Benzoksazol türevlerinin olası metabolitlerinden 4-sübstitüe-N-(2-hidroksi-5-nitrofenil)benzamid ve benzenasetamin türevlerinin sentez, yapı aydınlatması ve mikrobiyolojik etki çalışmaları
  1. Tez No: 80125
  2. Yazar: CENGİZ ERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Benzoksazol olası metabolitleri, 4-Sübstitüe-N- (2-hidroksi-5-nitrofenil)benzarnid, 4-Sübstitüe-N-(2-Hidroksi-5-nitrofenil) benzenasetamid, antimikrobiyal etki, Probable benzoxazole metabolites, 4-Substitued-N-(2- Hydroxy-5-nitrophenyl)benzamid, 4-Substitued-N-(2-hydroxy-5-nitrophenyl) benzenacetamide, antimicrobial activities
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
85 ÖZET Benzoksazol Türevlerinin Olası Metabolitlerinden 4-Sübstitüe-N- (2-Hidroksi-5-nitrofenil)benzamid ve benzenasetamid Türevlerinin Sentez, Yapı Aydınlatması ve Mikrobiyolojik Etki Çalışmaları Bu çalışmada, bazı benzoksazol türevlerinin olası metabolitleri olarak 4. konumunda çeşitli sübstitüentler taşıyan 10 adet N-(2-hidroksi-5-nitrofenil) benzamid ve benzenasetamid türevi bileşik sentezlenmiştir. Bileşiklerin sentezi, tiyonil klorür ile acil klorürü haline getirilen değişik karboksilli asitlerin, 4-nitro-2-aminofenol türevleri ile reaksiyonu sonucunda gerçekleştirilmiştir. Sentez edilen bileşiklerin saflıkları İTK ile kontrol edildikten sonra erime noktalan saptanmış, kimyasal yapıları UV, İR, ^-NMR Spektroskopisi bulguları ile aydınlatılmıştır. Elde edilen bileşiklerin Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Bacillus subtilis gibi Gram Pozitif ve Escharichia coli, Klebsiella pneumoniae gibi bazı Gram Negatif bakterilere karşı antibakteriyal ve Candida albicans'^. karşı antifungal etkileri, Minimum Inhibitor Konsantrasyon (MİK) değerleri şeklinde saptanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, sentezlenen tüm bileşiklerin dikkate değer şekilde etkili oldukları bulunmuştur. Sentez edilen amid türevleri, olası metabolitleri oldukları benzoksazol türevleri ile antimikrobiyal etkileri yönünden kıyaslandığında, bazı olası metabolitlerin ana bileşikten daha etkili, bazılarının aynı, bazılarının ise daha az etkiye sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
86 6. SUMMARY Synthesis, Structure Elucidation, Microbial Activity of Probable Metabolites of Benzoxazole as 4-Substitued-N-(2-Hydroxy-5-nitrophenyl) benzamide and benzenacetamide Derivatives. In this study, totally 10 compounds which are probable metabolites of benzoxazole derivatives, as carrying various substituents at 4th position N- (2-hydroxy-5-nitrophenyl) benzamide and benzenacetamide derivatives were prepared. The compounds were synthesized by condensing 4-nitro-2-aminophenols with appropriate carboxylic acid chlorides which were obtained by treating carboxylic acides with thionyl chloride. The purity of the compounds was controlled by TLC and the melting points were determined. Chemical structures of the compounds were elucidated by using UV, IR, ^-NMR analysis methods. Antimicrobial activity of these compounds against some Gram Positive bacteria such as Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Bacillus subtilis and some Gram Negative bacteria such as Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae and the antifungal activity against Candida albicans were observed as the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) values. As a result of this study, all of the synthesized compounds were found significantly active. It was established that some of the compounds exhibit same, less or better activity than the corresponding benzoxazoles.