Değer akış haritalama ve ayakkabı yan sanayisinde uygulanması
Value stream mapping and application in the side industry shoes
- Tez No: 800534
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: ABC Analizi, Değer Akış Haritalama, Spagetti Diyagramı, Yalın Kavramı, ABC Analysis, Value Stream Mapping, Spaghetti Diagram, Lean Idea
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Sektörler, teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha geniş bir kitleye hitap edebilmektedir. Daha çok müşteri ile iletişim içinde olmak firmalar arasındaki rekabeti gittikçe arttırmaktadır. Firmaların en büyük amacı; ürettikleri ürünlerini tüketiciye tanıtabilmek, tüketici memnuniyeti kazanmak ve müşterilerin tercihinde ilk sırada yer alarak kazanç elde etmektir. Bu amaç doğrultusunda yalın kavramı ortaya çıkmıştır. Çeşitli sektörlerdeki şirketler kaliteyi arttırmak, maliyeti düşürmek, üretimi verimli hale getirmek, israfları azaltmak, hurda sayısını azaltmak ve müşteri isteklerini tam ve zamanında karşılamak için yalın kavramına başvurmaktadırlar. Yalın üretim tekniklerinin hepsi neredeyse aynı amaca hizmet etse bile uygulanmaları birbirinden farklılık göstermektedir. Yalın üretim yöntemlerinden biri olan değer akışı haritalama yöntemi ise süreç içinde değer yaratan ve yaratmayan adımların tanımlanmasıyla başlamaktadır. Değer akışı haritalama yönteminin adımlarının uygulanması sürecinde görsel bir şekilde birçok bilgiye (israflar, çevrim süresi vb.) ulaşılmaktadır. Kısacası değer akış haritalama yöntemi süreç iyileştirmeye yarayan görsel bir araçtır. Bu çalışmada ayakkabı yan sanayisi için üretim yapan bir firmada, değer yaratmayan faaliyetleri ortadan kaldırarak ürünün üretilme süresini kısaltmak ve müşterilerin taleplerini daha hızlı karşılamak amaçlanmıştır. Amaca ulaşmak için değer akış haritalama yöntemi kullanılırken, yöntemin adımlarından biri olan ürün ailesi seçimi için ise ABC analizi kullanılmıştır. Ana malzemesi sünger olan ürünlerin üretimi için mevcut durum haritası çizilmiş ve yapılabilecek iyileştirmeler belirlenmiştir. İstenilen iyileştirmeler doğrultusunda yapılabilecek adımlar saptanmış ve gelecek durum haritası ve spagetti diyagramı çizilmiştir. Yapılan iyileştirmeler sonucunda üretim akışı 32,25 günden 23,5 güne düşmüştür. Ayrıca malzeme dolaşımı 262,25 metreden 233,8 metreye indirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, many sectors appeal to a wider audience. Facing more customers increases the competition between companies. The biggest aim of the companies; To be in the first place in the preference of customers and to make profit. For this purpose, the concept of lean has emerged. Companies in various sectors apply the concept of lean to increase quality, reduce costs, make production more efficient, reduce waste, reduce the number of scraps and meet customer demands fully and on time. Although all lean manufacturing techniques serve almost the same purpose, their application differs from each other. The value stream mapping method, which is one of the lean production methods, starts with the definition of the steps that create and do not create value in the process. With the implementation of the steps of the value stream mapping method, a lot of information about the process (waste, cycle time, etc.) is reached in a visual way. In short, value stream mapping is a visual tool for process improvement. In this study, it is aimed to shorten the production time of the product and to meet the demands of the customers faster by eliminating the activities that do not create value in a company that produces for the shoe sub-industry. While value stream mapping method was used to achieve the goal, ABC analysis was used for product family selection, which is one of the steps of the method. For the production of products whose main material is sponge, the current situation map has been drawn and possible improvements have been determined. The steps that can be made in line with the desired improvements were determined and the future situation map and spaghetti diagram were drawn. As a result of the improvements made, the production flow decreased from 32.25 days to 23.5 days. In addition, material circulation was reduced from 262.25 meters to 233.8 meters.