Diyabetli gebelerde speksin, zonulin ve galektin-3 proteinlerinin incelenmesi
Investigation of spexin, zonulin and galectin-3 proteins in pregnancy with diabetes
  1. Tez No: 800669
  2. Yazar: LEYUZE KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYLAN HEPOKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Gestasyonel Diabetes Mellitus, Gebelik Diyabeti, Speksin, Zonulin, Galektin-3, Diabetes, Gestational Diabetes Mellitus, Gestational Diabetes, Spexin, Zonulin, Galactin-3
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM) gebelik öncesi çocukluk diyabeti ya da tip 2 diyabeti bulunmayan, gebelik esnasında ortaya çıkan ve genelde doğum sonrası kaybolan diyabet türüdür. GDM, kronik hiperglisemi ile birlikte seyreden ve gerekli tedaviler yapılamadığı takdirde başta gözler olmak üzere, böbreklerde, sinirlerde, kalp ve damarlarda zaman içerisinde hasarlara ve fonksiyon bozukluklarına neden olmaktadır. Bu çalışmada diyabetli gebelerde serum speksin, zonulin ve galektin-3 ekspresyon seviyelerinin invazif olmayan tanısal biyobelirteç olarak potansiyel güçlerini ortaya çıkartmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde muayene olmuş diyabet tanısı almış gönüllü hastalarla ve diyabet tanısı bulunmayan gönüllü kontrol grubu ile bir çalışma yapılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde diyabet, GDM, speksin, zonulin ve galektin-3 ile ilgili literatür çalışması yapılmıştır. İkinci bölümde çalışmanın gereç ve yöntemi detaylı şekilde ele alınmıştır. Son bölümde ise konu ile ilgili yapılan çalışmanın verileri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Gestational Diabetes Mellitus (GDM) is a type of diabetes that does not have childhood diabetes or type 2 diabetes before pregnancy, occurs during pregnancy and usually disappears after birth. GDM, which is accompanied by chronic hyperglycemia, causes damage and dysfunction in the eyes, kidneys, nerves, heart and vessels, especially if the necessary treatments are not performed. In this study, it was aimed to reveal the potential power of serum spexin, zonulin and galactin-3 expression levels as non-invasive diagnostic biomarkers in pregnant women with diabetes. For this purpose, a study was conducted with volunteer patients diagnosed with diabetes who were examined in the Department of Obstetrics and Gynecology of Cumhuriyet University Faculty of Medicine and a control group without diabetes. The study consists of three parts. In the first part, the subjects of diabetes, GDM, spexin, zonulin and galactin-3 were examined. In the second part, the materials and methods of the study are discussed in detail. In the last section, the data related to the study on the subject are explained.