Cahit Uçuk'un romanlarında gündelik hayat
Everyday life in Cahit Uçuk's novels
- Tez No: 801249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM ARDALI BÜYÜKARMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cahit Uçuk, Gündelik Hayat, Henri Lefebvre, Cahit Uçuk, Everyday Life, Henri Lefebvre
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 580
Özet
Bu tezde, Cahit Uçuk'un 1936-1973 yılları arasında yazdığı romanlarında, eserlerin geçtiği tarihsel zamanı baz alarak Türk toplumunun gündelik yaşamında meydana gelen değişimleri, roman kahramanları üzerinden okumak amacıyla gündelik hayatın unsurları üzerine bir analiz yapılmıştır. İncelemenin sağlam bir temele oturtulabilmesi için gündelik hayat üzerine yoğun çalışmaları olan ünlü sosyolog Henri Lefebvre'nin eserlerinden yararlanılarak gündelik hayat mefhumunun kavram alanı; gündelik hayatla iç içe olan modernlik, kadın ve ritim gibi unsurlarla açıklanmaya çalışılmıştır. Gündelik hayatın kavramsal alanı oluşturulduktan sonra, Cahit Uçuk'un eserlerinde geçen tarihsel zaman göz önünde bulundurularak Osmanlı'dan 1960'lı yılların sonuna kadar Türk toplumunun değişen gündelik hayatı, ev hayatı ve kadın-erkek ilişkilerinden yeme-içme ve eğlence hayatına kadar birçok unsura değinilerek anlatılmıştır. Bu bilgilerden hareketle de Cahit Uçuk'un on dört romanında ev hayatı, kadın-erkek ilişkileri, aile ve evlilik hayatı, giyim-kuşam, yeme-içme ve eğlence hayatı, eğitim ve meslek hayatı ve inanç gibi gündelik hayat unsurlarının romandaki varlığı; Osmanlı'dan 1960'lara kadar değişen gündelik hayat baz alınarak ele alınmıştır. Böylelikle Cahit Uçuk'un romanlarında uzun bir tarihsel dönemde geçen gündelik yaşamın, Türk toplumunun Osmanlı'dan 1960'lı yılların sonuna kadar değişen günlük hayatına ayna tuttuğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, in Cahit Uçuk's novels written between 1936 and 1973, an analysis was made on the elements of daily life in order to read the changes in the daily life of Turkish society based on the historical time in which the works took place through the protagonists of the novels. In order to put the study on a solid basis, the concept of the concept of daily life is used by using the works of the famous sociologist Henri Lefebvre, who has intensive studies on daily life; modernity, which is intertwined with daily life, has been tried to be explained by elements such as women and rhythm. After the conceptual field of daily life was created, taking into account the historical time in Cahit Uçuk's works, the changing daily life of Turkish society from the Ottoman Empire to the end of the 1960s was explained by referring to many elements from home life and relations between men and women to food and beverage and entertainment life. Based on this information, the existence of daily life elements such as home life, male-female relations, family and marriage life, clothing, food and beverage and entertainment life, education and professional life and faith in fourteen novels of Cahit Uçuk is discussed on the basis of daily life that changed from the Ottoman Empire to the 1960s. Thus, in Cahit Uçuk's novels, it was determined that the daily life that took place in a long historical period held a mirror to the daily life of Turkish society that changed from the Ottoman Empire to the end of the 1960s.