Sigara kullanan ve kullanmayan bireylerde bilinçli farkındalık ve psikolojik dayanıklılık düzeylerinin karşılaştırılması
The comparison levels of conscious awareness and psychological reslience in smokers and non-smokers
- Tez No: 801014
- Danışmanlar: PROF. DR. TİJEN ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sigara, Bilinçli farkındalık, Psikolojik dayanıklılık, Cigarette, Mindfulness, Psychological resilience
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Tütün kullanımı günümüzde en önemli morbidite ve mortalite sebepleri arasındadır ve kullanımı artmaya devam etmektedir. Bu çalışmada sigara kullanan ve kullanmayan bireylerin psikolojik dayanıklılık ve bilinçli farkındalık seviyelerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği'ne başvuran sigara kullanan ve kullanmayan gönüllü katılımcılarla çalışılmıştır. Veriler sosyodemografik veri formuna ek olarak, BİFÖ (Bilinçli Farkındalık Ölçeği), PDÖ (Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği) ve FNBT (Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Ölçeği) kullanılarak elde edilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmada elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerinin yanında verilerin normal dağılım göstermediği durumlarda 2'li gruplar Mann Whitney U testi ile 2'den fazla gruplar ise Kruskal Wallis testi ile değerlendirildi. Ölçümsel verilerin birbirleri ile analizinde Spearman Korelasyon Testi'nden faydalanılmıştır. P değerinin 0.05'in altında olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar şeklinde değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya katılan katılımcıların 129'u sigara kullanmazken 103 kişi sigara kullanmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre sigara kullanımı ile bilinçli farkındalık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. Sigara kullanımı ile psikolojik dayanıklılığın kendini adama ve kontrol alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. Tüm grupta, sigara kullananlarda, kadınlarda ve erkeklerde bilinçli farkındalık ölçeği toplam skoru ile psikolojik dayanıklılık ölçeği toplam skoru arasında aynı yönlü ilişki bulunmuştur. Sonuç: Bu sonuçlara göre toplumda her yaştan bireyin ruh sağlığını korumada önemli olan psikolojik dayanıklılık ve bilinçli farkındalık gibi becerilerinin geliştirilmesi konusunda yapılacak müdahalelerin, bireylerin zorluklar karşısında bağımlılıklara sığınmak yerine kendi duygularını fark ederek olayları daha net şekilde yorumlayarak daha güçlü bireyler haline gelmesini sağlayarak hem sigaraya başlamayı önlemede hem de sigara bağımlılığından kurtulmada, etkili olacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
İntroduction and Purpose: Tobacco use is among the most important causes of morbidity and mortality today and its use continues to increase day by day.In this study,ıt was aimed to compare the psychological resilience and mindfulness levels of smoker and non-smokers.For this purpose it was studied with smokers and non-smokers who consulted to Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital Family Medicine Clinic.İn addition to the sociodemographic data form, the data were obtained by using the BİFÖ (Conscious Awareness Scale) PDÖ (Pscychological Resilience Scale and FNBT (Fagerstrom Nicotine Addiction Scale). Material and Methods: İn the analysis of the data obtained in the study, in addition to the descriptive statistics, in cases where the data did not show normal distribution, groups of 2 were evaluated with the Mann Whitney U test and groups of more than 2 were evaluated with the Kruskal Wallis test. Spearman Correlation test was used in the analysis of the measurement data with each other . Cases where the P value was below 0.05 were considered statistically meaningful results. Results: While 129 of the participants in the research do not smoke, 193 people smoke.According to the findings of the research a statistically significant difference was found between smoking and mindfulness.A same way relationships was found between the total score of the mindfulness scale and the total score of the psychological resilience scale in smokers, women and men in the whole group. Conscious awareness and psychological resilience levels of smokers were found to be lower. As individuals conscious awareness levels increase their psychological resilience also increases. Conclusion: According to the results, interventions to develop skills such as psychological resilience and conccious awareness, which are important in protecting the mental health of individuals of all ages in the society, will both prevent starting smoking and enable individuals to become stronger individuals by recognizing their own emotions and interpreting events more clearly, instead of resorting to addictions in the face of difficulties. It suggests that it will be effective in getting rid of smoking addiction.