Laparoskopik kolesistektomi planlanan hastalarda açlık sonrası gastrik volümün ultrason eşliğinde değerlendirilmesi
Ultrasound-guided assessment of gastric volume after fasting in patients scheduled for laparoscopic cholecystectomy
- Tez No: 800652
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERDA YILMAZ İNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Kolesistektomi, Yatak başı Gastrik Ultrasonografi, Gastrik volüm, Pulmoner Aspirasyon riski, Laparoscopic cholecystectomy, Bedside gastric ultrasound, Gastric volume, Aspiration risk
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Çalışmamızda elektif laparoskopik kolesistektomi ameliyatı planlanan hastalar ile benzer açlık sürelerine sahip gönüllüler arasında yatak başı ultrasonografi ile rezidüel mide içeriğinin tipi ve miktarını belirleyerek pulmoner aspirasyon risklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem:Çalışmaya ASA I-II ve yaşları 18-65 arasında olan laparoskopik kolesistektomi nedeniyle ameliyat olacak 77 hastayla (Hasta Grubu) 77 gönüllü (Gönüllü Grubu) dahil edildi. Her iki grupta da diyabet hastalığı olan, gebe, opioid ilaç kullanımı olan, sigara kullanan, üst GİS patolojisi olan veya cerrahisi geçiren, mental retardasyon olan ve onam vermeyen kişiler çalışma dışı bırakıldı. Tüm hasta ve gönüllüler ASA'nın önerdiği preoperatif açlık sürelerine göre berrak sıvı sonrası en az 2 saat, inek sütü, partiküllü sıvılar ve formül mama sonrası en az 6 saat, yağlı ve katı beslenme sonrası en az 8 saat açlık sonrası değerlendirmeye alındı. Demografik veriler, katı ve sıvı açlık süreleri, ek hastalıklar ve parmak ucu ölçülen açlık kan şekeri değerleri kaydedildi. Mide antrumu supin ve sağ lateral dekübit pozisyonda görüntülendi. Antrum 3 nokta skorlama sistemi ile değerlendirildi. Boş mide Grade 0, berrak sıvı Grade 1 ve 2, katı içerik Grade 3 olarak skolandırıldı. Berrak sıvı görülen kişilerde antral CSA(RLD) ve gastrik volüm formül üzerinden hesaplandı. Mide USG ile katı içerik gözlendiyse veya hesaplanan gastrik volüm>1,5 ml/kg ise pulmoner aspirasyon riski yüksek olarak kaydedildi. Tüm veriler iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular:Hasta grubunda antral CSA(RLD) ölçümleri, gönüllü grubundakiler göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek saptandı. Ancak hesaplanan gastrik volümler (ml, ml/kg) ve aspirasyon riski açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi.Antrum 3 nokta skorlama sistemine göre iki grup arasında istatistiksel olarak fark bulunmadı.Grup içi skorlara göre açlık kan şekeri, açlık zamanı, reflü, dispepsi varlığı ve VAS skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi.Grup içi değerlendirilmelerde hesaplanan gastrik volümler (ml, ml/kg) ile antral CSA(RLD) arasında pozitif yönde ; yaş ile ise negatif yönde anlamlı ilişki görüldü. Gönüllü grubunda açlık kan şekeri değerleri ile antral CSA(RLD) ve hesaplanan gastrik volüm (ml) arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç:Gastrik volümün değerlendirilmesinde yatak başı USG non-invaziv, kolay ve hızlı uygulanabilen bir yöntem olarak değerlendirildi. Laparoskopik kolesistektomi ameliyatı planlanan hastalarda yeterli açlık süresi sonunda gastrik volümün artmadığı tespit edildi.Laparoskopik kolesistektomi uygulanacak hastalarda USG yöntemi kullanarak yaptığımız bu çalışmada önerilen açlık süreleri sonrasında gastrik boşalmanın yeterli olduğu ve pulmoner aspirasyon riskinin artmadığı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to evaluate the risks of pulmonary aspiration by determining the type and amount of residual stomach content by bedside ultrasonography between patients scheduled for elective laparoscopic cholecystectomy and volunteers with similar fasting times.Method: In this study, 77 patients (Patient Group) scheduled for laparoscopic cholecystectomy and 77 volunteers (Volunteer Group), in the ASA I-II and between the ages of 18-65, were enrolled. In both groups, people with diabetes, pregnancy, opiate drug use, smoking, upper GI pathology or surgery, mental retardation and those who did not give consent were excluded. The study was planned as prospective, randomized and controlled. All patients and volunteers were evaluated after fasting for at least 2 hours after clear liquid, at least 6 hours after cow's milk, particulate liquids and formula, and at least 8 hours after fatty and solid feeding, according to the preoperative fasting times recommended by ASA. Demographic data, solid and liquid fasting times, comorbidities, and fingertip blood glucose values were recorded in all patients and volunteers. Gastric USG was performed with bedside USG in the preoperative waiting room. The gastric antrum was visualized in the supine and right lateral decubitus position. The antrum was evaluated with a 3-point scoring system. Empty stomach was scored as Grade 0, clear liquid as Grade 1 and 2, and solid content as Grade 3. Antral CSA(RLD) and gastric volume were calculated from the formula in subjects with clear fluid. If solid content was vizualized on gastric USG or if the calculated gastric volume was >1.5 ml/kg, the risk of pulmonary aspiration was recorded as high. All data were compared between the two groups.Results: Antral CSA(RLD) measurements in the patient group were found to be statistically significantly higher than those in the volunteer group. However, there was no statistically significant difference between the two groups in terms of calculated gastric volumes (ml, ml/kg) and aspiration risk.There was no statistical difference between the two groups according to the Antrum 3-point scoring system. No statistically significant difference was found in terms of fasting blood glucose, fasting time, presence of reflux, dyspepsia and VAS scores according to within-group scores.In intragroup evaluations, there was a positive correlation between gastric volumes (ml, ml/kg) calculated and antral CSA (RLD); there was a significant negative correlation with age. A positive and significant correlation was found between fasting blood glucose values and antral CSA(RLD), calculated gastric volume (ml) in the volunteer group.Conclusion: Bedside USG was considered a non-invasive, easy and fast method for the evaluation of gastric volume. It was determined that gastric volume did not increase after sufficient fasting period in patients who were scheduled for laparoscopic cholecystectomy.In this study, which we performed using the USG method in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy, it was concluded that gastric emptying was sufficient after the recommended fasting periods and the risk of pulmonary aspiration did not increase.