Cahit Uçuk'un romanlarında yapı ve izlek
Structure and pattern in Cahit Uçuk's novels
  1. Tez No: 752321
  2. Yazar: SEDA ZÖHRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET FATİH KANTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı ve İzlek, Cahit Uçuk, Cahide Üçok, Roman, Yeni Türk Edebiyatı, Structure and Theme, Cahit Uçuk, Cahide Üçok, Novel, New Turkish Literature
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Türk Edebiyatının üretken kadın yazarlarından olan Cahit Uçuk, eserlerini Cumhuriyet döneminde verir. Yazın hayatına şiirle başlayan Cahit Uçuk, Abdülhak Hamit Tarhan ve Nazım Hikmet'in yönlendirmeleriyle roman ve hikâye türünde eserler vermeye başlar. Dönemin önemli dergi ve gazetelerinde yayımlanan tefrikaları merakla beklenen ve büyük rağbet gören bir yazardır. Cahit Uçuk, kadınlar, gençler ve özellikle çocuklar için eserler vermeyi kendine ilke edinir. Romanlarında çoğunlukla aşk, fedakârlık ve inanç temaları üzerinde durmuştur. Romanlarının çoğunda başkişi kadındır. Oluşturduğu kadın tipleri duygu ve düşünceleriyle derinlemesine tanıtılırken Cumhuriyet kadınını idealize eden tiplerdir. Dili sade ve anlaşılır olan Cahit Uçuk'un romanlarındaki mekânlar bizzat yaşadığı veya gördüğü yerler olması bakımından tasvirleri gerçekçidir. Yazmak dışında herhangi bir meslek ile uğraşmayan yazar hayatı ve eserleriyle dönemin ilgi çeken kadın yazarlarındandır. Bu çalışmada Cahit Uçuk'un 15 romanı yapı ve izlek yönü ile ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde Cahit Uçuk'un hayatı ve edebi kişiliği ile ilgili bilgiler aktarılırken ikinci bölümde 15 roman kronolojik sıra ile yapı ve izlek yönüyle incelenmiştir. Yapı ve izlek bölümünün ardından çalışmaya romanlardaki ortak yapı eklenerek son bölümde sonuç ve kaynakçaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cahit Uçuk, one of the prolific women writers of Turkish Literature, gives his works in the Republican period. Cahit Uçuk, who started his literary life with poetry, started to produce novels and stories under the guidance of Abdülhak Hamit Tarhan and Nazım Hikmet. She is an author whose serials published in the important magazines and newspapers of the period are eagerly awaited and in great demand. Cahit Uçuk adopts the principle of creating works for women, youth and especially children. She mostly focused on the themes of love, sacrifice and faith in her novels. The protagonist of most of his novels is a woman. While the types of women he created are introduced in depth with their feelings and thoughts, they are the types that idealize the Republican woman. The places in the novels of Cahit Uçuk, whose language is simple and understandable, are realistic in terms of places where he lived or saw himself. The writer, who does not deal with any profession other than writing, is one of the interesting women writers of the period with her life and works. In this study, 15 novels of Cahit Uçuk are discussed in terms of structure and theme. In the first part of the study, information about Cahit Uçuk's life and literary personality was conveyed, while in the second part, 15 novels were examined in chronological order in terms of structure and theme. After the structure and theme section, the common structure in the novels was added to the study and the conclusion and bibliography were included in the last section.