Sülfonamidlerin siklodekstrinler ile çözünme hızı ve biyoyararlanımlarının artırılması üzerinde çalışmalar
- Tez No: 80122
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Siklodekstrinler, Sülfametoksazol, Biyoyararlanım, İçerikli Bileşikler, Cyclodextrins, Sulfamethoxazole, Bioavailability, Inclusion Compounds
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
88 ÖZET Bu çalışmada Psiklodekstrin kullanılarak örme ve birlikte çöktürme yöntemleri ile sülfametoksazolün içerikli bileşiklerinin hazırlanıp, çözünürlüğünün ve biyoyararlanımının artırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla etken maddenin çözünürlüğü üzerine PCD ve bunun yanında ilave edilen suda çözünür polimerlerle yüzey aktif maddelerin etkisi faz-çözünürlük çalışmalarıyla incelenmiştir. Çalışmada ayrıca kompleks hazırlama yöntemlerinin ve formülasyona ilave edilen yardımcı ajanların etken maddenin çözünme hızı üzerine etkileri çözünme hızı analizleriyle saptanmıştır. Etken madde çıkışını en fazla artırdığı saptanan formüller ve mukayese amacıyla saf etken madde gönüllülere verilerek formüllerin birbirleriyle mukayesesi ve biyoyararlanımlannın saptanması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
89 SUMMARY The purpose of this study was to enhance the solubility and bioavailability of sulfamethoxazole by complexation with 0 cyclodextrin using kneading and coprecipitation methods. The effects of 0CD, the water-soluble polymers and the nonionic surfactants on the solubility of active material were examined by phase-solubility studies. Also the effects of different complexation methods and the materials which were added into the formulations on the dissolution rate of the active material were investigated with dissolution studies. The formulations which increased the release of active material and the pure active material were given to the volunteers results obtained from urine data were evaluated for comparison and the bioavailability of formulations.