Gebelerde vajinal enfeksiyonların amnion sıvısındaki oksidatif stres belirteçleri ve perinatal sonuçlar ile ilişkisinin araştırılması
The relationship between vaginal infections in pregnant women and oxidative stress markers in amniotic fluid and peri-natal outcomes
  1. Tez No: 800668
  2. Yazar: MERYEM KEÇECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinal enfeksiyon, oksidatif stres, AOPP, MDA, Vaginal infection, oxidative stress, AOPP, MDA
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Çalışmamız gebelerde vajinal enfeksiyonların, amniotik sıvıda oksidatif stres düzeyini artırdığını, dolayısı ile kötü perinatal sonuçlar ile ilişkili olabileceğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu durum bizi gebelik takibi sırasında vajinal enfeksiyonu daha dikkatli sorgulamaya ve değerlendirmeye yönlendirebilir. Erken ve etkin tedavi edilen vajinal enfeksiyonlar daha iyi yenidoğan sonuçlarını da beraberinde getirebilir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif araştırma, vajinal enfeksiyonu olan ve olmayan, sezaryen ile doğum yapan kadınlardan alınan amnion örneklerinin ELISA yöntemi ile incelenmesiyle yapılmıştır. Alınan amnion örneklerinde Malondialdehit (MDA) ve Advanced oxidation protein products (AOPP) seviyeleri belirlenmiştir. Bu belirteçlerin amnion mayiideki seviyeleri incelenerek oksidatif stres düzeyi hakkında fikir elde edilmiş ve vajinal enfeksiyonun oksidatif stres üzerindeki etkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Bulgular: Vajinal enfeksiyonu olan gebelerin amniotik sıvı örneklerinde, vajinal enfeksiyonu olmayanlarınkine göre AOPP ve MDA düzeyleri anlamlı ölçüde yüksek saptandı. Vajinal enfeksiyonu olan ve olmayan gebelerin fetüslerinin antenatal, intrapartum ve neonatal temel parametreleri karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Vajinal enfeksiyonla ilişkili olarak amniotik sıvıda AOPP ve MDA düzeylerinin yüksek saptanması, vajinal enfeksiyonun gebelerde intrauterin ortamda oksidatif stresi artırdığını desteklemektedir. Literatürde amniotik sıvıda oksidatif stresin artmasının maternal, fetal ve neonatal olası etkilerinden bahsedildiğinden, vajinal enfeksiyona bağlı olarak amniotik sıvıda oksidatif stres artışının da istenmeyen perinatal etkilerinin olması mümkün görünmektedir. Her ne kadar araştırmamızda vajinal enfeksiyona bağlı perinatal herhangi bir istenmeyen durum artışı olmamışsa da, bu konu daha iyi tanımlanmış olgular ile yeni çalışmaların yapılmasının gerekli olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Our study aimed to demonstrate that vaginal infections in pregnant women increase the level of oxidative stress in amniotic fluid and may be associated with poor perinatal outcomes. This may lead us to question and evaluate vaginal infection more carefully during pregnancy follow-up. Vaginal infections treated early and effectively may lead to better neonatal outcomes. Materials and Methods: This prospective study was conducted by ELISA analysis of amnion samples obtained from women with and without vaginal infection who gave birth by cesarean section. Malondialdehyde (MDA) and Advanced oxidation protein products (AOPP) levels were determined in amnion samples. By examining the levels of these markers in amniotic fluid, an idea about the level of oxidative stress was obtained and the effect of vaginal infection on oxidative stress was tried to be explained. Results: AOPP and MDA levels were significantly higher in amniotic fluid samples of pregnant women with vaginal infection compared to those without vaginal infection. No significant difference was found between the groups when antenatal, intrapartum and neonatal baseline parameters of the fetuses of pregnant women with and without vaginal infection were compared. Conclusion: The high levels of AOPP and MDA in amniotic fluid associated with vaginal infection support that vaginal infection increases oxidative stress in the intrauterine environment in pregnant women. Since the possible maternal, fetal and neonatal effects of increased oxidative stress in amniotic fluid are mentioned in the literature, it seems possible that increased oxidative stress in amniotic fluid due to vaginal infection may also have undesirable perinatal effects. Although there was no increase in perinatal adverse events due to vaginal infection in our study, this issue points to the need for further studies with better defined cases.