Modern bilim öngörüsü yönünden Kur'ân'ı Kerîm'in diğer kutsal kitaplarla karşılaştırılması
Comparison of the Kur'an Kerîm with other holy books from the modern science forecast
- Tez No: 613478
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YOLCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Bilim, Kitab-ı Mukaddes, Kur'ân, Commentary, science, foresight, bible, Torah, Plaster, Koran
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bilim, insanın hayatını kolaylaştıran bir araçtır. Aristo'nun Metafizik adlı eserinde bahsettiği rahiplerin bilimle uğraşacak kadar boş vakitlerinin olduğunu söylemesinden anlıyoruz ki din ve bilim arasındaki bağlar çok eski zamanlara dayanıyor. Bunun yanında İlahi Din olan İslam'da Vahy ve Kâinat birer hakikat evrenini oluşturmaktadır. Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. Davud, Hz. İsa, Hz. Muhammed (sas) ve onlara gönderilen Suhuflar, Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'ân bu İlahi Dinin farklı dönemlerde güncellenen metinleridir. Bu metinlerin her biri kendi çağında İslam Dinini yani Hak Dini temsil etmiştir. Fakat tarihi süreç içinde bu kutlu metinleri insan eli değmiştir. Resuller ve Nebilerin kontrolünden çıkan bu metinler üzerinde din adına sahte makam ve mevkiler ihdas eden hahamlar, ruhbanlar ve onların emellerine hizmet eden tilmizleri bu İlahi Mesajlara kendi beşeri zaaf ve hilelerini karıştırmışlardır. Bu nedenle kutsal amaçlar için gönderilen Kutsal Kitaplar kendi amaçlarına hizmetten çok sahte din adamlarına hizmet edecek şekilde yeniden yazılmış, farklı biçimde düzenlenmiştir. Kur'ân-ı Kerîm, insan eli değen ve beşeri zaafların tesirinde yeniden yazılan Tevrat, Zebûr ve İncil hakkında genel değerlendirmede bulunmuştur. Ona göre Tevrat, Zebur ve İncil aslı ilahi ve İslamidir. Allah'ın Mesajları ve düsturlarını muhtevidir. Fakat beşer elinde şekillenen ve ilaveler, tahrifler ve kimi önemli hükümlerinin gizlenmesi ve çıkarılmasından bu Kutsal Kitap (Tevrat, Zebur ve İnciller) artık gerçekliği ve İlahi Mesajı temsil etme özelliğini kaybetmiştir. Bu kitap özü ve aslı İlahi olmasına rağmen, sonraki tahrifat nedeniyle, artık beşeri dinlerin kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Bu nedenle söz konusu tahrifattan sonra onlara dayandırılmaya çalışılan Yahudilik, Musevilik, Hristiyanlık ve İsevilik“İlahi Din”kapsamında değil,“beşeri dinler”kapsamında ele alınmalıdır. Zira onların nosyonu ve ana fikri İlahi değil, beşeridir. Yani bunlar İslam nazarında“sahte”dinlerdir. Günümüzde mevcut olan Tevrat Allah'ın gönderdiği Tevrat değildir. Aynı şekilde günümüzde Zebur diye bir şey varsa o da Allah'ın Davud (as) peygambere gönderdiği Zebur değildir. Doğal olarak değişik kişiler tarafından farklı zamanlarda yazılan İnciller de Allah'ın Hz. İsa'ya gönderdiği İncil hiç değildir. Bunların hepsi insanlar tarafından telif edilen, hikâye, masal, asılsız tahminler, tutarsız tespitler ve temsiller bulunan muharref metinlerdir. Bunların hepsini Kur'ân-ı Kerim gibi saymak, onunla aynı kefeye koymak ve tümünü İlahi veya İbrahimi Dinlerin Kutsal Metinleri gibi değerlendirmek bir çeşit zihinsel iğfaldir; hak ile batılın karıştırılması ve doğru ile yanlışı karıştırıp hepsini hak ve doğru diye pazarlamaya çalışmaktır ve gerçeklerle örtüşmeyen çok büyük bir tuzaktır. Bilimsel bilgilerle bu üç büyük dinin Kutsal Kitapları karşılaştırıldığında Zebur'un bilimle ilgili kayda değer bir şey içermediğini, Tevrat ve İncillerin de yaratılış, gök bilimi ve tabiat bilimleri gibi az konuya değindikleri gözlenmektedir. Kutsal Kitaplar olarak kabul edilip Kitab-ı Mukaddes diye basılan bu beşeri eserler bilimsel konulara yüzeysel değinmeleriyle beraber onların kendi içlerinde de büyük çelişkiler taşıdıkları gözlenmektedir. Kur'ân-ı Kerîm ise bu konulara yeri geldiğinde değinmesi ve bunları özlü biçimde dile getirmesi, kendisinin gerçek bilimsel tespitler, ispat edilmiş teoriler ve hakikatle örtüşen yaklaşımla bir sorunu olmadığını, tarih boyunca ilim ve bilimle aynı çizgide seyrettiğini göstermektedir. Bu tezde Kitab-ı Mukaddes ve Kur'ân-ı Kerim'in bilimsel tespitlerle ne ölçüde uyumlu oldukları ve her birinin bilimsel konulara ilişkin tespitlerinin ne oranda tutarlı olduğu test edilmiş ve bilimsel konumları gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
Science is a tool that facilitates the life of man. We understand from the fact that the priests mentioned in Aristotle's Metaphysics had enough free time to deal with science, and the ties between religion and science go back to very old times. Besides, in Islam, the Divine Religion, Revelation and the Universe constitute a universe of truth. Hz. İbrahim, Hz. Moses, Hz. David, Hz. Jesus, the Prophet. Muhammad (P.B.O.T) and the Suhufs, Torah, Psalms, the Bible and the Quran sent to them are the texts of these Divine Religions that were sent by god in different periods. Each of these texts represented the Religion of Islam, namely the true religion, however due to the changing of these texts by the priests of their times human greed and weakness was mixed in with these holy text in each of there respective age. For this reason, the Scriptures sent for holy purposes were rewritten to serve false clergy rather than serving their own purposes, and arranged differently. The Quran made a general evaluation about the Torah, Zebûr and the Bible, which were touched by human hands and was rewritten in the effect of human weaknesses. According to the Quran, the Torah, Psalms and Bible are divine and Islamic. They contain the messages and principles of Allah. But these books (Torah, Psalms and Bibles), which has been formed in the hands of humans and has been hidden and removed from additions, distortions and some important provisions, has now lost its ability to represent reality and the Divine Message. Although these books are essential and original, they are now one of the sources of human religions due to the subsequent distortion. For this reason, Judaism, Christianity, which are tried to be based on them after the distortion in question, should be handled within the scope of“human religions”and not“Divine Religion”. Because their notion and main idea are not divine but human. So these are“false”religions in the eyes of Islam. The Torah that is available today is not the Torah sent by Allah. Likewise, if there is such a thing as Psalms today, it is not the Psalms that Allah sent to the prophet David. Naturally, the Gospels written by different people at different times are also mentioned by Allah. The Bible that he sent to Jesus is not at all. These are all copyrighted texts that are copyrighted by people, with stories, tales, false predictions, inconsistent determinations and representations. It is a kind of mental seduction to count all of these as the Quran, put them on the same scale and evaluate them all as the Scriptures of the Divine or Abrahamic Religions; It is a huge trap that does not match the truth by mixing the truth and falsehood and trying to market the truth by mixing the right and wrong. When the scientific information in the Holy Books of these three major religions are compared, it is observed that Psalms do not contain anything remarkable about science, and the Torah and the Gospels also touch on less topics such as creation, astronomy and natural sciences. These human works, which are accepted as Holy Books and published as the Bible, are observed to have great contradictions in themselves as well as their superficial touch on scientific issues. The holy Quran on the other hand, points to these issues and expresses them in a concise manner, and shows that it has no problem with true scientific determinations, proven theories and an approach that agrees with the truth, and has been in line with science throughout history.