Çeşitli periodontitis tiplerinde langerhans hücrelerinin dağılımlarının
The Distribution of langerhans cells in various types of periodontitis
- Tez No: 80074
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL GÜNHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gingiva, Langerhans Hücreleri, Enflamasyon, Adult Periodontitis, Juvenil Periodontitis, Gingiva, Langerhans Cells, Inflamation, Adult Periodontitis, Juvenile Periodontitis
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
47 ÖZET Çeşitli Periodontitis Tiplerinde Langerhans Hücrelerinin Dağılımlarının Karşılaştırılması Periodontal hastalığın prognozunda yer aldığı bilinen hücre tiplerinden Lh'lerinin yeri ve fonksiyonu henüz tümüyle aydınlatüamamış olup, bu hücreye yönelik çalışmalar devam etmektedir. Periodontitis tiplerinde Lh'lerinin dağılımı ve fonksiyonlarını değerlendirmeyi amaçladığımız bu çalışmada, kontrol grubu, Adult Periodontitis ve Juvenil Periodontitis gruplarına ait dişeti doku örneklerinde immünohistokimyasal yöntem kullanılarak boyama yapılmıştır. Lhlerini tanımlamak üzere en spesifik yöntem olduğu düşünülen CD la monoklonal antikoru kullanılmıştır. Hücrelerin aktif hücreler olup olmadıklarını saptamak için ise HLA-DR monoklonal antikoru kullanılmıştır. Çalışmamızın başlangıcında, her üç gruptan dişeti doku örnekleri elde edilmiştir. Periodontitis gruplarında ise, küretaj işlemini takiben 21. günde ikinci biopsiler elde edilmiştir. Avidin Biotin Peroksidaz yöntemi kullanılarak boyama yapılan örneklerde ışık mikroskobunda X 400 büyütme altında Lh sayımlan yapıldı. Sonuçlarımıza göre, gerek AP gerekse JP gruplarında kontrol grubuna göre artmış sayıda Lh sayısı saptanmıştır. Periodontitis gruplarında HLA-DR (+) boyanma gösteren hücre sayısı, CD la (+) hücre sayısından az olarak bulunmuştur. Yapılan mekanik tedavi CD la (+) hücre sayısında, istatistiksel olarak anlamlı olmasa da hafif bir azalmaya sebep olurken, HLA-DR (+) hücre sayısında tedavi sonrasında değişiklik gözlenmemiştir. Çalışmamızın sonucunda Lh'lerinin periodontal hastalık patogenezinde önemli rolleri olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
48 SUMMARY The Distribution of Langerhans Cells in Various Types of Periodontitis Localization and function of Langerhans cells which are known to play a role in the prognosis of periodontal disease have not been determined fully yet, nevertheless researche on the subject is currently being conducted. In the present study where we aim to evaluate the distribution and functions of Langerhans cells in various types of Periodontitis, gingival tissue specimens optained from the groups of Adult and Juvenile Periodontitis and the control group were stained by means of an immunohistochemical method. Monoclonal antibody against CD la was used considering it is the most spesific method for describing Langerhans cells and HLA-DR was used to detect the activation of cells. At the start of the present study, gingival tissue specimens were obtained from each group. In the Periodontitis groups, biopsies were taken 21 days following subgingival scaling. The specimens were stained by Avidin Biotin Peroxidase and the cells were examined under X 400 light microscope. According to our results, the number of Langerhans cells in Adult Periodontitis and Juvenile Periodontitis groups was increased compared to that of the control group. The number of HLA-DR (+) cells in Periodontitis groups was less than the number of CD la (+). Mechanical treatment caused a slight decrease in the number of CD la (+) cells although statistically not significant, while the number of HLA-DR (+) cells did not change. As a result of the present study, we concluded that Langerhans cells may play an important role in the pathogenesis of periodontal disease.