Kavramsal açıdan laiklik ve sekülerizm
Conceptual secularism and secularism
  1. Tez No: 800733
  2. Yazar: FEYZA ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM SÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Laiklik, Sekülerizm, Modernizm, Rönesans, Reform, Laicism, Secularism, Modernism, Renaissance, Reformation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Türkiye'de Cumhuriyet yönetimine geçilmesi ile birlikte gündemimize giren“Laiklik”kavramı, birbiri ile çelişen ve üzerinde uzlaşılamayan görüşlerin ortaya çıktığı bir süreci de beraberinde getirmiştir. Günümüzde tartışılmaya devam eden laiklik konusunun problemi, kavramın Avrupa menşeli ve Batı Hıristiyan din geleneği ile Türk İslam geleneğindeki din anlayışının farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Laiklik, Sekülerizm, Modernizm gibi birbirini etkileyen ve dönüştüren kavramların ortaya çıkmalarına sebep olan nedenlerin, arka planların ve süreçlerin analizinin yapılması, kavramların zaman içerisinde geçirmiş oldukları anlam değişimlerinin incelenmesi, araştırılması konunun anlaşılması ve değerlendirilmesini mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of secularism, which entered our agenda with the transition to the Republican Administration in Türkiye, brought along a process in which conflicting and disagreeable views emerged. The problem of secularism, which continues to be discussed today, stems from the European origin of the concept and the difference between the Western Christian religious tradition and the Turkish Islamic tradition. Analyzing the reasons and processes that cause the emergence of concepts such as secularism, secularism and modernism that affect and transform each other, and examining and investigating the meaning changes that the concepts have undergone over time will make it possible to understand and evaluate the subject.