Av tüfekleri ile kumaş üzerine yapılan atışlarda basınç makinası kullanılarak atış artıklarının filtre kağıdı üzerine aktarılması ile atış uzaklığının belirlenmesi
- Tez No: 80114
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Av tüfeği, Atış uzaklığı, Atış artıkları tespiti, Hunting Rifles, Gunshot Distance, Determination of Gunshot Residue
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Av Tüfekleri ile Kumaş Üzerine Yapılan Atışlarda Basınç Maki- nası Kullanılarak Atış Artıklarının Filtre Kağıdı Üzerine Aktarılması ile Atış Uzaklığı Belirlemesi Bu çalışmada, Türkiye'de ilk kez av tüfekleri ile kumaş üzerine yapılan atışlarda, atış uzaklığı belirlemesi yapılmıştır. Çalışmada; Ankara'daki Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı Balistik Bölümü kolleksiyonunda deneme ve mukayese amaçlı olarak bulun durulan 12 kalibre çapındaki şok namlulu bir adet av tüfeği ile 14 tür 12 kalibre çapında av fişeği kullanılmıştır. Atışlardan sonra, av fişekleri içerisinde bulunan saçma ve keçe ya da plastik tapaların atış sırasında kumaş üzerinde bıraktığı izlerin dağılımı fiziki olarak incelenmiştir. Daha sonra, basınç makinası kullanılarak kumaş üzerindeki mermi giriş deliği ve etrafındaki atış artıkları filtre kağıdı üzerine aktarılmış ve atış artıklarının renk dağılımları üe, yapılan fiziki incelemelerden elde edilen bilgilerle birlikte atış uzaklığı belirlemesi yapılmıştır. Atış artıkları, basınç makinasmın yüksek basıncı ile tam olarak toplandığından bu yöntemin, diğer sıcak ütü ile atış artıkları toplama }'öntemine göre daha üstün ve güvenilir olduğu düşünülmektedir. Günümüzde kabul edilmiş bu teknik, bazı ileri düzeydeki suç bilimi laboratuvarîarmda uygulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Determination of Gunshot Distance For Hunting Rifles By Transferring Gunshot Residue From Cloth on to Filter Papers By- Using Pressing Machine In this study, for the first time in Turkey gunshot distance is determined for shots made on cloth with rifles. In the study, a 12 caliber shock barrelled rifle and 14 different kinds of 12 caliber bullets are used which are kept for the purposes of trial and comparison in the Ballistics Department of Criminal Police Laboratories Headquarters, in Ankara. After the shots are made, the distribution of the traces on the cloth made by the shot mat or plastic stopper are physically examined. Then by using the pressure machine, the gunshot residues found at and around the hole on the cloth are transferred to the filter paper and by combining the information obtained from the color distribution of the gunshot residues with the physical inspection, the gunshot distance is determined. Since the gunshot residues can be almost completely collected with the pressure machine, this method is considered to be more reliable and superior to the other hot iron gunshot residue collection method. This technique is adopted and is used in some advanced forensic laboratories.