Bipolar bozukluğu olan hastalarda sirkadiyen ritim örüntüsünün yeme davranışı ve işlevsellik düzeyi ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation into relationship between circadian rhythm patterns, eating behavior and functional levels in bipolar disorder
- Tez No: 801227
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANA AKSOY POYRAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Disorder, Circadian Rhythm, Night Eating, Food Addiction, Functioning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
AMAÇLAR: İUB hastalarıyla sağlıklı kişileri kronotip dağılımı ve kronotiple ilişkili durumlardan uyku kalitesi, gece yeme davranışı, biyolojik ritim, yeme bağımlılığı davranışları bakımından karşılaştırdık. Hastalarda depresyon belirtileri olanları ayırıp; depresif semptomların, biyolojik ritim, uyku kalitesi, yeme davranışı üzerindeki etkisini değerlendirerek, bu etmenlerin işlevsellik düzeyine etkisini ölçmeyi hedefledik. GEREÇ ve YÖNTEM: Araştırmamıza İUB tanılı 98 hasta ve 96 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılara klinisyen tarafından, Sosyodemografik ve klinik veri formu, Hamilton Depresyon Ölçeği ve Young Mani Ölçeği, Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği, Biyolojik Ritim Değerlendirme Görüşmesi uygulanmıştır. Gruplara Sabahçıl-Akşamcıl Ölçeği, Gece Yeme Anketi, Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi, Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği doldurtulmuştur. İUB tanılı hasta grubu Hamilton Depresyon Ölçeği'ne göre ötimik ve depresif olarak, Sabahçıl-Akşamcıl Ölçeği sonucuna göre sabahçıl ve ara kronotip olarak yeniden sınıflandırıldı. BULGULAR: İUB hastalarının sağlıklı kontrollere göre ve hastalardan, depresiflerin ötimiklere göre; uyku kalitelerinin daha bozuk olduğu, baskın kronotipin ara kronotipi olduğu, gece yeme anket skorlarının daha yüksek ve dolayısıyla yeme davranışlarının daha bozuk olduğu saptandı. İUB hastalarında ara kronotipin baskın olduğu bulundu. İUB'nin depresif döneminde ara kronotip tercihi olanların sirkadiyen ritmin işlevselliği bozucu etkisinin daha belirgin olduğu saptandı. İşlevsellikle ilişkisi olan ölçekler incelendiğinde uyku kalitesi, kronotipi tercihi ve yeme bağımlılığının belirleyici olduğu görüldü. SONUÇ: Çalışmamızda, İUB hastalarında ara kronotipinin daha şiddetli depresyon ve daha fazla sirkadiyen ritim düzensizliği, uyku bozukluğu, daha kötü işlevsellikle ilişkili olması, İUB hastalarında kronotipe yönelik müdahalelerin önemini vurgulamaktadır. Bu grupta yeme davranışında da bozulduğu dikkate alınarak hasta takiplerinde çok yönlü yaklaşımlar sergilemek önemlidir. Anahtar Sözcükler: İki Uçlu bozukluk, Sirkadiyen, Gece Yeme, Yeme Bağımlılığı, İşlevsellik
Özet (Çeviri)
AIM: We compared bipolar patients and healthy individuals in terms of chronotype distribution and sleep quality, night eating behavior, biological rhythm, and food addiction behaviors that may be related to chronotype. By separating out BD patients with depressive symptoms; study aimed to assess the impact of depression; on biological rhythm, sleep quality, and eating behavior and measure the impact of these factors on functionality. MATERIAL and METHODS: Study involved 98 bipolar patients and 96 healthy controls. After Hamilton Depression Scale, Young Mania Scale, Functioning Assessment Short Test, Biological Rhythms Interview of Assessment in Neuropsychiatry, Sociodemographic form were applied, Morningness-Eveningness Scale, Night Eating Questionnaire, Pittsburg Sleep Quality Index, Yale Food Addiction Scale were given. Patients were recategorized as euthymic and depressive based on their Hamilton scores, and as morning and intermediate chronotype according to the Morningness-Eveningness Scale results. RESULTS: In comparison to healthy controls, bipolar patients, and those who were depressed, exhibited poorer sleep quality, the dominant chronotype was intermediate. Their night eating questionnaire scores were higher indicating more disordered eating behavior. The dominant chronotype preference in bipolar patients was intermediate. When the functional impairment scales were examined, it was seen that sleep quality, chronotype, food addiction were determinants. CONCLUSION: Disturbances in biological rhythms are known to be associated with depression and worse functioning, our study highlights the importance of sleep-related interventions in BD. There are often deteriorations in eating behavior in this group and it is important to exhibit multidimensional approaches in follow-ups.