Şap O1 Manisa 1969 tohum ve klon viruslarının antijenik karakterlerinin karşılaştırılması ve bunlardan hazırlanan aşıların bağışıklık özelliklerinin araştırılması
Comparison of antigenic characters of FMD O1 Manisa 1969 seed and clonned viruses, and investigation of immunologic properties of the vaccines prepared from these viruses
- Tez No: 80075
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ AKÇA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antijenik karakter, klon virus, Oj şap virus aşısı, plak test, tohum virus
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
65 ÖZET Şap O] Manisa 1969 Tohum ve Klon Viruslarının An ti j enik Karakterlerinin Karşılaştırılması ve Bunlardan Hazırlanan Aşıların Bağışıklık Özelliklerinin Araştırılması. Bu çalışmanın amacı, BHK 21 hücre kültürlerinde seri pasajlar sonucu tohum virus olarak kullanılabilme özelliğini kaybetmiş, farklı plak karakterine sahip MOP- 15 şap virusundan, klonlama yöntemi ile klon virus elde edilmesi ve MOP-5 tohum virus ile antijenik karakterlerinin karşılaştırılması, bunlardan hazırlanan aşıların çapraz bağışıklık durumlarının incelenmesidir. Klonlama ile elde edilen virusların hücre kültürlerinde üreme süresi, antijenik ve infektif titreleri, 146 S partikül ve plak karakterleri, MOP-5 tohum virus ile paralellik göstermiştir. SDS-PAGE ile her iki virusda da protein bantları benzer bulunmuştur. MOP-5 tohum ve klon viruslarından hazırlanan aşıların, bağışıklık kontrolü için kobaylara verilmesinden sonra homolog ve heterolog viruslarla eprüvasyon yapılmıştır. Eprüvasyon sonuçlarına göre bu iki aşı arasında farklılık görülememiştir. Aşılı kobaylardan alman kan serumları ile homolog ve heterolog virusla yapılan ELISA ve SN50 test sonuçlarına göre aşıların bağışıklık gücünün yeterli olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
66 SUMMARY Comparison of Antigenic Characters of FMD Ox Manisa 1969 Seed and Clonned Viruses, and Investigation of Immunologic Properties of The Vaccines Prepared from These Viruses. The purpose of this work is to obtain clonned virus a cloning method from MOP- 15 FMD virus which has different plaque characteristics, which has lost its characteristics to be used as a seed virus as a result of serial passages through BHK 21 cell cultures and to compare the antigenic characteristics of this clonned virus with MOP-5 seed virus and to investigate the cross-immunization forms of vaccines prepared from these viruses. The viruses which obtained with clonning were growing period in cell cultures, antigenity and infectivity, 146 S particle and plaque characters of the clonned viruses were determined in accordance with MOP-5 seed virus. With SDS-PAGE, the protein strips on both viruses have been found to bee similar to each other. The vaccines have prepared with MOP-5 seed virus and clonning virus for immunity control. The vaccines have injected to guinea pig and than guinea pigs have been challenged with homolog and heterolog viruses. The result of challenge, these two different vaccines are same properties. According to the results, ELISA and SN50 tests made with blood serums taken from vaccinated guinea pigs with homolog and heterolog viruses the immune powers of the vaccines have been found to be sufficient. Key words : Antigenic characters, clone virus, Ox FMD virus vaccine, plaque assay, seed virus.