Okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan öğretmen ve yöneticilerin çocuk ihmal ve çocuk istismarına yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerinin saptanması
Determining the knowledge and awareness levels of child negligence and child abuse of teachers and managers working in pre-school education institutions
  1. Tez No: 801265
  2. Yazar: RUKİYE GİZEM OLGUNAY AĞGÖN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, istismar, ihmal, öğretmen, farkındalık, bildirim, Child, abuse, neglect, teacher, awareness, notification
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırma okul öncesi eğitim kurumu çalışanlarının çocuklara yönelik istismar ve ihmali erken fark etmesinde, aile ile toplumu bilinçlendirmede aktif rol oynayacağı düşünülerek hazırlanmıştır. Okul öncesi eğitim kurumlarında çalışanların çocuk istismarı ve ihmali konusunda riskleri ve olguları ayırt etme yetkinliklerini saptamak, farkındalık düzeylerinin arttırılmasına ışık tutmak amacı ile kapsamlı bir çalışma yapılmıştır. Bu araştırma yapılırken Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Çocuk İstismarı ve İhmalinin Belirti ve Risklerinin Tanılanmasına Yönelik Ölçek, Bildirim Yükümlülüğü Tutum Ölçeği, Çocuk Haklarına İlişkin Tutum Ölçeği (ÇHTÖ) kullanılmıştır. Bu araştırma araştırmacının kolaylıkla ulaşabileceği, İstanbul ilinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı 2021- 2022 eğitim öğretim yılındaki ilkokul, ortaokul ve lise bünyesindeki bağımlı ana sınıflarında yürütülmüştür. Bu okullarda okul yönetiminden izin alındıktan sonra görev yapmakta olan öğretmen ve yöneticilerden ölçekleri doldurmayı kabul eden 765 gönüllü ile yapılmıştır. Ancak 529 kişinin ölçekleri boş bırakılmasından dolayı bu veriler kullanılmamıştır. Dolayısıyla geriye 236 sağlıklı veri kalmış ve bu çalışma 236 kişi ile tamamlanmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS ile ölçeklere ait yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma, betimsel istatistikler ve frekans dağılımları, korelasyon analizi, Post Hoc-Tukey testi ve bağımsız Örnek t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında nicel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) kullanılarak yapılmıştır. Çocuk istismarının belirti ve risklerinin tanılanmasında tüm alt boyutlarının ortalamaları 5 üzerinden yaklaşık 3 olup bu değer katılımcılarda bir kararsızlık eğilimi olduğunu göstermektedir. Standart sapmaların çok yüksek olmaması katılımcıların benzer puanlama yaptığını verdikleri cevaplar açısından homojen olduğunu göstermektedir. Çocuk haklarına ilişkin tutum ölçeğinden alınan toplam puan 110 üzerinden 99,93 olup bu değer katılıyorum görüşüne oldukça yakın bir eğilime işaret ettiğinden dolayı standart sapmanın burada düşük olması katılımcıların benzer görüşe sahip olduğunu göstermektedir. Yapılan çalışma kapsamında Türkiye'de çocuk istismarının azaltılması, erken teşhis edilip müdahale edilmesi okul ve eğitim sistemi açısından oldukça önemli olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra eğitimcilere çocuk ihmali ve istismarı konularını içeren eğitimlerin verilmesinin oldukça önemli ve gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been prepared with the thought that it will play an active role in the early recognition of abuse and neglect towards children and in raising awareness of the family and society. A comprehensive study was carried out in order to determine the competency of employees in pre-school education institutions to distinguish the risks and facts about child abuse and neglect, and to shed light on increasing the level of awareness. While conducting this research, the Socio-Demographic Information Form, the Scale for Diagnosing the Symptoms and Risks of Child Abuse and Neglect, the Obligation to Notify Attitude Scale, and the Attitude Scale for Child Rights (ÇHTÖ) were used. This research was carried out in dependent nursery classes within the scope of Primary School, Secondary School and High School in the 2021-2022 academic year under the Ministry of National Education in the province of Istanbul, which the researcher can easily reach. It was conducted with 765 volunteers who agreed to fill in the scales from the teachers and administrators working in these schools after obtaining permission from the school administration. However, these data were not used because the scales of 529 people were left blank. Therefore, 236 healthy data remained and this study was completed with 236 people. Statistical analysis of the data, percentage, arithmetic mean, standard deviation, descriptive statistics and frequency distributions of the scales with SPSS, correlation analysis, Post Hoc-Tukey test and independent sample t-test, One-Way Analysis of Variance ( One-Way ANOVA) was used. The average of all sub-dimensions in diagnosing the symptoms and risks of child abuse is approximately 3 out of 5, and this value indicates a tendency for indecision in the participants. The fact that the standard deviations are not very high indicates that the participants scored similarly and were homogeneous in terms of their answers. The total score obtained from the scale of attitude towards children's rights is 99.93 out of 110, and since this value indicates a tendency very close to the opinion that I agree, the low standard deviation here indicates that the participants have similar views. Within the scope of the study, it has been observed that reducing child abuse, early diagnosis and intervention are very important for the school and education system in Turkey. In addition, it has been concluded that it is very important and necessary to give trainings to educators on child neglect and abuse.