Demir eksikliği bulunan erkek hastalarda endoskopik gastrointestinal sistem taraması kimlere yapılmalı?
Who should undergo endoscopic gastrointestinal system screening in male patients with iron deficiency?
- Tez No: 801022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÜNGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği, gastrointastinal sistem, endoskopi, malignite, Iron deficiency, gastrointestinal tract, endoscopy, malignancy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Demir eksikliği bulunan erkek hastalarda endoskopik gastrointestinal sistem taraması kimlere yapılmalı?, Dr. Hatice Dökmeci, Uzmanlık Tezi, Konya, 2022. Amaç: Bu çalışmada demir eksikliği (DE) saptanan erkek olgularda klinik, endoskopik ve patolojik sonuçların incelenerek malign ya da benign pozitif lezyon bulma oranını belirlemek ve özellikle kimlere gastrointestinal sistem taraması yapılması gerekliliğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Metod: Kesitsel tipte olan bu çalışmaya 1 Ocak 2021 - 31 Aralık 2021 tarihleri arasında Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nde DE nedeniyle endoskopik GİS taraması yapılan erkekler dâhil edilmiştir. Jinekolojik muayene gerekliliğinden dolayı kadın hastalar çalışmaya alınmamıştır. Tüm olguların klinik, laboratuvar, endoskopik, patolojik bulguları analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya gastroenteroloji polikliniğine başvuran demir eksikliği saptanan 54 erkek hasta dâhil edilmiştir. Olguların yaş ortalaması 57.56 ± 15.66 yıl, BKİ ortalaması 24.61 ± 5.02 kg/m2 idi. Endoskopide saptanan lezyon tipi olguların %72'sinde (n = 39) benign, %16,7'sinde pre-malign (n = 9), %11,1'inde maligndi (n = 6). Hastaların endoskopi bulguları değerlendirildiğinde en sık rastlanan 3 bulgu sırasıyla gastrit (%64.8), özofajit (%27.8) ve çölyak (%11,1) idi. Hastaların kolonoskopi bulguları değerlendirildiğinde ise en sık rastlanan bulgular; hemoroid (%22.2), kolon polibi (%14.8) ve divertikül (%14.8) idi. En sık rastlanan malignite kolon kanseri idi. Malign lezyon saptanan olguların yaş ortalaması 66.5 ± 10.5, benign lezyon saptananların 54.9 ± 16.9 yıldı. Malign, premalign ve benign olmak üzere saptanan endoskopik lezyon tipine göre hastaların yaş, BKİ ve ek hastalıkların dağılımı bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Endoskopik lezyon tipi benign, pre-malign ve malign saptanan olgu grupları arasında alarm semptomları ve laboratuvar bulgularının dağılımı bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). Ancak oransal olarak, malign ve premalign lezyonu olanlarda demir eksikliğine daha fazla aneminin eşlik ettiği, ailede kanser ve kolon kanseri öyküsünün daha fazla olduğu gözlendi. Sonuç: Bu çalışmada DEA saptanan her 10 erkekten yaklaşık 1'inde gastrointestinal sistem malignitesi saptanmıştır. Malign lezyon saptanan olguların yaş ortalaması daha yüksek bulunmuştur. Vaka sayısının sınırlı olması nedeniyle alarm semptomları ve malignite arasında istatistiksel bir ilişki gösterilememiştir. GİS taramasının tamamına yakınında bir endoskopik bulgu görülse de lezyonların tümü demir eksikliğini izah edemez (gastrit gibi). Daha fazla hastanın alındığı çalışmalar ile özellikle malign lezyon yakalanmasını predikte edebilecek bir alarm semptomu ya da laboratuvar bulgusunun varlığı kimlere GİS taraması yapılması gerekliliğini daha net ortaya koyabilir. Benign lezyonlarda gözönüne alınırsa demir eksikiliğinin etyolojisini araştırmada endoskopik GİS taramasının halen gerekli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Who should undergo endoscopic gastrointestinal system screening in male patients with iron deficiency?, Hatice Dokmeci, MD., Dissertation, Konya, 2022. Aim: In this study, it was aimed to determine the rate of finding malignant or benign positive lesions by examining the clinical, endoscopic and pathological results in male cases with iron deficiency (DE) and to reveal the necessity of gastrointestinal system screening, especially for whom. Method: This cross-sectional study included men who underwent endoscopic GIT scan for ID in Konya Selcuk University Medical Faculty Hospital Gastroenterology Department between January 1, 2021 and December 31, 2021. Due to the necessity of gynecological examination, female patients were not included in the study. Clinical, laboratory, endoscopic and pathological findings of all cases were analyzed. Results: Fifty-four male patients with iron deficiency who applied to the gastroenterology outpatient clinic were included in the study. The mean age of the cases was 57.56 ± 15.66 years, and the mean BMI was 24.61 ± 5.02 kg/m2. The lesion type detected on endoscopy was benign in 72% (n = 39) of the cases, pre-malignant in 16.7% (n = 9), and malignant in 11.1% (n = 6). When the endoscopy findings of the patients were evaluated, the 3 most common findings were gastritis (64.8%), esophagitis (27.8%) and celiac (11.1%), respectively. When the colonoscopy findings of the patients are evaluated, the most common findings are; hemorrhoids (22.2%), colonic polyp (14.8%) and diverticulum (14.8%). The most common malignancy was colon cancer. The mean age of the cases with malignant lesions was 66.5 ± 10.5 years, and 54.9 ± 16.9 years for those with benign lesions. There was no statistically significant difference between the groups in terms of age, BMI and distribution of additional diseases according to the endoscopic lesion type detected as malignant, premalignant and benign (p>0.05). There was no statistically significant difference between the patient groups whose endoscopic lesion type was found to be benign, pre-malignant and malignant in terms of alarm symptoms and distribution of laboratory findings (p>0.05). However, proportionally, it was observed that iron deficiency was accompanied by more anemia in patients with malignant and premalignant lesions, and a family history of cancer and colon cancer was higher. Conclusion: In this study, approximately 1 out of every 10 men with IDA was found to have gastrointestinal tract malignancy. The mean age of the cases with malignant lesions was found to be higher. Due to the limited number of cases, no statistical relationship could be demonstrated between alarm symptoms and malignancy. Although an endoscopic finding is observed in almost all GIT scans, not all lesions can explain iron deficiency (such as gastritis). With studies involving more patients, the presence of an alarm symptom or laboratory finding that may predict the detection of malignant lesions may more clearly reveal who should undergo GIT screening. Considering benign lesions, it can be said that endoscopic GIT scanning is still necessary in investigating the etiology of iron deficiency.