Ortaöğretim 11 ve 12. sınıf matematik öğretim programının değerlendirilmesi
Evaluation of secondary education 11th and 12th grade mathematics curriculum
  1. Tez No: 801111
  2. Yazar: SEÇİL BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA GÖĞEBAKAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik program değerlendirme, CIPP modeli, Ortaöğretim Matematik Programı, Mathematics program evaluation, CIPP model, Secondary Education Mathematics Program
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2018 yılında uygulamaya konulan Ortaöğretim 11 ve 12. Sınıf Matematik Öğretim Programının Stufflebeam (CIPP) modeline göre bağlam, girdi, süreç, ürün boyutu ile değerlendirilmesidir. Araştırma 2022-2023 öğretim yılında Manisa ilindeki Ortaöğretim 11 ve 12. sınıf matematik dersi öğretmenleri ve bu dersi alan öğrenciler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi amaçlı örneklem yöntemi ile 180 öğrenci ve 50 öğretmen olarak belirlenmiştir. Araştırmada karma yöntem modeli eş zamanlı desen kullanılmıştır. Nicel verileri toplama aracı olarak öğretmenlere araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak hazırlanan anket, öğrencilere de lise matematik programını CIPP modeli ile süreç ve ürün boyutunda değerlendirmeye yönelik Keskin (2019) tarafından geliştirilen ölçek uygulanmıştır. Nitel verileri elde etmek amacıyla, anket uygulanan öğretmenler arasından gönüllü 12 öğretmen ile CIPP modeli çerçevesinde yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 25 programı kullanılmış, normallik analizi yapılmış, betimsel istatistikler ile t testi ve Anova testleri kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analiz yöntemi birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; bağlam boyutunda programın konularının yeterli olduğu, programın uygulanması için fiziksel ortamın uygun olduğu ve yeterli kaynakların bulunduğu tespit edilmiştir. Girdi boyutunda programın kazanımlarının seviyeye uygun olduğu, öğrencilerin hazır bulunuşluklarının uygun olmadığı, sarmal sistemden dolayı zamanın verimli kullanılamadığı görülmüştür. Süreç boyutunda programın öğrenci merkezli uygulandığı, öğrenilen bilgilerin günlük hayatta uygulanmasının zor olduğu, matematiğin tarihsel kavramı üzerinde durulmadığı, öğretmenlerin akıllı tahta, z kitap ve EBA 'yı kullandıkları, programın zümre öğretmenleri ile iş birliği içinde yürütüldüğü tespit edilmiştir. Ürün boyutunda programın öğrencilere günlük yaşamda ve toplumsal yaşamda kullanabilecekleri yeterli matematik becerisini kazandırmadığı, merkezi sınavlara hazırlamada yeterli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the 11th and 12th Grade Mathematics Curriculum, which was put into practice in 2018, in terms of context, input, process and product according to the Stufflebeam (CIPP) model. The research was carried out with 11th and 12th grade mathematics teachers and 11th and 12th grade students who took this course in the province of Manisa in the 2022-2023 academic year. The sample of the study was determined as 180 students and 50 teachers with the purposeful sampling method. Mixed method model simultaneous design was used in the research. As a quantitative data collection tool, a questionnaire prepared by the researcher was applied to the teachers, and the scale developed by Keskin (2019) to evaluate the high school mathematics program in terms of process and product with the CIPP model was applied to the students. In order to obtain qualitative data, semi-structured interviews were conducted with 12 volunteer teachers among the teachers who were surveyed, within the framework of the CIPP model. In the analysis of quantitative data, SPSS 25 program was used, normality analysis was made, descriptive statistics, t test and Anova tests were used. Content analysis and descriptive analysis method were used together in the analysis of qualitative data. As a result of the research; In the context dimension, it has been determined that the subjects of the program are sufficient, the physical environment is suitable for the implementation of the program and there are sufficient resources. In the input dimension, it has been observed that the achievements of the program are appropriate for the level, the readiness of the students is not appropriate, the time cannot be used efficiently due to the spiral system, In the process dimension, it has been determined that the program is student-centered, it is difficult to apply the learned information in daily life, the historical concept of mathematics is not emphasized, the teachers use smart boards, e-books and EBA, and the program is carried out in cooperation with the group teachers. In the product dimension, it was concluded that the program did not provide students with sufficient mathematical skills that they could use in daily and social life, and that it was sufficient to prepare them for central exams.