Genel anestezi altında laparoskopik kolesistektomi vakalarında bilateral eksternal oblik interkostal plan bloğu ile yara yeri infiltrasyonunun postoperatif analjezik etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the postoperative analgesic effectiveness of bilateral external oblique intercostal plane block versus wound infiltration in laparoscopic cholecystectomy cases under general anesthesia
- Tez No: 1012577
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN BAKAN, DR. FURKAN ALCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Kolesistektomi, Eksternal Oblik İnterkostal Plan Blok, Trokar yeri infiltrasyonu, Postoperatif analjezi, Hasta kontrollü analjezi, QoR-15, Laparoscopic Cholecystectomy, External Oblique Intercostal Plane Block, Trocar Site Infiltration, Postoperative Analgesia, Patient-Controlled Analgesia, QoR-15
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Cerrahi girişimler sonrasında ortaya çıkan postoperatif ağrı günümüzde hastaların sağlığı ve konforu açısından önemli bir klinik sorun olmaya devam etmektedir. Laparoskopik kolesistektomi açık cerrahiye kıyasla daha az doku travmasına neden olsa da hastalarda postoperatif dönemde multimodal analjezi yaklaşımını gerektiren orta şiddette bir ağrı görülebilmektedir. Ultrasonografi kullanımının yaygınlaşması ile birlikte periferik sinir blokları postoperatif analjezi yönetiminde giderek daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Eksternal oblik interkostal plan bloğu (EOİPB), son yıllarda tanımlanan ve özellikle üst abdominal cerrahilerde kullanılabilen yeni bir blok tekniğidir. Bu çalışmanın amacı, laparoskopik kolesistektomi uygulanan hastalarda EOİPB ile trokar yeri lokal anestezik infiltrasyonunun postoperatif ağrı skorları, opioid tüketimi üzerine etkilerini karşılaştırmak ve postoperatif iyileşme sürecine katkısını değerlendirmektir. Gereç Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya elektif laparoskopik kolesistektomi planlanan 65 hasta dahil edilmiştir. Hastalar EOİPB grubu ve trokar yeri infiltrasyonu grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her iki gruba cerrahi bitiminden 20 dakika önce 1 g parasetamol, 100 mg tramadol ve 4 mg ondansetron uygulanmıştır. EOİPB grubundaki hastalara cerrahi sonrası ultrasonografi eşliğinde bilateral olarak 20 mL %0,25 bupivakain uygulanırken, trokar infiltrasyonu grubunda aynı konsantrasyon bupivakain trokar giriş yerlerine infiltre edilmiştir. İstirahat ve hareket halinde ağrı takibi Numerik Derecelendirme Ölçeği (NRS) ile yapıldı. Postoperatif ek analjezi, hasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı aracılığıyla 0,5 mg/mL intravenöz morfin ile sağlanmıştır. Numerik derecelendirme skalası (NRS) ≥4 olan hastalara kurtarma analjezisi olarak 1 g parasetamol ve 20 mg tenoksikam uygulanmıştır. Hastaların postoperatif 15., 30. ve 60. dakikalarda ile 2., 6., 12. ve 24. saatlerde NRS skorları, opioid tüketimleri ve yan etkileri kaydedilmiştir. Ayrıca postoperatif 24. saatte Quality of Recovery-15 (QoR-15) testi uygulanarak iyileşme süreci değerlendirilmiştir. Bulgular: Demografik verilerde yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, ASA sınıflaması, cerrahi ve anestezi süreleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). EOİPB grubunda hipertansiyon sıklığı daha yüksek bulunmakla birlikte diğer komorbiditeler benzer dağılım gösterdi. Postoperatif dönemde istirahat ve hareket halindeki NRS skorları EOİPB grubunda, 30. dakikadan itibaren tüm zaman noktalarında trokar infiltrasyonu grubuna göre anlamlı derecede daha düşük bulundu (p<0,001). Tekrarlı ölçümlerin analizinde de EOİPB grubunda 24 saatlik ortalama ağrı skorlarının anlamlı derecede düşük olduğu gözlendi. Opioid tüketimi EOİPB grubunda tüm zaman dilimlerinde belirgin olarak daha düşük saptanmış olup, 24 saatlik toplam morfin tüketimi ortalaması EOİPB grubunda 4 mg iken kontrol grubunda 18 mg olarak bulundu (p<0,001). Ayrıca ilk analjezi ihtiyacına kadar geçen süre EOİPB grubunda anlamlı derecede daha uzun ve 24 saat içinde analjezi gereksinimi olmayan hasta oranı da daha yüksek bulundu. İyileşme sürecinin değerlendirilmesinde, QoR-15 skorları EOİPB grubunda anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p<0,001). Bulantı ve kusma açısından fark saptanmazken, antiemetik gereksinimi EOİPB grubunda daha düşük bulundu (p=0,035). Sonuç: Bu çalışma, laparoskopik kolesistektomi sonrası analjezi yönetiminde EOİPB uygulamasının trokar yeri infiltrasyonuna kıyasla daha etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir. EOİPB, postoperatif ağrı skorlarını anlamlı düzeyde azaltmakta, opioid tüketimini düşürmekte, analjezi süresini uzatmakta ve hastaların iyileşme kalitesini artırmaktadır. Bu bulgular, EOİPB'nin laparoskopik kolesistektomi hastalarında multimodal analjezi protokollerine güvenli ve etkili bir alternatif olarak dahil edilebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Postoperative pain following surgical procedures continues to be a significant clinical problem affecting patient health and comfort. Although laparoscopic cholecystectomy causes less tissue trauma compared to open surgery, patients may still experience moderate postoperative pain requiring a multimodal analgesic approach. With the widespread use of ultrasonography, peripheral nerve blocks have increasingly become a preferred method in postoperative analgesia management. External oblique intercostal plane block (EOIPB) is a relatively novel regional anesthesia technique that has been described in recent years and can be particularly utilized in upper abdominal surgeries. The aim of this study was to compare the effects of EOIPB and trocar site local anesthetic infiltration on postoperative pain scores and opioid consumption in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy, and to evaluate their contribution to the postoperative recovery process. Materials and Methods: A total of 65 patients scheduled for elective laparoscopic cholecystectomy were included in this prospective observational study. The patients were divided into two groups: the EOIPB group and the trocar site infiltration group. Both groups received 1 g paracetamol, 100 mg tramadol, and 4 mg ondansetron 20 minutes before the end of surgery. In the EOIPB group, bilateral ultrasound-guided administration of 20 mL 0.25% bupivacaine was performed postoperatively, whereas in the trocar infiltration group, the same concentration of bupivacaine was infiltrated into the trocar insertion sites. Pain assessment at rest and during movement was performed using the Numeric Rating Scale (NRS). Postoperative analgesia was provided with intravenous morphine at a concentration of 0.5 mg/mL via a patient-controlled analgesia (PCA) device. Rescue analgesia consisting of 1 g paracetamol and 20 mg tenoxicam was administered to patients with an NRS score ≥4. NRS scores, opioid consumption, and adverse effects were recorded at postoperative 15, 30, and 60 minutes, as well as at 2, 6, 12, and 24 hours. In addition, the recovery process was evaluated using the Quality of Recovery-15 (QoR-15) questionnaire at the postoperative 24th hour. Results: No significant differences were observed between the groups regarding demographic characteristics, including age, sex, body mass index, ASA classification, duration of surgery, and duration of anesthesia (p>0.05). Although the prevalence of hypertension was higher in the EOIPB group, the distribution of other comorbidities was similar between the groups. In the postoperative period, NRS scores at rest and during movement were significantly lower in the EOIPB group compared to the trocar infiltration group at all time points beginning from the 30th minute (p<0.001). Repeated measures analysis also demonstrated significantly lower mean pain scores over the 24-hour period in the EOIPB group. Opioid consumption was significantly lower in the EOIPB group at all time intervals, with mean total morphine consumption over 24 hours being 4 mg in the EOIPB group and 18 mg in the control group (p<0.001). Furthermore, the time to first analgesic requirement was significantly longer in the EOIPB group, and the proportion of patients who did not require additional analgesia within 24 hours was higher. In the evaluation of postoperative recovery, QoR-15 scores were significantly higher in the EOIPB group (p<0.001). While no significant difference was observed regarding nausea and vomiting, antiemetic requirements were significantly lower in the EOIPB group (p=0.035). Conclusion: This study demonstrates that EOIPB is a more effective analgesic technique than trocar site infiltration in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. EOIPB significantly reduces postoperative pain scores, decreases opioid consumption, prolongs the duration of analgesia, and improves the quality of recovery. These findings suggest that EOIPB can be considered a safe and effective component of multimodal analgesia protocols in laparoscopic cholecystectomy.