Farklı post materyalleri ile restore edilmiş endodontik tedavi görmüş lezyonlu maksiller santral dişte yük altında ortaya çıkan yapısal gerilme dağılımlarının sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
- Tez No: 800716
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KIRMALI, DOÇ. DR. DAMLA KIRICI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: periapikal lezyon, fiber post, döküm metal post, zirkonya post, sonlu elemanlar analizi, periapical lesion, fiber post, cast metal post, zirconia post, finite element analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kök kanal tedavili (KKT) ve periapikal lezyonlu maksiller sağ santral kesici dişlerin fiber, döküm metal ve zirkonya post ile restorasyonu sonrası metal destekli porselenle kuronlanması durumunda statik yük altında ortaya çıkan yapısal gerilme dağılımlarının sonlu elemanlar analizi (SEA) yöntemi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Sağlıklı diş ve farklı post materyalleri ile restore edilmiş dişleri temsil eden beş sonlu eleman modeli (SEM) kullanıldı. (Model 1) sağlıklı diş, (Model 2) KKT`li, periapikal lezyonlu, metal destekli porselen kuronlu diş, (Model 3) periapikal lezyonlu, fiber postlu, metal destekli porselen kuronlu diş, (Model 4) periapikal lezyonlu, döküm metal postlu, metal destekli porselen kuronlu diş, (Model 5) periapikal lezyonlu, zirkonya postlu, metal destekli porselen kuronlu diş. Palatinal yüzeye, dişin uzun eksenine 135° açı ile 100 N bir kuvvet uygulandı. Her bir model için diş, post materyalleri, kemik ve periapikal lezyon üzerindeki maksimum eşdeğer gerilim değerleri Von Mises hipotezine göre hesaplandı. Bulgular: Yükleme sonrası oluşan gerilmeler tüm modellerde kökün servikal ve orta üçlüsünde, ayrıca sağlıklı diş (Model 1), KKT`li, periapikal lezyonlu diş (Model 2) ve fiber postlu diş (Model 3) modellerinde dişin kole bölgesinde, döküm metal (Model 4) ve zirkonya postlu modelde (Model 5) ise post materyallerinin üzerinde yoğunlaşmıştır. Periapikal lezyonlu tüm modellerde lezyon bölgesinde düşük gerilmeler izlenmiştir. Sonuç: Periapikal lezyonlu, KKT`li dişlerde, farklı post materyallerinin lezyon bölgesi üzerinde oluşan gerilme dağılımı ve değerlerinde anlamlı fark olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the structural stress distributions under static load by using finite element analysis (FEA) method when root canal treated (RCT) and periapical lesioned maxillary right central incisors were crowned with porcelain fused metal after restoration with fiber, cast metal and zirconia post. Method: Five finite element models (FEM) representing healthy tooth and teeth restored with different post materials were used. (Model 1) healthy tooth, (Model 2) RCT, periapical lesioned tooth with restored porcelain fused metal, (Model 3) RCT, periapical lesioned, fiber posted tooth with restored porcelain fused metal, (Model 4) RCT, periapical lesioned, cast metal posted tooth with restored porcelain fused metal, (Model 5) RCT, periapical lesioned, zirconia posted tooth with restored porcelain fused metal. A force of 135° degree to 100 N was applied to the long axis of the tooth from palatal surface. The maxiumum equivalent stress values on the tooth, post materials, bone and periapical lesion for each model were calculated according to the Von Mises hypothesis. Results: The stresses after loading were concentrated in the cervical and middle third of the root in all models, moreover in the cervical region of the tooth in the healthy tooth, periapical lesioned tooth with RCT and fiber post tooth models and on the post materials in the cast metal and zirconia post model. In all models with periapical lesions, low stresses were observed in the lesion area. Conclusion: It was observed that there was no significant difference in the stress distribution and values of different post materials on the lesion area in teeth with periapical lesions and RCT.