Skolyoz hastalarının kullandıkları mevcut giysi tasarımlarının incelenmesi ve modüler bir giysi koleksiyonu önerisi
A review of current clothing designs used by patients with scoliosis and a modular clothing collection proposal
  1. Tez No: 800514
  2. Yazar: BAŞAK CANKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim, Postür, Skolyoz, Modüler, Ergonomi, Sürdürülebilirlik, Clothing, Posture, Scoliosis, Modular, Ergonomics, Sustainability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Giyim insanlar için korunma amaçlı ortaya çıkmış, zaman içinde farklı amaçlarla devamlılık sağlamıştır. İnsanlar kıyafet seçimlerinde birçok etkeni dikkate almaktadır. Bunların başında vücuda uygunluk ve tasarım özellikleri gelir. Giysi tasarımları hazırlanırken belirli bir standarda sahip olan kişilerin vücut ölçüleri baz alınır. Bu şekilde hazırlanan giysiler, insan vücudu çok boyutlu ve değişken şekillerde olduğu için herkese uyum sağlamamaktadır. Ancak en önemlisi, söz konusu giysilerin kalıpları postür problemi yaşayan kişiler için çok fazla olumsuz yönler içermektedir. Bu tür olumsuzluklar insanları giysi tadilatı yapmaya veya beğenmedikleri formda giysileri almaya mecbur bırakmaktadır. Bu nedenle giysi tasarımlarına güncel ve yeni bir bakış açısı kazandırılması gerekmektedir. Bu araştırmada, postür bozukluğu bulunan skolyoz hastalarının kullandıkları mevcut giysilerde yaşadıkları zorluklar ele alınmıştır. Görüşmeye katılan 10 örneklem grubunun cevapları doğrultusunda günlük yaşamda kullandıkları giysilere ergonomik ve yeni bir bakış açısı kazandırmak amaçlanmaktadır. Tezde toplanan veriler ile beraber yeni bir modüler giysi koleksiyonu geliştirilerek sürdürülebilirliğe katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Clothing has emerged as a mean of protection for people and in the course of time it served to different scopes. People take many factors into consideration when they choose clothing. The main factors which they generally consider are the suitability and the aspects of the clothing designs. The preparation of the clothing designs is usually based on the size of people who have standard body measurements. However, such designs do not fit to every person as the human body is multidimensional and has various shapes. Above all, the patterns of these clothes have lots of negative aspects on people with posture problems. Having such problems, people tend to make some modifications on their clothes and sometimes to buy clothes which they do not like at all. For this reason, it is really necessary to create an up-to-date and modern perspective to clothing designs. In this study, the difficulties encountered in the clothes by patients with scoliosis are discussed. In the light of the answers of ten sample groups who participated to the interview, it is aimed to bring an ergonomic and a new perspective to the clothes they use in daily life. A new modular clothing collection is developed to contribute to sustainability thanks to the data collected in the study.