Gürültülü ortamlarda çalışan bireylerin azalmış ses tolerans ölçeği – tarama (ASTÖ-T) ile değerlendirilmesi
Evaluation of individuals working in noisy environments with decreased sound tolerance scale-screening (DSTS-S)
- Tez No: 800899
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞENUR KÜÇÜK CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Azalmış Ses Toleransı, Hiperakuzi, Fonofobi, Mizofoni, Gürültü Maruziyeti, Decreased sound tolerance, Hyperacusis, Phonophobia, Misophonia, Noise Exposure
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada gürültülü ortamlarda çalışan ve gürültülü ortamlarda çalışmayan bireylerin hiperakuzi, fonofobi, mizofoni düzeyleri arasındaki ilişkiyi inceleyerek her iki grup için azalmış ses toleransı durumunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmaya 18-60 yaş grubu işitme kaybı olmayan (SSO:500,1000,2000,4000 Hz ≤ 25 dB) 72 birey katılmıştır. 36 kişi gürültülü ortamlarda çalışan diğer 36 kişi ise gürültülü ortamlarda çalışmayan kişilerden seçilmiştir. Bireylerin hiperakuzi, fonofobi, mizofoni düzeylerini belirlemek için Azalmış Ses Toleransı Ölçeği-Tarama kullanılmıştır. Ölçek bireylere yüzyüze görüşme yoluyla uygulanmıştır. Gürültülü ortamlarda çalışan bireylerin gürültü ortamlarda çalışmayan bireylere göre hiperakuzi puanlarının anlamlı derecede yüksek olduğu (p0,05). Gürültülü ortamda çalışan bireylerin kendi içerisinde yaş, cinsiyet, çalışma süresi ve iyi olma hali açısından oluşturulan grupların ölçek puanları arasında anlamlı fark görülmemiştir (p>0,05). Yapılan değerlendirme sonucunda gürültü faktörünün bireylerdeki hiperakuzi puanlarını arttırdığı söylenebilir. Çalışmanın sonuçlarına göre işyerinde gürültüye maruz kalmak işitme kaybı olmayan bireylerde hiperakuzi şikayetini arttırmakta, mizofoni ve fonofobi üzerinde etkili olmamaktadır. Elde edilen sonuçlar işitme sağlığı için koruyucu önlemlerin alınmasının önemine vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal the decreased sound tolerance status for both groups by examining the relationship between hyperacusis, phonophobia and misophonia levels of individuals who work in noisy environments and those who do not work in noisy environments. 72 individuals aged 18-60 without hearing loss (PTA: 500,1000,2000,4000 Hz ≤ 25 dB) participated in the study. 36 people working in noisy environments and 36 people working in noisy environments were selected from people who do not work in noisy environments. The Decreased Sound Tolerance Scale-Screening was used to determine the individuals' hyperacusis, phonophobia, and misophonia levels. The scale was administered to individuals through face-to-face interviews. It was found that individuals working in noisy environments had significantly higher hyperacusis scores (p0.05). There was no significant difference between the scale scores of the groups formed in terms of age, gender, working time and well-being of individuals working in a noisy environment (p>0,05). As a result of the evaluation, it can be said that the noise factor increases the hyperacusis scores of the individuals. According to the results of the study, exposure to noise in the workplace increases the complaints of hyperacusis in individuals without hearing loss and doesn't influence misophonia and phonophobia. The obtained results emphasize the importance of taking protective measures for hearing health.