Balın çeşitli patojen mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal aktivitesinin araştırılması
  1. Tez No: 80123
  2. Yazar: CANAN ORHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEJAT UÇARTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, bal, halk ilacı, inhibisyon, terapötik etki, Antimicrobial activity, honey, folk medicine, inhibition, therapeutic effect
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
65 ÖZET Balın Çeşitli Patojen Mikroorganizmalar Üzerindeki Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması Araştırmamın amacı, insanlar tarafından kullanılışı binlerce yıl öncesine dayanan ve halen yaygın olarak pek çok hastalığın tedavisinde hem halk ilacı olarak hem de doğal ve zengin bir besin kaynağı olarak kullanılan balın; enfeksiyon etkeni olan çeşitli patojen mikroorganizmalar üzerindeki inhibe edici ve enfeksiyonlara karşı terapötik etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmamızda dokuz adet bal örneğinin %100 ve %50 h/lı'lik dilüsyonlarının 20 E.coli, 20 P.aeruginosa, 18 S.aureus ve 8 C.albicans olmak üzere 66 adet çeşitli enfeksiyon materyalinden izole edilen patojen mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal etkisi katı besiyerinde diffüzyon yöntemine göre incelenmiştir. Sonuçlar grafiklere geçirilerek bu mikroorganizmalar üzerinde etkili ve klinik tedavide en çok kullanılan antibiyotiklerle mukayese edilmiştir. Ayrıca balın inhibisyon etkisinin bakterisid mi yoksa bakteriostatik mi olduğu incelenmiştir. Buna göre %100 lı/h'lik I, II, III no.lu balların 4;IV, V, VI no.lu balların 5,12,17; VII, VIII, IX no.lu balların 5,6,12 no.lu E.coli'ye karşı bakterisid; 2 no.lu P.aeruginosa'nın balların hepsine karşı oldukça duyarlı; III, IV, VII, VIII no.lu balların 3; IX no.lu balın 19; I no'lu balm 11 no.lu P.aeruginosa'ya uygulanan antibiyotiklerden daha geniş çaplı inhibisyon zonu oluşturarak bakteriostatik; S.aureus için IX no.lu balın 12 ve 14 no'lu bakteri için bakterisid; diğer balların uygulanan antibiyotiklerden daha geniş çaplı inhibisyon zonu oluşturarak66 bakteriostatik etkili oldukları tespit edilmiştir. C.albicans için inlıibisyon etkisi gözlenmemiştir. Bal örnekleri E.coli'lerin çoğunda bakterisid olmak üzere oldukça etkili, « duyarlı bazı S.aureus'larda bakterisid diğerlerinde bakteriostatik; P.aeruginosa'larda ise daha az ve bakteriostatik etkili bulunmuştur. Aktivite açısından, P. aeruginosa ve S.aureus'lar üzerinde, II ve IX (Ordu yayla balı ve Orta-doğu Anadolu balı) no.lu balların daha etkili oldukları görülmüştür. Bulgularımıza göre balın antimikrobiyal etkisi E.coli ve S.aureus üzerinde daha fazla, P. aeruginosa üzerinde daha az ancak dikkate değerdir. Bu da halk ilacı çerçevesinde uygulanabilen balın; aktivitesine etki eden başta bitkisel flora olmak üzere, elde ediliş yöntemi, ısı ve ışığa maruz kalma şiddeti ve süresi gibi faktörler de gözönüne alınarak ucuz, kolay ve etkin bir terapötik madde olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
67 SUMMARY Investigation of the Antimicrobial Activity of Honey on Various Patogenic Microorganisms The aim of this study is researching the inhibitor and therapeutic effect of honey, which has been used by humans for thousands of years and is still used commonly in recovering many diseases both as an folk medicine and a rich and natural source of food, on various pathogenic microorganisms. In our study, antimicrobial effect on pathogenic microorganisms isolated from 66 different infection materials that are 20 E.coli, 20 P.aeruginosa, 1 8 S.aureus and 8 C.albicans of % 100 and %50 v/v dilutions of nine samples of honey has been examined through agar diffusion method. The results have been illustrated with grafics and compared to the antibiotics which are effective on these microorganisms and are used mostly in clinical therapy. Also, it has been examined that whether the inhibition effect of honey is bactericide or bacteriostatical. Thus, it has been determined that 100 v/v honey samples numbered VII, VIII, IX are bactericide against E.coli 5,6,12;IV, V, VI against 5,12,17; I, II, III aganist 4; P.aeruginosa number 2 is sensitive against all of them; honey sample numbered 1 being bacteriostatic by forming and inhibition zone wider than the antibiotics applied against P.aeruginosas numbered 11; IX does the samed against 19, and III, IV, VII, VIII do it against 3; honey numbered IX being bactericide against 12 and 14 for S.aureus, and it has been fixed that the other honey samples are bacteriostatic by forming a wider inhibition zone than the other applied antibiotics did. No inhibition effect has been observed for C.albicans.68 Honey samples have been found effective as bactericide for most E.colies; bactericide for some sensitive S.aureuses, and bacteriostatic for rest of them; having bacteriostatic effect for P.aeruginosas but not stronger. In respect of activity, it has been observed that honey samples numbered II and IX (Ordu Yayla honey and Sout-East Anatolia honey) are more effective on P.aeruginosas and S.aureuses. According to our findings, honey has a strong antimicrobial effect on E.coli and S.aureus. However, this effect on P.aeruginosa is not that stronger, but is still considerable. This fact shows us that honey, which has already been being used in the frame of folk medicine, can be used as a cheap, effective and easy-to-obtain theapeutic material, if we consider the factors such as the vegetal flora, the obtaining method, the time and degree to be exposed to head and light.