Ebü'l-Muîn en-Nesefî'ye göre kötülük problemi (Teodise)
The problem of evil according to Abu'l-Muîn an-Nasafi (Theodicy)
  1. Tez No: 800621
  2. Yazar: ÖMER KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TAŞDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelâm, İnanç, İyilik-Kötülük, Teodise, Mâtürîdîyye, Ebü'l-Muîn en-Nesefî, Kalâm, Belief, Good-Evil, Theodicy, Mâtürîdîyya, Ebu'l-Muîn en- Nasafī
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GAZİANTEP İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Mâtürîdî kelâm ekolünün en önemli temsilcisi olan Ebü'l-Muîn en-Nesefî kendine has üslubu ve semantik yorumu ile ön plana çıkmış, Mâtürîdî kelâmında söz sahibi olarak İslam düşünce sisteminde öne çıkmış bir şahsiyettir. Ebü'l-Muîn en-Nesefî'nin günümüze ışık tutan düşüncelerinden biri de kötülük problemi ile ilgili görüşleridir. Nesefî'nin kötülük problemi ile ilgili görüşleri Mu'tezile, Eş'arî ve Mâtürîdî kelâm ekollerinden yararlanılarak izah edilmektedir. Mu'tezile, kötülüğün genel hatlarıyla akılla bilinebileceğini savunarak, kötülük problemini ilâhî adâlet ve insanın kendi fiilinin yaratıcısı olduğu ekseninde çözmeye çalışmaktadır. Böylelikle kötülüğün kesinlikle Allah'a dayandırılamayacağını ileri sürmektedir. Eş'arîler, kötülüğün nakille bilinebileceğini, âlemde olan depremler, zarar veren hayvanlar, kısacası kötü olarak nitelendirilen her şeyin bir hikmete bağlanma zorunluluğunun olmadığını belirtmektedirler. Eş'arîler'e göre, hikmete bağlama zorunluluğu, Allah'ın irâdesini sınırlama anlamına geldiği için kabul etmemektedirler. Mâtürîdîler ise bu konuda daha mutedil bir yol izleyerek kötülüklerin hem akıl hem de nakil ile bilinebileceğini ileri sürmektedirler. Onlara göre zaman ve mekâna göre değişiklik arz eden fiilleri akıl bilebilir. Fakat akıl fiillerin ayrıntılarını ve karmaşık yönlerini her zaman isabetle bilemeyeceğinden bu konuda ihtiyaç duyulan kesin bilgilere ancak vahiyle ulaşılabilir. Ebü'l-Muîn en-Nesefî'ye göre fiilleri Allah yaratır ama kulun irâdesi devre dışı değildir. İyiliklerle beraber kötülükler de vardır. Allah iyiliği yarattığı gibi kötülüğü de yaratmaktadır. Fakat bunların hepsi bir hikmete bağlıdır. Nesefî, bu yaklaşımıyla mevcut kötülüklerin hikmet çerçevesinde bir sebebe bağlı olduğunu, insanoğlunun her zaman bunları bilemeyeceğini vurgulayarak yaratıcı ve ilâhî adâlet arasında bir çelişki olmadığını ileri sürmektedir. Nesefî'nin kötülüklerin varlığı ve ilâhî adâleti uzlaştırmak için ileri sürdüğü çözüm yollarından biri de özgür irâde savunmasıdır. Ona göre kul, Allah tarafından kendisine verilen cüz'i irâdesi ile diler, Allah ise kulun dilediğini yaratır. Bu nedenle Nesefî'ye göre kötülüklerin yaratılması kötü olmayıp ancak insanların irâdesi şer olarak nitelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The most important representative of the Māturīdī school of theology, Abū al- Muʾīn al-Nesefī is a figure who came to the fore with his unique style and semantic interpretation, had a say in Māturīdī theology, and was influential in the Islamic thought system. One of Abū al-Muʾuʾn al-Nesefī's ideas that shed light on the present day is his views on the problem of evil. Al-Nasafī's views on the problem of evil are explained by utilizing Mu'tazilite, Ash'arite, and Māturīdī schools of theology. The Muʿtazilites, argue that evil can be known by reason in general terms and try to solve the problem of evil on the axis of divine justice and human beings being the creators of their own actions. Thus, they argue that evil cannot be attributed to God. The Ash'arites state that evil can be known through transmission and that earthquakes, animals that cause harm, in short, everything that is characterized as evil in the world does not have to be attributed to a wisdom. The Ash'arites do not accept the necessity of attribution to wisdom because it means placing limits on God's will. The Māturīdīs, on the other hand, follow a more moderate path and argue that evils can be known by both reason and knowledge. According to them, the intellect can know the acts that vary according to time and place. However, since the intellect cannot always know the details and complex aspects of the acts with accuracy, the precise information needed in this regard can only be reached through revelation. According to Ebu'l-Muîn en-Nasafī, God creates actions, but the will of the servant is not excluded. There are evil deeds along with good deeds. Allah creates evil as well as good. But all of this depends on a wisdom. With this approach, al-Nafsī emphasizes that the existing evils are due to a reason within the framework of wisdom and that human beings cannot always know them, and he argues that there is no contradiction between the creator and divine justice. One of the solutions that al-Nafsī proposes to reconcile the existence of evils and divine justice is the defense of free will. According to him, the servant wishes with the free will given to him by God, and God creates what the servant wishes. Therefore, according to al-Nafasī, the creation of evil is not evil, but the human will is characterized as evil.