Kur'an'da münafıkların özelliklerine tematik yaklaşım
Thematic features of hypothics in the Qur'an approach
  1. Tez No: 800623
  2. Yazar: ZEHRA FIRTINA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, mümin, münafık, nifak, iman, sosyal hayat, Man, believer, hypocrite, faction, faith, Social
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GAZİANTEP İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Yüce kitabımız Kur'an'da ifade edildiği üzere Allah'ın (c.c.) gönderdiği peygambere iman ederek O'nun getirdiği emir ve yasakları kabul edip O'nun izini takip edenlere Müslüman denildiği gibi bunları kabul etmeyip inkâr edenlere de kâfir denilmiştir. Kur'an'da iman edenlerin dışında hak ve hakikatten sapmış belli zümreler zikredilirken bunların içinde önem arz eden bir zümre de münafıklardır. Bu zümre, içten inkâr ettikleri halde çeşitli nedenlerden dolayı Müslüman görünerek iman ettiklerini ifade ederler. Gerçekte karakter olarak farklı insan tiplemesine sahip olan bu zümre ikiyüzlü davranışlarıyla gerek sosyal alanda gerekse psikolojik olarak güvensiz bir imaj ortaya koymuşlardır. Bu güvensiz şahsiyetlerinden öte İslam dinine olan düşmanlıklarından dolayı Müslümanların inançlarına her fırsatta gizliden gizliye düşmanlıklarını göstererek bozgunculuk ve fitne yolu ile İslam'ı içten içe çökertmeye çalışırlar. Sahip oldukları özellikleri ile Müslümanlara daha fazla zarar verebilmektedirler. Toplum içerisinde yalanla kendi inanç durumlarını gizleyen bu kimselerin özelliklerinin bilinmesi, temkinli davranılması yönünden önem arz etmektedir. İslam toplumu içinden çıkan münafık toplumu ile ilgili birçok özellikten bahsedilebilir. Yalan, ahde vefasızlık, kibir, emanete ihanet, aldatma, ikiyüzlülük ve fitne çıkarmak başlıcalarıdır. Münafıkların söz konusu özelliklerini ele aldığımız çalışmamız, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde: Nifak, münafık kavramları ve nifakın başlangıcı ile buna yakın olan kavramlar ele alınmıştır. İkinci bölümde: Nifaka götüren sebepler ve nifak çeşitleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise: Münafıkların psikolojik, sosyal ve inanç yönünden özellikleri üzerinde durulmuştur. Çalışma sürecinde klasik tefsir kitaplarından, ansiklopedilerden, sözlük ve konuyla ilgili müstakil eserlerden istifade edilmiştir. Münafıkları konu edinen ayetlerin tespiti ve tefsiri ayetlerdeki murad-ı ilahinin anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Böyle bir yapıya sahip olmanın kişiyi dünya ve ahirette nasıl izole ettiğini görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In the Qur'an, those who accept Allah's orders and prohibitions and follow the Prophet's footsteps are called Muslims, and those who do not accept them and deny them are called Kafirs. While certain groups that have deviated from the truth and the truth are mentioned in the Qur'an, apart from the believers, an important group among them is the hypocrites.This group expresses their faith by pretending to be Muslims for various reasons, although they sincerely deny it. In fact, this group, which has a different human type as a character, has revealed an insecure image both in the social field and psychologically with these two-faced behaviors. Apart from these insecure personalities, due to their hostility to the religion of Islam, they secretly show their hostility to the beliefs of Muslims at every opportunity and try to collapse Islam from the inside through corruption and sedition. With their characteristics, they can cause more harm to Muslims. It is important to know the characteristics of these people who hide their belief status by lying in the society and to act cautiously. Many features can be mentioned in this group that emerged from the Islamic Society. Lying, disloyalty to the promise, arrogance, betrayal of trust, deception and hypocrisy, causing strife are the main ones. Our study, which deals with the mentioned characteristics of hypocrites, consists of an introduction and three parts. In the first part; The concepts of hypocrisy and hypocrisy, the beginning of hypocrisy and the concepts close to it are discussed. In the second part; The reasons leading to discord and the types of discord are explained. In the third part; The psychological, social and religious characteristics of hypocrites are emphasized. During the study period, classical tafsir books, encyclopedias, dictionaries and independent works related to the subject were used. The determination and interpretation of the verses about hypocrites will help to understand the divine intent in the verses. We see how having such a structure isolates a person in this world and the next.