Asistan Hekimlerin Sağlıkta Şiddet Olayları Karşısındaki Tutumlarının, Hasta ve Hastalık Yönetimi Sürecindeki Kararlarına Olan Etkisi
The Effect Of Resident Physicians' Attıtudes Towards Violence Against Healthcare Workers On Their Decisions In The Disease Management Process
- Tez No: 800680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KASIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Şiddet, Beyaz Kod, Defansif tıp, Violence Against Healthcare Workers, Violence, Defensive Medicine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Sağlık çalışanlarına karşı işlenen şiddet suçları son dönemde giderek artmakta ve sağlık sistemine ciddi zararlar vermektedir. Ortaya çıkan güvenlik kaygıları, muayene ve tedavi sürecini etkilemektedir. Bu çalışmamızda sağlıkta şiddet olaylarının hekimlerin tedavi sürecindeki kararları üzerindeki etkisine dikkat çekmeyi, bu yolla tanı ve tedavi süreçlerini güvenlik kaygısından arındırarak daha doğru hale getirmeyi, mevcut kaynakları daha verimli kullanmak ve en önemlisi bozulan hasta hekim ilişkisini onarmak için gerekli müdahale alanlarını belirlemeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız elektronik ortamda anket uygulama tekniği ile yapılan kesitsel tipte gözlemsel bir çalışmadır. Araştırmaya Ankara ilindeki farklı hastanelerde ve kliniklerde eğitim alan asistan hekimler katılmıştır. Katılımcılara;“Sağlık Profesyonellerinin Şiddete Karşı Güvenlik ve Güven Ölçeği”kullanarak hazırladığımız, tedavi sürecindeki bazı kararları, beyaz kod süreci ve şiddete maruziyet durumu ile ilişkili soruları eklediğimiz anketimiz uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 383 asistan hekim katılmıştır. Katılan hekimlerin %41,5'i erkek (n=159), %58,5' i kadındır. Çalışmaya katılan hekimlerden %72,1'i şiddete maruz kalmıştır. Şiddete maruz kalan hekimlerin %87,6'sı sadece sözel, %1'i sadece fiziksel, %10,4 ü ise hem fiziksel hem sözel şiddete uğramıştır. Şiddet en sık hasta yakınları (%87) ve hastalar (%58,3) tarafından uygulanmıştır. Katılımcıların %26,1'i (n=100) daha önce beyaz kod vermiştir. Verilen beyaz kodların %53'ü (n=53) yargı sürecine intikal etmiştir. Kadın asistanların, daha önce şiddete maruz kalmış asistanların ve dahili bilimlerde çalışan asistanların ölçek puanları daha düşüktür. Savunma sporları eğitimi ile ölçek puanları arasında ilişki bulunmamıştır. Gerekliliği konusunda emin olunamayan raporları hekimlerin büyük çoğunluğu düzenlememektedir ve ölçek puanlarıyla ilişki bulunmamıştır. Gereksiz tahlil ve tetkik isteme, gereksiz konsültasyon yazma, gerekliliği konusunda emin olunamayan ilaçları reçeteleme gibi uygulamaları hekimlerin büyük çoğunluğu 'bazen' yapmaktadır. Çoğunlukla yapanların, asla yapmayanlara göre ölçek puanları daha düşüktür. İstem dışı randevusuz hasta bakma sorusunda en sık yanıtlar“bazen yaparım”(n=188) ve“çoğunlukla yaparım”(n=128) olmuştur.“Riskli işlemlerde daha defansif yaklaşıp riskli işlemlerden kaçınabilirim.”sorusuna en sık verilen yanıt“çoğunlukla yaparım”(n=159) yanıtıdır. Sonuç: Şiddet olayları, asistan hekimlerin tedavi sürecindeki kararlarını etkileyerek sağlık sisteminde kaliteyi düşürmekte, gereksiz harcamaları ve maliyetleri artırmaktadır. Sağlıkta şiddet olaylarının altında yatan sebeplerin ayrıntılı bir biçimde araştırılması ve gerekli müdahalelerin ivedilikle yapılması elzemdir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Violent crimes against healthcare workers have been increasing in recent years and cause serious damage to the healthcare system. Emerging safety concerns affect the examination and treatment process. In this study, we aimed to draw attention to the effect of violence in health on the decisions of physicians during the treatment process, to make the diagnosis and treatment processes more accurate by removing safety concerns, to use existing resources more efficiently, and in particular to determine the necessary intervention areas to repair the deteriorated patient-physician relationship. Materials and Methods: Our research is a cross-sectional observational study conducted with the electronic questionnaire technique. Resident physicians trained in different hospitals and clinics in Ankara participated in the research. To the participants; Our questionnaire, which we prepared using the“Safety and Trust Scale of Health Professionals Against Violence”, in which we added some decisions in the treatment process, the white code process and the questions related to exposure to violence, was applied. Results: 383 resident physicians participated in the study. 41.5% of the participating physicians were male (n=159), 58.5% were female. 72.1% of the physicians participating in the study were exposed to violence. 87.6% of the physicians who were exposed to violence experienced only verbal violence, 1% only physical violence, and 10.4% both physical and verbal violence. Violence was most frequently used by patients' relatives (87%) and patients (58.3%). 26.1% (n=100) of the participants gave white code before. 53% (n=53) of the given white codes were submitted to the judicial process. Scale scores of female residents, residents who have been exposed to violence before, and residents working in clinical sciences are lower. There was no relationship between martial arts training and scale scores. The majority of physicians do not issue reports that they are not sure of the necessity, and no correlation was found with scale scores. The vast majority of physicians 'sometimes' perform applications such as asking for unnecessary tests and examinations, writing unnecessary consultations, prescribing drugs that are not sure about their necessity. Those who mostly do have lower scale scores than those who never do. The most frequent answers to the question of involuntary outpatient care were“sometimes I do”(n=188) and“I mostly do”(n=128).“I can be more defensive in risky transactions and avoid risky transactions.”The most common answer to the question is“I mostly do”(n=159). Conclusion: Violent events affect the decisions of resident physicians in the treatment process, reducing the quality of the health system, increasing unnecessary expenditures and costs. It is essential to investigate the underlying causes of violence in health and to make the interventions immediately.