Açık kalp cerrahisi ameliyatlarında kullanılan farklı kardiyoplejik solüsyonların intraoperatif güvenilirliği ve efektivitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of intraoperative safety and efficacy of different cardioplegic solutions used in open heart surgery operations
  1. Tez No: 817190
  2. Yazar: MUSTAFA ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOCAİLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopleji, Del-Nido, NIRS, Cerebral Doku Oksijenasyonu, Açık Kalp Ameliyatı, Kardiyopulmoner Bypass, Keywords: Cardioplegia, Del-Nido, NIRS, CerebralTissueOxygenation, Open HeartSurgery, Cardiopulmonary Bypass
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Teknikleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Yetişkin açık kalp cerrahisi ameliyatlarında kullanılan farklı kardiyoplejik solüsyonların intraoperatif serebral doku oksijenasyonuna etkisini incelemek ve bu konuda yapılacak olan çalışmalara destek olmak amacıyla planlamıştır. Araştırmamız, tanımlayıcı retrospektif ve randomize çalışmadır. Araştırmamızın örneklemi, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Merkezinde Ocak 2021-Aralık 2021 tarihleri arasında kardiyopleji uygulanan yetişkin açık kalp ameliyatı yapılan 67 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Kardiyopulmoner bypass uygulanan hastalar, altta yatan hemotolojik hastalığı olmayan, bilinen bir kanama patolojisi olmayan, bilinen karotis hastalığı olamayan hastalar, araştırmaya dahil edilmiştir. Bu çalışmada, farklı kardiyoplejiksolüsyonların intraopertaif dönemde cerebral doku oksijenasyonuna etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, sağ ve sol taraftaki NIRS değerleri kullanılarak beyin oksijenasyon düzeyleri ölçülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre, Del-Nido kardiyoplejinin sağ NIRS ve sol NIRS değerleri için istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Fakat kan kardiyopleji solüsyonu ile sağ NIRS ve sol NIRS değerleri için istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu farklılıkların nedeni, solüsyonun beyin kan akımı, hemoglobin veya hematokrit düzeyleri üzerindeki etkileri olabilir. Bu çalışma, kullanılan kardiyopleji solüsyonlarının beyin oksijenasyon düzeyinde farklılıklara neden olabileceğini göstermektedir. Bu bulgular, kardiyak ameliyatlar gibi beyin fonksiyonları üzerinde önemli bir etkiye sahip olan prosedürlerin geliştirilmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
It was planned to examine the effect of different cardioplegic solutions used in adult open heart surgery on intraoperative cerebral tissue oxygenation and to support the studies to be done on this subject. Our research is a descriptive retrospective and randomized study. The sample of our study included 67 adult open heart surgery patients who underwent cardioplegia between January 2021 and December 2021 in the heart center of Muğla Training and Research Hospital. Adult patients undergoing open heart surgery, patients undergoing cardiopulmonary bypass, patients with no underlying hematological disease, no known bleeding pathology, and patients with no known carotid disease were included in the study. In this study, the effect of different cardioplegic solutions on cerebral tissue oxygenation in the intraoperative period was investigated. For this purpose, brain oxygenation levels were measured using the right and left NIRS values. According to the results of the study, no statistically significant difference was found for the right NIRS and left NIRS values of Del-Nido cardioplegia. However, a statistically significant difference was found for blood cardioplegia solution and right NIRS and left NIRS values. These differences may be due to the effects of the solution on cerebral blood flow, hemoglobin or hematocrit levels. This study shows that the cardioplegia solutions used can cause differences in brain oxygenation level. These findings could help develop procedures that have a significant impact on brain function, such as cardiac surgeries.