Yetişkin açık kalp cerrahisi ameliyatlarındakullanılan farklı kardiyoplejik solüsyonlarınintraoperatif elektrolit değerlerininkarşılaştırılması
In adult open heart surgery surgery different cardioplegic solutions used intraoperative electrolyte valuescomparison
  1. Tez No: 800725
  2. Yazar: HABİBE KÖSE TİLKİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TÜRKOĞLU, PROF. DR. BUĞRA HARMANDAR, DOÇ. DR. MELİKE KORKMAZ TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Bypass, Cross klemp, Kalp akciğer makinesi, Kardiyopleji, Elektrolit, Bypass, Cross clamp, Heart lung machine, Cardioplegia, Electrolyte
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Açık kalp ameliyatı cerrahisinde hasta kalp akciğer makinesine bağlandıktan sonra istenilen vücut sıcaklığına getirilir. Ve kalp ameliyatlarının bir çoğunda cerrahın daha rahat çalışabilmesi için hareketsiz ve kansız saha ortamı oluşturulur. Bu ortamı oluşturmak için kalbin durdurulması ve aortaya cross klemp konulması gerekir. Artık vücut ve beyin oksijenizasyonu kalp akciğer makinesi tarafından sağlanmaktadır. Aortanın cross klemp altında olduğu durumda iskemi kalp hasarı ortaya çıkmaktadır. Bu durumu önleyebilmek, myokardı koruyabilmek için cerrahla ortak karar verip ameliyat tipine uygun kardiyopleji solüsyonu verilir. Kan kardiyoplejisi 20 dk‟ da bir, Delnido 90 dk' da bir verilirken Custodiol 6 saatte bir verilmektedir. Kullanılan kardiyoplejinin yararlılığını ölçmek için cerrahın ne kadar süre rahat çalışabildiği, kalbin ne kadar sürede arrest olduğu ve kalbin ne kadar arrest kaldığı gibi karĢılaĢtırmalar önemlidir. Kullanılan farklı kardiyoplejik solüsyonlar hasta kan gazı değerlerinde ve elektrolit değerlerinde bir takım değiĢiklikler yapmaktadır. Bu çalıĢma retrospektif bir çalıĢma olup; 75 hasta ele alınarak intraoperatif dönemde farklı kardiyoplejik solüsyonlar kullanılmıĢ ve kan gazı elektrolit değerlerindeki farklılıklar ortaya konması amaçlanmıĢtır. Hastalar arasında total KPB süresi, cross klemp süresi, flow süresi ve hasta kan gazı ve elektrolitler değerleri ayrı ayrı varyans analizine tabii tutularak farklı kardiyoplejik solüsyon kullanımında belirli sonuçlara ulaĢılması hedeflenmiĢtir. Farklı kardiyoplejik solüsyonların KPB sırasında hasta elektrolit düzeylerine etkisi incelendiğinde; custodiol kardiyoplejik solüsyonu kullanılan hastalarda Na+ ve K+ elektrolit değerlerinin diğer kardiyoplejik solüsyonlara göre daha düĢük olduğu; kan kardiyoplejisi kullanılan hastalarda ise Na+ ve K+ elektrolit değerlerinin diğer kardiyoplejik solüsyonlara göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. Hastanın myokardial beslemesi en doğru ve olanaklı Ģekilde sağlanıp kalp akciğer makinesinden çıkması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In open heart surgery, the patient is brought to the desired body temperature after being connected to the heart-lung machine. And in most of the heart surgeries, an inactive and bloodless field environment is created so that the surgeon can work more comfortably. To create this environment, the heart must be stopped and a cross clamp placed on the aorta. Now the body and brain oxygenation is provided by the heart lung machine. Ischemic heart damage occurs when the aorta is under crossclamp. In order to prevent this situation and to protect the myocardium, a cardioplegia solution suitable for the type of surgery is given by joint decision with the surgeon. Blood cardioplegia is given every 20 minutes, Delnido is given every 90 minutes, while Custodiol is given every 6 hours. In order to measure the usefulness of the cardioplegia used, comparisons such as how long the surgeon can work comfortably, how long the heart has been arrested and how long the heart has been arrested are important. Different cardioplegic solutions used make some changes in patient blood gas values and electrolyte values. This study is a retrospective study; By considering 75 patients, different cardioplegic solutions were used in the intraoperative period and it was aimed to reveal the differences in blood gas electrolyte values. It is aimed to achieve certain results in the use of different cardioplegic solutions by analyzing the total CPB time, cross-clamp time, flow time and patient blood gas and electrolytes values separately among the patients. When the effects of different cardioplegic solutions on electrolyte levels during CPB were examined; Na+ and K+ electrolyte values were lower in patients using custodiol cardioplegic solution compared to other cardioplegic solutions; It was concluded that Na+ and K+ electrolyte values were higher in patients using blood cardioplegia compared to other cardioplegic solutions. It is aimed to provide the patient's myocardial nutrition in the most accurate and possible way and to leave the heartlung machine.