İlahi dinleri temsil eden kurumların web siteleri üzerinden yeni medya kullanım biçimlerinin araştırılması
Investigation of new media usage through the websites of institutions representing the divine religions
  1. Tez No: 801207
  2. Yazar: MUHSİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Diyanet, Vatikan, Chabad, Yeni İletişim Teknolojileri, Web Sayfaları, Diyanet, Vatican, Chabad, New Communication Technologies, Web Pages
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Yeni iletişim ve medya teknolojilerindeki gelişmeler, dinler için yeni fırsatlar ve riskler meydana getirmiştir. Bu teknolojiler ilahi dinleri temsil eden kurumlar için enformasyon ağının dünyanın her yerine kolayca ulaşmasını sağlamış, gelişen internet ağı kurumsallaşmış dinlerin iletişim politikalarını ve hedef kitlelere ulaşma yöntemlerini de derinden etkilemiştir. 21. yüzyılın teknolojisi internetin iletişime olan etkisi ile web 4.0 teknolojisi kurumları dijitalleştirmiştir. Kurumları temsil eden web siteleri ile dinin algılanış biçimleri değişmeye başlamıştır. Yeni medyada din daha çok yer edinmiştir. Kurumsal dinlerin tarihsel arka planına ve dinleri temsil eden kurumların eleştirel ekonomi politik teori çerçevesinde değerlendirilmesine, ekonomi politik yaklaşım ve önemine, medyada din olgusunun kullanımına da değinilen çalışmada yeni medyanın iletişimle beraber etkileşimi de artırdığı anlaşılmıştır. 'Global köy' olan dünyamız yeni iletişim biçimleriyle tanışmakta ve hayatımızı derinden etkilemektedir. İnanç, ibadet ve ahlâk boyutuyla din artık farklı ortamlarda öğrenilmektedir. Bu çalışmada, dini temsil eden kurumlar üzerinden yeni medya kullanım biçimleri analiz edilirken bu yeni ortamlar incelenmiştir. Çalışmada modern insanın kutsalla ilişkisi incelenirken, dinlerin sunum ve etkileşim süreçlerine dair perspektif de sunulmuştur. Sosyal medyayı da içine alan yeni medya hem teorik hem de pratik olarak incelenmiş, din ve medya ilişkisi disiplinler arası bir yöntemle ele alınmıştır. Kurumların kültürel, ekonomik, politik ve hukuki yapıları, yeni medya kullanım biçimlerini, yeni medyayı kullanarak verdikleri hizmetlerin türlerini, yapısını ve söylemlerini farklılaştırmaktadır. Bu kurumlar yalın bir halde ilahi mesajların daha geniş topluluklara iletilmesinin yanında sahip oldukları kültürel, ekonomik, politik ve hukuki nedenlerle web sayfalarının tasarımlarından, web sayfalarında yer verdikleri içeriklere, sosyal medya tercihlerinden sosyal medya hesapları üzerinde yürüttükleri tartışmalara kadar çok sayıda yeni iletişim aracını kullanmaktadır. Bu çalışmada dinleri temsil eden kurumların yeni medya kullanım biçimleri, web sayfalarının içerik analiziyle değerlendirilmesi üzerinden anlatılmıştır. Yeni medyanın parçası olan sosyal medya, çok hızlı olmasının yanında dezenformasyona açık, bilgi kirliliğinin de yaşandığı bir alandır.
Özet (Çeviri)
Developments in new communication and media technologies have created new oportunities and risks for religions. These technologies have enabled the information network to reach all parts of the world easily for institutions representing divine religions, and the developing internet network has also deeply affected the communication policies of institutionalized religions and the methods of reaching target audiences. Along with the technology of the 21st century, the effect of the internet on communication, web 4.0 technology has digitized institutions. With the websites representing institutions, the way religion is perceived has begun to change. Religion has taken more place in the new media. In the study, which also touches on the historical background of institutional religions, the evaluation of institutions representing religions within the framework of critical political economy theory, the political economy approach and its importance, the use of religion in the media, it has been understood that the new media increases interaction along with communication. Our world, which is a 'global village', meets new forms of communication and affects our lives deeply. Religion, with its dimensions of belief, worship and morality, is now learned in different environments. In this study, these new environments were examined while analyzing new media usage patterns through institutions representing religion. While examining the relationship of modern man with the sacred, a perspective on the presentation and interaction processes of religions is also presented. The new media, including social media, has been examined both theoretically and practically, and the relationship between religion and media has been discussed with an interdisciplinary method. The cultural, economic, political and legal structures of institutions, the ways of using new media, the types, structures and discourses of the services they provide using the new media. These institutions use many new communication tools, from the design of their web pages to the content they include on their web pages, from their social media preferences to the discussions they have on their social media accounts, for their cultural, economic, political and legal reasons, as well as conveying divine messages to wider communities in a simple manner. In this study, the new media usage styles of institutions representing religions are explained through the evaluation of web pages by content analysis. Social media, which is a part of new media, is an area open to disinformation and information pollution as well as being very fast.