Covıd-19 pandemisinin sosyal medyada sunumu: Ana akım ve alternatif medya haberlerinin Twitter örneği üzerinden karşılaştırmalı bir analizi
Presentation of the Covid-19 pandemic on social media: A comparative analysis of mainstream and alternative media news via Twitter example
  1. Tez No: 801194
  2. Yazar: MELİKE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONER YAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Sosyal Medya, Twitter, İdeoloji, COVID-19, Social Media, Twitter, Ideology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Tarih boyunca insan ve doğa etkileşimi, çeşitli hastalıkların meydana gelmesine yol açmıştır. Şüphesiz ki etki kapasitesi ve yayılma hızı bakımından 21. yüzyılda bu etkileşimin sebep olduğu hastalıkların en güçlü örneklerinden birini COVID-19 salgını oluşturmaktadır. 31 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan COVID-19, dünya çapında birçok insanın ölümüne neden olmuştur. Doğru ve güvenilir bilgi akışı, geniş kitleleri etkileyen bu tür sağlık olaylarıyla mücadelede son derece kritik bir önem taşımaktadır. Günümüzde sosyal medya platformları, bu bilgi akışında aktif ve önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle COVID-19 pandemisi döneminde popülerliği büyük ölçüde artan Twitter mecrası, sosyal medya platformlarının üstlendiği aktif rolün önemli bir örneğidir. Sağlıkla ilgili bilgi ve haberler bu dönemde insanlar için önemli bir etkileşim kanalı haline gelmiştir. Bu araştırmada, medyada COVID-19 ile ilgili haberlerin nasıl çerçevelendiği, salgının hangi yönlerinin ön plana çıkarıldığı ve Twitter mecrası özelinde egemen ve alternatif medya arasındaki farklı bakış açılarının nasıl inşa edildiği gibi sorular üzerinde durulacaktır. Soruların yanıtlanmasında söylem analizi yönteminden faydalanılacak, bu yöntem ile haberlerde inşa edilen ideolojik anlamlar açığa çıkarılmaya çalışılacaktır. Söylem çözümlemesinde, sözü geçen kanalların bilinçli olarak dili kullanım biçimleri ve seçilen sözcüklerin örtük çağrışımları incelenecektir. Bu çözümleme, ana akım medyanın egemen söylemleri içerdiği ve meşrulaştırdığı, alternatif medyanın ise olgulara ve olaylara eleştirel bakarak toplumsal sağlığı gözeten bir habercilik anlayışını benimsediği varsayımlarına dayandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the interaction of humans and nature has led to the occurrence of various diseases. Undoubtedly, the COVID-19 epidemic is one of the strongest examples of the diseases caused by this interaction in the 21st century regarding its capacity and speed of spread. COVID-19, which emerged in Wuhan, China on December 31, 2019, has caused the death of many people around the world. Accurate and reliable information flow is of critical importance in the fight against such health events that affect large masses. Today, social media platforms play an active and important role in this information flow. Twitter, whose popularity has greatly increased, especially during the COVID-19 pandemic, is an important example of the active role of social media platforms. Health-related information and news have become important interaction channels for people in this period. In this research, questions such as how the news about COVID-19 is framed in the media, which aspects of the epidemic are brought to the forefront, and how different perspectives between the dominant and alternative media are constructed in the context of Twitter will be examined. In order to find answers to these questions, the content and discourse analysis method will be used, and the ideological meanings built in the news will be tried to be highlighted. In the discourse analysis and the conscious use of language by the mentioned channels and the implicit connotations of the selected words will be examined. This analysis will be based on the assumption that the mainstream media includes and legitimizes the dominant discourses, while the alternative media adopts a journalism approach that takes care of social health by looking critically at facts and events.