Kronik boyun ağrılı bireylere uzaktan uygulanan spinal stabilizasyon egzersizlerinin fonksiyonel düzey ve kas mimarisi üzerine etkilerinin karşılaştırılması.
Comparison of the effects of remote and face-to-face spinal stabilization exercises on functional level and muscle architecture of individuals with chronic neck pain
- Tez No: 800798
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÜLGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Boyun ağrısı, yeti yitimi, egzersiz, fonksiyonel kapasite seviyesi, kas mimarisi, telerehabilitasyon, egzersiz uyumu, egzersiz memnuniyeti, boyun farkındalığı, Neck pain, disability, exercise, functional capacity level, muscle architecture, telerehabilitation, exercise adherence, exercise satisfaction, neck awareness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, kronik boyun ağrılı (KBA) bireylere uzaktan ve yüz yüze uygulanan spinal stabilizasyon egzersizlerinin (SSE) fonksiyonel düzey, kas mimarisi, ağrı şiddeti, yeti yitimi, boyun farkındalığı, kinezyofobi, yaşam kalitesi, fonksiyonel aktivite zorluğu, egzersiz memnuniyeti, uyumu ve motivasyonu üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladı. Hastalar telerehabilitasyon grubu (TRG) (n=15) ve yüz yüze egzersiz grubu (YEG) (n=16) olarak randomize edildi. Her iki gruba sekiz hafta, haftada 3 gün, 45 dakika SSE uygulandı. Tedavi sonunda boyun fonksiyonel seviyesi, ağrı şiddeti, yeti yitimi, boyun farkındalığı, yaşam kalitesi, kinezyofobi, fonksiyonel aktivite zorluğu, egzersiz memnuniyeti, uyumu, motivasyonu ve omurga kaslarının mimarisinde her iki grupta iyileşmeler bulundu (p0,05). TRG ve YEG'de Sağ Sternokleideomastoideus, TRG'de sağ Üst Trapez, Rektus Abdominis, İnternal ve Eksternal Oblik kaslarının kalınlıklarında, YEG'de sol İnternal Oblik ve sağ Eksternal Oblik kas kalınlıklarında fark yoktu (p>0,05). Gruplar arasında tedavi sonunda, bel fonksiyonel seviyesi (p=0,04) ve yaşam kalitesinde fiziksel sağlıkta TRG lehine (p=0,03) farklılık vardı ancak, yaşam kalitesinin fiziksel sağlık dışındaki parametreleri, ağrı şiddeti, yeti yitimi, boyun farkındalığı, kinezyofobi, boyun fonksiyonel seviyesi, fonksiyonel aktivitedeki zorluk ve omurga kas mimarisinde fark yoktu (p>0,05). Egzersiz programına uyum, memnuniyet ve motivasyon yüksekti, gruplar arasında bu parametreler açısından fark yoktu (p>0,05). Telerehabilitasyonun, yüz yüze rehabilitasyonun uygulanamadığı durumlarda KBA'lı hastaların egzersiz tedavisinde kullanılabilecek iyi bir alternatif yöntem olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the effects of remote and face-to-face spinal stabilization exercises (SSE) on the functional level, muscle architecture, pain intensity, disability, neck awareness, kinesiophobia, quality of life, the difficulty of physical activities, exercise adherence, satisfaction, and motivation of individuals with chronic neck pain (CNP). Patients were randomized into the telerehabilitation group (TRG) (n=15) and face-to-face exercise group (FFEG) (n=16). SSE was applied to both groups for 8 weeks, 3 days a week, 45 minutes. At the end of the treatment, improvements were found in neck functional level, pain intensity, disability, quality of life (QoL) and kinesiophobia, difficulties in physical activities, exercise satisfaction, adherence, motivation, and spinal muscle architecture, in both groups (p0.05). There was no difference in the thickness of the right Sternocleidomastiodeus in both groups, of the right Upper Trapezius, right Rectus Abdominis, Internal-External Oblique in TRG, and left Internal Oblique, right External Oblique in FFEG (p>0.05). There was a difference between the groups in favor of TRG in the functional level of back (p=0.04), and physical health in quality of life (p=0.03). However, there was no difference in the parameters of QoL other than physical health, pain intensity, disability, neck awareness, kinesiophobia, neck functional level, the difficulty of functional activity, and muscle architecture (p>0.05). Exercise adherence, motivation, and satisfaction in both groups were high, there was no difference between the groups (p>0.05). Telerehabilitation is a good alternative method that can be used in the exercise treatment of patients with CNP in cases where face-to-face rehabilitation cannot be applied.