilk, tedavinin birinci ayında ikinci ve tedavi bitiminde üçüncü serum örneği alınmış ve bu örneklerde TPO, EPO, LİF, IL-6, İL- 11 çalışılmış ve bu arada hastaların tedaviye yanıtı izlenmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda demir eksikliği anemili hastalarda tedavi sonrası hematolojik parametrelerin düzeldiği, ancak EPO dışındaki hiçbir trombopoetik sitokinin anlamlı değişiklik göstermediği izlenmiştir. EPO'daki bu değişikliğin doğrudan aneminin düzelmesi ile ilgili olduğu, bunun trombosit sayışım etkilemediği söylenebilir. Çünkü trombositoz olan grupla, olmayan grup karşılaştırıldığında EPO değişimleri her iki grupla aynıdır. EPO dışındaki sitokinlerde farklılık olmaması ise bu sitokinlerin reaktif trombositozda rolü olmadığı ya da trombosit düzeylerindeki değişme sınırlı olduğu için sitokin düzeylerinde belirgin bir değişmeye yol açmadığı düşünülebilir. AaaMâr Sözcükler : Trombositoz, Demir eksikliği anemisi, Koloni şümule eden faktörler, tin.
Özet (Çeviri)
25 SUMMARY Thrombopoietic factors in patients with iron deficiency anemia with or without thrombocytosis Iron deficiency anemia is a frequent cause of reactive thrombocytosis. Although it is frequent to see moderate increases in platelet numbers, sometimes counts exceeding 1.000.000/mm3 can be seen. The mechanisms causing reactive thrombocytosis are unclear. High levels of Eritropoetin (EPO) may cause thrombocytosis as demonstrated in invitro studies, also there is a close structural relationship between EPO and thrombopoetin (TPO). In this study, we evaluated 11 woman with iron deficrency anemia and thrombocytosis and 16 woman with iron deficiency anemia with normal platelet counts. Patients with acute bleeding and malignancy were excluded. Serum samples were taken before oral iron replacement therapy, one month after and at the end of replacement therapy. TPO, EPO, Leukemia inhibitor factor (LIF), Interleukin-6 (IL-6) and Interleukin-11 (IL-11) levels were determined by ELISA. All patients were monitored by whole blood counts, serum iron, iron binding capacity and ferritin levels during and at the end of therapy. The results demonstrated that oral iron replacement therapy restored iron stores and blood counts reached to normal with restoration of platelet counts to normal. Besides EPO, there was no change in the levels of other thrombopoetic cytokines. It is clear that the change in EPO levels is a results of anemia and its treatment. The correlation between high EPO levels and high platelet counts may26 be demonstrated in woman with iron deficiency anemia but normal initial platelet counts. The levels of other cytokines remained unchanged during treatment. This can show that either these cytokines have no effect on reactive thrombocytosis or the change in platelet counts in our patients is in a narrow range thus not affecting the cytokine levels.