Gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) tanılı gebelerde maternal pigment epithelium-derived factor (PEDF) düzeyinin incelenmesi
Investigation of maternal pigment epithelium-derived factor (PEDF) level in pregnants diagnosed with gestational diabetes mellitus (GDM)
  1. Tez No: 903279
  2. Yazar: ÖZGE DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERENEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabetes mellitus, Pigment epithelium-derived factor, oral glukoz tolerans testi, vücut kitle indeksi, Gestational diabetes mellitus, Pigment epithelium-derived factor, oral glucose tolerance test, body mass index
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) tanısı almış olan ve sağlıklı gebelerin maternal serumlarındaki Pigment Epithelium-Derived Factor (PEDF) düzeylerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif vaka kontrol çalışması olarak Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde takip edilen, 18-45 yaş arası, tek basamaklı oral glukoz tolerans testi (OGTT) tanı kriterlerine göre 24-28. gebelik haftalarında GDM tanısı alan 86 gebe hasta ve kontrol grubu olarak sağlıklı 86 gebe hasta çalışmaya alındı. Olgulara ait demografik verileri kaydedildi. Hba1c değerleri kaydedildi. Kan numuneleri -80 derecede biyokimya kliniğinde saklandı. Yeterli örnek sayısına ulaşıldığında biyokimya laboratuvarında PEDF seviyeleri ELISA yöntemi ile çalışıldı. Hasta verileri (SPSS) for Macos 29.0 paket programı ile analiz edildi. Sonuçlar, p değerinin 0.05'ten küçük olduğu durumlarda istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Diyabetik gebelerin yaş, kilo ve vücut kitle indeksi (BMI) ölçümlerinin sağlıklı gebelere göre yüksek olduğu görüldü. Sağlıklı gebelerin gebelik haftalarının GDM tanılı gebelerden uzun olduğu tespit edildi. GDM olan gebelerin HbA1c seviyelerinin sağlıklı gebelerden yüksek olduğu görüldü. GDM tanılı gebeler ile sağlıklı gebelerin serum PEDF değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Sonuç: Çalışmamızda GDM tanılı gebeler ile sağlıklı gebelerin PEDF düzeyleri arasında istatiksel olarak bir fark görülmedi. Bu konuyla ilgili yapılan çalışmaların da azlığı nedeniyle daha kapsamlı ve multidisipliner prospektif klinik çalışmaların yapılmasına ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to compare the levels of Pigment Epithelium-Derived Factor (PEDF) in the maternal serum of pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus (GDM) and healthy pregnant women. Material and Methods: 86 patients diagnosed with GDM between 24 and 28 weeks of gestation based on single-step oral glucose tolerance test (OGTT) diagnostic criteria, and a control group of 86 healthy pregnant patients, all aged between 18 and 45 years, who were followed up in the Department of Obstetrics and Gynecology at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, were included in this prospective case-control study. Demographic data of the cases were recorded. HbA1c values were recorded. Blood samples were stored at -80 degrees in the biochemistry clinic. Once an adequate number of samples were obtained, PEDF levels were measured using the ELISA method in the biochemistry laboratory. Patient data were analyzed using SPSS for MacOS version 29.0. Results were considered statistically significant when the p-value was less than 0.05. Results: It was observed that diabetic pregnant women had higher age, weight, and body mass index (BMI) measurements compared to healthy pregnant women. It was found that the gestational age of healthy pregnant women was longer than that of pregnant women diagnosed with GDM. The HbA1c levels of pregnant women with GDM were higher than those of healthy pregnant women. No statistically significant difference was found between the serum PEDF values of pregnant women with GDM and healthy pregnant women. Conclusions: It was observed that diabetic pregnant women had higher age, weight, and body mass index (BMI) measurements compared to healthy pregnant women. It was found that the gestational age of healthy pregnant women was longer than that of pregnant women diagnosed with GDM. The HbA1c levels of pregnant women with GDM were higher than those of healthy pregnant women. No statistically significant difference was found between the serum PEDF values of pregnant women with GDM and healthy pregnant women.