Abdullah bin Ubeyy'in hayatı ve faaliyetleri
Life of Abdullah bin Ubeyy and his activities
- Tez No: 431430
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AZİMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Abdullah bin Ubeyy, Nifak, Münafık, Medine, Abdullah bin Ubeyy, Dissension, Hypocrite, Medina
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Hz.Peygamber (SAS)'in Medine'ye hicret etmesinin ve gün geçtikçe güçlü siyasi bir güç haline gelmesinin ardından, inanç konusunda ikilemler yaşayan veya dünyevi menfaatlerini kaybetmek istemeyen kişilersözde Müslüman oldular. Kur'an'da kalplerinde şüphe ve hastalık bulunan ikiyüzlü insan olarak tasvir edilen Münafıklar Medine'de güçlü bir grup olarak uzun süre varlıklarını sürdürdüler. Bu muhalefet grubun liderliğini yapan ve her türlü işlerindeonları organize eden kişi Abdullah bin Ubeyy olmuştur. Çünkü hicret ile birlikte hayatının son dokuz yılını Medine'de Hz. Peygamber (SAS)'in gölgesinde geçirmiş ve hem liderliğinihem de itibarını kaybetmiştir. Tezimizde bu olumsuz psikolojiyle yaşamını sürdüren ve hayallerinden de asla vazgeçmeyip bu uğurda her şeyi yapabilecek olan, münafıkların lideri olarak bilinen Abdullah bin Ubeyy'in hayatını ve faaliyetlerini ele aldık. Münafık kelimesinin anlamını ve Kur'an-ı Kerim'e göre münafıkların özelliklerini izah ettikten sonra nifakın merkezi olan Medine şehrinin İslam öncesi konumu hakkında bilgiler verdik. Abdullah bin Ubeyy'in Müslüman olmadan önceki hayatına değindikten sonra Hz. Peygamber (SAS) ile olan her türlü ilişkilerini, savaş durumlarında takındığı tavırların sebeplerini ve sonuçlarını kendisi hakkında inen ayetler ışığında açıklamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
After Hz. Prophet's (SAS) emigration to Medina and his growing as a political power day by day, the people, who seesaw about belief or not want to lose their earthly goodsi became so-called muslims. Hypocrites, who are mentioned as twofaced people who have been suspision and illness in their heart in Koran, became as a powerful group in Medina for a long time. The leader of this opposite group was Abdullah bin Ubeyy. He made them organise with their all kinds of things. Because, with emigration he spent last nine years with Hz. Prophet (SAS) in Medina and he lost both his leadership and his reputation. In our theis we handled the life of Abdullah bin Ubeyy who was known as the leader of hypocrites, who kept living with this negative psychology and never giving up his dreams and for this cause could do everything, and his activites. After explaining the meaning of hypocrite and explaining the features of hypocrites in Koran, we informed about the pre-İslamic situation of Medina where was the centre of dissension. After mentioning about non-muslim life of Abdullah bin Ubeyy, we tried to clarify his all kinds of relationship with Hz. Prophet (SAS), and we tried to clarify his attitude's reasons and results during war times in the light of verses going down about himself.