Supraklavikular bölgede subklavyen venin sonoanatomik olarak incelenmesi
Sonoanatomic examination of the subclavian vein in the supraclavicular region
- Tez No: 800781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BALABAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Plevra, santral venöz kateter, subklavyen ven, supraklavikular, ultrasonografi, Pleura, central venous catheter, subclavian vein, supraclavicular, ultrasonography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Supraklavikular bölgede yetişkin hastalarda subklavyen ven (SKV) kateterizasyonu ultrasonografi (USG) eşliğinde yapılabilmektedir. Biz çalışmamızda gönüllülerde supraklavikular alanda SKV'i USG ile görüntüleyip bu bölgenin sonoanatomisini incelemeyi amaçladık. YÖNTEM: Çalışmamıza 01/10/2022 ile 30/12/2022 tarihleri arasında 18 ile 65 yaş arasında 20 gönüllü (10 erkek ve 10 kadın) dahil edildi. Gönüllülerin demografik verileri ve klavikula uzunlukları kaydedildi. USG ile SKV çapı, SKV-cilt mesafesi, SKV-sternokleidomastoid kası (SKM) mesafesi, SKV-plevra ve SKV-klavikula arasındaki mesafeler ölçüldü. Kol çekme manevrası öncesi ve sonrası SKV-cilt arasındaki mesafe ve SKV çapı, SKV-brakiyosefalik ven (BSV) ile birleşme yerinde, klavikulanın medial 1/3'lük kısmında ve orta 1/3'lük kısmında ölçüldü. BULGULAR: Gönüllülerin klavikula medial 1/3'lük bölümde yapılan ölçümlerinde SKV ile plevra arasındaki mesafe ortalama 9,16 ± 1,26 mm olarak saptanırken, kol çekme öncesi ortalama SKV çapı 9,47 ± 1,78 mm, SKV-cilt mesafesi 10,55 ± 2,01 mm ölçüldü. Kol çekme sonrası SKV çapı ortalama 9,87 ± 1,75, SKV-cilt mesafesi 10,44 ± 2,67 olarak ölçüldü. SKV kateterizasyonu için ideal prob tutuş açısının koronal düzleme göre 12,75 ± 7,16 derece, ideal iğne giriş yerinin ise klavikulanın medial başından laterale doğru 4,53 ± 0,70 cm olduğu hesaplandı. SONUÇ: Çalışmamızda sonoanatomik olarak supraklavikular bölgede SKV'in çapı, cilde olan mesafesi, plevraya olan mesafesi, klavikulaya ve SKM kasına olan mesafelerinin ölçümlerini gerçekleştirdik. Kol çekme manevrası sonrası SKV çapı ve SKV cilt mesafesi, SKV'in BSV ile birleşim yerinde, klavikulanın 1/3 medial ve 1/3 orta kısımlarında anlamlı olarak değişmediği sonucuna vardık. Supraklavikular bölgedeki SKV-plevra mesafesinin ise literatürdeki infraklavikular bölgede ölçülen SKV-plevra mesafelerinden daha fazla olduğu saptandı. Supraklavikular bölgede kateterizasyon için ideal iğne giriş yeri ve ideal prob tutuş açısının bilinmesinin hekimler için yol gösterici olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Subclavian vein (SKV) catheterization can be performed in adult patients at the supraclavicular region under ultrasonography (USG) guidance. In our study, we aimed to examine the sonoanatomy of this region by ultrasound imaging of the SKV at the supraclavicular region in volunteers. MATERIALS AND METHODS: Twenty volunteers (10 male and 10 female) aged between 18 and 65 were included in our study. Demographic data were recorded and clavicle length of the volunteers were measured. The following data were obtained: SKV diameter, SKV-skin distance, SKV-sternocleidomastoid muscle (SKM) distance, SKV-pleura and SKV-clavicle distances were measured by USG. The distance between the SKV-skin and the SKV diameter were measured at the junction of the SKV-brachiocephalic vein (BSV), at medial 1/3 part of the clavicle and middle 1/3 part before and after the arm pulling maneuver. RESULTS: The mean distance between the SKV and the pleura was found to be 9.16 ± 1.26 mm at the medial 1/3 of the clavicle. The average SKV diameter was 9.47 ± 1.78 mm and the SKV-skin mean distance was measured as 10.55 ± 2.01 mm before arm pull,. The mean SKV diameter was measured as 9.87 ± 1.75 and the SKV-skin distance was 10.44 ± 2.67 after arm pulling. The ideal probe angle for SKV catheterization was found 12.75 ± 7.16 degrees relative to the coronal plane, and the ideal needle entry point was 4.53 ± 0.70 cm from the medial head of the clavicle. CONCLUSION: We performed measurements of the diameter of the SKV in the supraclavicular region, its distance to the skin, its distance to the pleura, its distance to the clavicle and the SKM. We concluded that the SKV diameter and SKV skin distance did not change significantly at the junction of SKV with BSV, at 1/3 medial and at 1/3 middle parts of the clavicle after the arm pulling maneuver. The SKV-pleural distance in the supraclavicular region was greater than the SKV-pleural distances measured in the infraclavicular region in the literature. We believe that knowing the ideal needle insertion location and the ideal probe angle for catheterization in the supraclavicular region will be a useful guide for physicians.