İhmal edilmiş altı yaş üstü gelişimsel kalça displazili hastalarda uyguladığımız pelvik ve femoral osteotomilerin etkinliği
Neglected developmental dysplasia of the hip in patients over the age of six, activity of pelvic and femoral osteotomies that we apply patients
- Tez No: 800642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FIRAT SEYFETTİNOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Üçlü pelvik osteotomi, GKD, yürüme çağı GKD, femoral osteotomi, Triple pelvic osteotomy, DDH, Walking age DDH, Femoral osteotomy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: İhmal edilmiş gelişimsel kalça displazili (GKD) hastalarında cerrahi üst yaş sınırı ne olmalı sorusu çalışmamızın temelini oluşturmaktadır. Büyük çocuklarda doğuştan kalça çıkığının cerrahi tedavisi, tedavinin güçlüğü ve tedavi sonrası ortaya çıkan sorunlarıyla dikkati çekmektedir. Bu tez 6 yaş üstü çalışması gelişimsel kalça displazisi tanısıyla cerrahi uyguladığımız hastalarımızın sonuçlarını inceleyerek, tedavi protokolümüze ve literatüre katkı sağlaması amacıyla hazırlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya ihmal edilmiş GKD nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan 21 hastanın 23 kalçası dahil edildi. Hastaların 2 tanesi erkek, 21 tanesi kız idi. Hastaların ortalama yaşları 9.54 (min.6–max.13), idi. On dört kalçaya üçlü pelvik osteotomi +açık redüksiyon+ femoral kısaltma derotasyon; üç kalçaya ikili pelvik osteotomi+ açık redüksiyon+ femoral kısaltma derotasyon; iki kalçaya chiari pelvik osteotomisi+ açık redüksiyon+ femoral kısaltma derotasyon; bir kalçaya pembersal pelvik osteotomisi+ açık redüksiyon+ femoral kısaltma derotasyon; iki kalçaya sadece chiari pelvik osteotomisi; bir kalçaya ise sadece self prosedürü uygulandı. Ameliyat öncesi değerlendirmeleri standart pelvis AP ve abdüksiyon – iç rotasyon grafileri ile yapıldı. Hastalarımızın ameliyat öncesi, asetabuler indeks, sharp açısı, asetabular anteversiyon ve asetabular derinlik genişlik oranı hesaplandı. Ameliyat sonrası asetabuler indeks, sharp açısı, asetabular anteversiyon ve asetabular derinlik genişlik oranı, tönnis açısı, LMK açısı, AMK açısı hesaplandı. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası klinik sonuçları haris kalça skorlamasına göre yapıldı. Radyolojik sonuçları severin kalsifikasyonuna göre değerlendirildi. Ortalama takip süresi 23,34 ay (8–120)idi. Bulgular: Haris kalça skoru preoperatif 63 den postoperatif 65 e çıktı. Hastaların %33'ünde kötü, %14'ünde orta, %19'unda iyi, %19'unda çok iyi, %14'ünde mükemmel klinik sonuca ulaşıldı. Orta sonuçları da kötü olarak değerlendirilirse %47'lik bir kötü sonuca ulaşıldı. Severin 'in radyolojik ölçütlerine göre %87,1'lik mükemmel ve iyi sonuç alınmıştır.%4,3 kötü,%8,6 orta sonuç alındı. Hastalarımızın femur başı AVN değerlendirilmesi Bucholz ve Ogden sınıflamasına göre değerlendirildi. 8 kalça tip I (%38), 2 kalça tip II (%9), 3 kalça tip III (%14), 2 kalça tip IV (%9) olarak değerlendirildi. %30 hastada sınıflamaya girmeyerek normal değerlendirildi. Sonuç: Bizim yaptığımız çalışmada gözlemlediğimiz sonuç yaş artıkça radyolojik sonuçlar iyi ve mükemmel olsa da klinik başarı düşmekte, AVN oranı artmaktadır. Komplikasyon oranı yüksek olan ve hasta ve hekim açsından başarı oranı alt yaş grubuna göre daha düşük olan bu hasta grubunda ne yapılmalı? Sorusunun cevabını halen tam olarak verebildiğimiz kanısında değiliz. Bunun için çok merkezli, randomize, prospektif yüksek hasta sayılı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Neglected developmental dysplasia of the hip (DDH) is the surgical patient should be what the upper age limit in question is the foundation of our work. Upper age surgical treatment of children with congenital hip dislocation, difficulties and draws attention when problems arise. This thesis, examining the results of our work over the age of six patients who underwent surgery with the diagnosis of developmental dysplasia of the hip, has been prepared in order to contribute to the treatment protocol and literature. Methods: This study involved 21 patients who underwent surgical treatment for neglected DDH in 23 hips. 2 patients were males, and 21 of them were female. The mean age of the patients was 9.54 (min. 6-max. 13). Fourteen hips with triple pelvic osteotomies with open reduction and femoral shortening derotation; three hips with douple pelvic osteotomy with open reduction and femoral shortening osteotomy derotation; two hips with Chiari pelvic osteotomies with open reduction and femoral shortening derotation; a hip pembersal pelvic osteotomies with open reduction and femoral shortening derotation; Chiari pelvic osteotomies with two hips; Self procedure was applied only to the hip. Preoperative evaluation is performed with standard API pelvis and abduction radiographs. Preoperatively, the acetabular index, sharp angle, acetabular anteversion and acetabular depth to width ratio were calculated. The postoperative acetabular index, sharp angle, acetabular anteversion and acetabular depth to width ratio, Tonnis angle, angle of the VCA, and CE angle were calculated. Preoperative and postoperative clinical outcomes of patients were determined according to Harris hip scoring. According to the radiological consequences performed, Sever's calcification was analyzed. The mean follow-up was 23.34 months (8–120). Results: The preoperative Harris hip score was 63 to 65 in the postoperative outcomes. 33% of patients in the poor, 14% moderate, 19% good, 19% very good, 14% achieved excellent clinical results. If the results are worse in the middle, a poor result has reached 47%. 87,1 lik%, according to Severin's radiological criteria, were excellent and good results. 4.3% bad, 8.6% were moderate results. The evaluation of our patients was done according to the femoral head AVN Bucholz and Ogden classification. Eight hip types I (38%), two hip types II (9%), three hip types III (14%), and two hip types IV (9%) were evaluated. By entering the classification, 30% of patients were normal. Conclusion: In our study, we observed good to excellent radiological results as a result of increasing age, although clinical success has been falling, the rate of AVN is increasing. According to the lower age group, the complication rate is high. lower the success rate for this group of patients compared to what should be done? We are not convinced that we can give the answer to the question yet. We believe that there is a high need for a multicenter, randomized, prospective studies.