Bivalan şap aşısı (A+O) uygulanan koyunlarda gebelik öncesi, gebelik dönemi ve doğum sonrası antikor düzeylerinin saptanması ve doğan kuzularda maternal immunite
  1. Tez No: 80113
  2. Yazar: AYSUN ÖZTÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BURGU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antikor, İmmun cevap, kolostrum, koyun ve kuzu, şap aşısı 46
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Bivalan Şap Aşısı (A+O) Uygulanan Koyunlarda Gebelik Öncesi-Gebelik Dönemi ve Doğum Sonrası Antikor Düzeylerinin Saptanması ve Doğan Kuzularda Maternal Immunite. Bu araştırmada bivalan (A + O) şap aşısı ile aşılanmış koyunlarda doğum öncesi, doğum sonrası ve yavrularda oluşan maternal antikor miktarı tespit edildi. Araştırmada 40 koyun 4 gruba ayrıldı. 1. grup 3 er aylık aralıklarla 1 yıl, 2. grup 3 er aylık aralıklarla 2 yıl, 3. grup 6 şar aylık aralıklarla 1 yıl, 4. grup ise 6 şar aylık aralıklarla 2 yıl, bivalan A + O şap aşısı ile aşılandı. Koyunlarda gebeliğin 3. ayında kandaki antikor miktarına bakıldı. Kuzulardan doğumu izleyen 10-15 inci günde alınan kanda maternal antikor miktarı ELISA yöntemi ile tespit edildi. Ortalama sürü bağışıklığının hesaplanması ile 2 yıl aşılama uygulanan koyunların bağışıklık seviyesinin daha yüksek olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of immunity before and during pregnancy and after birth of sheep which were vaccinated with bivalent FMD vaccine (A22+0,) and maternal immunity on newborn lambs In this study, antibody level was determined on sheep which has been vaccinated by bivalant vaccine (A22 + Oj) before and after birth and maternal antibody was cheched on lambs. For this trial, 40 sheep were used and divided four groups as follow: The first group vaccinated 3 months interval for one year. The second group vaccinated 3 months interval for two years. The third group vaccinated 6 moths interval for one year. The fourth group vaccinated 6 month interval for two years. At the third month of pregnancy of sheep, antibody level has been determined. On fifteen days after birth of lambs, maternal antibody level was checked by using ELISA. Mean value of flock immunity, was calculated and it is recognised that, after two years vaccination, antibody level has been found out higher than other groups. Key Words : Colostrum, foot and mouth disease vaccine, immune response, sheep and lamb, antibody 47