Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının kültürel miras ve sanal müzeler hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
The examination of social studies teacher candidates perspectives on cultural heritage and virtual museums
- Tez No: 801062
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MEYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Müze Eğitimi, Kültürel Miras, Sanal Müze, Social Studies, Museum Education, Cultural Heritage, Virtual Museum
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sosyal bilgiler dersi kültür ve miras öğrenme alanı kapsamında birçok içeriğe sahiptir. Gelişen teknolojik olanaklar sınıf ortamlarında bu içeriklerin gözlemlenmesinde değerli olanaklar sağlamaktadır. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının kültürel miras ve sanal müzeler hakkındaki görüşlerinin incelenmesinin amaçlandığı bu çalışmada sosyal bilgiler öğretmen adaylarının görüşleri ele alınmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni ile gerçekleştirilmiş, veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim döneminde bir devlet üniversitesinde Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı 2. 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcıları amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örnekleme ile belirlenmiştir. Araştırma sürecinde dikkate alınan ölçüt, öğretmen adaylarının Sosyal Antropoloji ve Medeniyet Tarihi dersi almış olmalarıdır. Verilerin analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Öğretmen adaylarından görüşme formunda yer alan kare kod aracılığıyla Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sanal tur yapmaları istenmiş, daha sonra sanal turdan edindikleri izlenimlerle görüşme formunda yer alan soruları cevaplandırmaları beklenmiştir. Araştırma sonucunda sosyal bilgiler dersinde sanal müzelerin kültürel miras eğitiminde konuların somutlaştırılmasında ve kültürel mirasın benimsenmesinde önemli yeri olduğu tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde öğretmen adaylarına sanal müzelere yönelik çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the perspectives of social studies teacher candidates regarding cultural heritage and virtual museums, which are an integral part of the cultural and heritage learning domain in the social studies curriculum. The research was conducted using a qualitative research method, specifically a case study design. A semi structured interview form, prepared by the researcher, was utilized as the data collection tool. The study took place during the 2022-2023 academic year at a state university, involving second, third and fourth year students in the Department of Social Studies Education. The participants were selected through purposive sampling, specifically criteria sampling considering the requirement that the teacher candidates had taken courses in Social Anthropology and History of Civilization. Descriptive analysis technique was employed for data analysis. The teacher candidates were asked to engage in a virtual tour of the Museum of Anatolian Civilizations in Ankara, using the QR code provided in the interview form. Subsequently, they were expected to answer the questions in the interview form based on their impressions from the virtual tour. The findings of the study revealed the significant role of virtual museums in concretizing topics and fostering the appreciation of cultural heritage with in the context of social studies education. Based on the results obtained from the research, various recommendations were proposed of teacher candidates regarding virtual museums.