8 - 14 hafta missed abortuslarda maternal kanda serum fraktalkin düzeyinin değerlendirilmesi
Investigation of maternal serum fractalkine levels in missed abortus between gestation week 8-14
  1. Tez No: 801298
  2. Yazar: ZEYNEP YAZICI TOPCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Fraktalkin, missed abortus, gebelik, plasenta, Fractalkine, missed abortion, pregnancy, placenta
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu çalışmada gebeliğin 8-14 haftaları arasında maternal serum fraktalkin düzeylerinin missed abortus üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya Ocak 2023 - Mayıs 2023 tarihleri arasında hastanemizin Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran missed abortus tanılı gebeler ile sağlıklı gebeler olmak üzere toplam 90 olgu prospektif olarak dahil edildi. Olguların periferik kanında fraktalkin düzeyi ölçüldü. Hastaların yaşı, yaş beden kitle indeksi, gravida, parite, abortus, gebelik haftası, koryon yerleşimi ve uterin arter pulsaltil indeksi değerleri kaydedildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar missed abortus durumuna göre iki eşit gruba ayrıldı. Değişken parametreler gruplara göre karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 29,4 iken, missed abortus grubunun yaş ortalaması 29,4; kontrol grubunun ise yaş ortalaması 29,5 olarak hesaplandı. Missed abortus grubunda ortalama fraktalkin değeri 7,08 ± 2,30 ng/ml olarak belirlenirken, kontrol grubunda ortalama fraktalkin değeri 14,84 ± 8,0 ng/ml olarak saptandı. Gruplar arasında yaş, BMI, gravida, parite, abortus, gebelik haftası, koryon yerleşimi ve uterin arter pulsaltil indeksi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Missed abortus grubundaki ortalama fraktalkin düzeyi, kontrol gruba göre anlamlı derecede daha düşüktü ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: Bu çalışma düşük fraktalkin düzeyinin missed abortus ile ilişkili olduğunu gösterdi. Çalışmamızın desteklenmesi için bu konuyla ilgili daha kapsamlı ve multidisipliner prospektif klinik çalışmalar yapılmasına ihtiyaç duyulmakta olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the effect of maternal serum fractalkine levels on missed abortion between 8-14 at gestation of weeks. Material and method: In this study, a total of 90 cases of pregnant women with and without missed abortion who presented to the obstetrics clinic of our hospital between January 2023 and May 2023 were included prospectively by measuring fractalkine levels in the peripheral blood. Patients' age, BMI, gravida, parity, abortion, gestational week, chorion location and uterine artery pulsaltyl index. In this study, the patients were divided into two equal groups according to their missed abortus status. Variable parameters were compared according to the groups. Results: The mean age of all case was 29.4 years , the mean age of the missed abortion group was 29.4 years, and the mean age of the control group was 29.5 years. The mean of fractalkine level was 7,08 ± 2,30 ng/ml in the missed abortion group, the mean of fractalkine level was 14,84 ± 8,0 ng/ml in the control group. The mean of fractalkine level was significantly lower in the group with missed abortion compared with the control group. There were no significant differences between the two groups with respect to age, BMI, gravida, parity, abortion, gestational week, chorion location and uterine artery pulsaltyl index. Conclusion: In this study, we showed that low fractalkine level is associated with missed abortion. We believe that more comprehensive and multidisciplinary prospective clinical studies on this subject are needed to support our study.