Spinal kord yaralanmalı hastalarda ekspiratuar solunum kas kuvveti kaybı için ultrasonografik abdominal kas kalınlığının prediktif değeri
Predictive value of ultrasonographic abdominal muscle thickness for loss of expiratory respiratory muscle strength in patients with spinal cord injury
- Tez No: 801302
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE ÖNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: spinal kord, ultrasonografi, abdominal kas, maksimum inspiratuar basınç, maksimum ekspiratuar basınç, spinal cord, ultrasonography, abdominal muscle, maximum inspiratory pressure, maximum expiratory pressure
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, spinal kord yaralanmalı hastalarda ultrasonografi ile ölçülen abdominal solunum kas kalınlık ve kalınlaşma oranlarının sağlıklı bir kontrol grubu ile kıyaslanması ve solunum kasları total kuvvetini yansıtan göstergeler (MIP ve MEP) arasında bir ilişki olup-olmadığının saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Vaka kontrollü kesitsel klinik çalışmamıza dahil edilme kriterlerini karşılayan SKYli 36 hasta ve 30 sağlıklı gönüllü birey dâhil edildi. Her iki gruptaki katılımcıların sırt üstü yatar pozisyonda abdominal kas kalınlıkları ultrason cihazıyla ölçüldü ve kalınlaşma fraksiyonları hesaplandı. Her iki gruptaki katılımcılara MIP ve MEP ölçümü yapıldı. Grup içi ve gruplar arası veriler karşılaştırıldı. Bulgular: Solunum kas kuvvetini yansıtan belirteçler olan MIP ve MEP, SKY hastalarında sağlıklara göre daha düşük bulunmuştur. Hastaların sağ taraflarında USG ölçümlerinde RA kalınlaşma oranı, EO zorlu, EO kalınlaşma oranı, IO zorlu, IO kalınlaşma oranı, TrA istirahat, TrA zorlu ve TrA kalınlaşma oranı sağlıklılara göre düşük bulunmuştur. Ancak sol taraflarında hastalar ve sağlıklılar arasında bir fark saptanmamıştır. Abdominal kasların MIP ve MEP ile korelasyonu incelendiğinde RA kasında hem istirahat hem zorlu; EO kasında yalnız zorlu; IO ve TrA kaslarında ise istirahat, zorlu ölçümlerinde ve kalınlaşma oranlarında MEP ile korelasyon saptanmıştır. Sonuç: SKY hastalarının rehabilitasyonunda USG ile abdominal solunum kas kalınlığının tespit edilmesinin ilerde gelişebilecek pulmoner komplikasyonların önüne geçebileceği kanaatindeyiz. Ancak tüm solunum kasları için aynı yorumda bulunabilmek adına daha kapsamlı ve daha büyük çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Expiratory Respiratory Muscle Strength in Patients with Spinal Cord Injury Aim: The aim of this study is to compare the abdominal respiratory muscle thickness and thickening ratios measured by ultrasonography in patients with spinal cord injury with a healthy control group and to determine whether there is a relationship between indicators reflecting the total strength of respiratory muscles (MIP and MEP). Materials and Methods: Our case-controlled cross-sectional clinical study included 36 patients with SCI and 30 healthy volunteers who met the inclusion criteria. Abdominal muscle thicknesses of the participants in both groups in the supine position were measured with an ultrasound device and the thickening fractions were calculated. MIP and MEP measurements were performed on the participants in both groups. Intragroup and intergroup data were compared. Results: MIP and MEP, which are markers reflecting respiratory muscle strength, were found to be lower in SCI patients than in healthy patients. RA thickening rate, EO challenging, EO thickening rate, IO challenging, IO thickening rate, TrA resting, TrA challenging and TrA thickening rate were found to be lower than healthy subjects in USG measurements on the right sides of the patients. However, no difference was found between the patients and healthy subjects on their left side. When the correlation of abdominal muscles with MIP and MEP was examined, it was found that both resting and straining were found in the RA muscle; In EO muscle alone tough; In the IO and TrA muscles, a correlation was found with MEP in resting, challenging measurements and thickening ratios. Conclusion: We believe that detecting abdominal respiratory muscle thickness by USG in the rehabilitation of SCI patients can prevent future pulmonary complications. However, more comprehensive and larger studies are needed to make the same interpretation for all respiratory muscles.