Esnek parametrik metrik uzaylar ve sabit nokta teoremleri
- Tez No: 801352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN ÇETKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Esnek Dönüşüm, Esnek Küme, Esnek Metrik, Esnek Nokta, Parametrik Metrik, Self-mappings, Soft Set, Soft Metric, Soft Point, Parametric Metric
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada belli bir parametreye göre iki esnek nokta arasındaki uzaklığı ölçmeye yarayan esnek parametrik metrik uzay kavramı araştırıldı. Bu bağlamda, esnek noktaları kullanarak parametrik metrik uzaylara yeni bir yaklaşım geliştirildi. Böylece, parametrik metrik uzayların bir esnek yaklaşımı elde edildi. Esnek parametrik metrik uzayların bir takım temel ve topolojik özellikleri çalışıldı. Açıklayıcı örnekler yardımıyla ilgili uzaylardaki bazı temel kavramlarda tanıtıldı. Ayrıca bu uzaylarda esnek nokta dizilerinin yakınsaklığı tanımlanarak esnek esnek metrik uzaylar için tam uzay olmayı ifade edildi. Esnek parametrik metrik uzaylardaki koşullar altında sabit esnek noktaların varlığını araştırıldı. Bu bağlamda, bu çalışma dört ana bölümden oluştu. 1. Bölüm ana bölümler için gerekli olan bazı temel kavramları ve gösterimlerini içerirdi. 2. Bölüm parametrik parametrik metrik uzay, parametrik b-metrik uzay,parametrik 2-metrik ve parametrik S-metrik uzayların tanıtılmasına ayrıldı. 3.bölüm bir önceki bölümde verilen çeşitli parametrik metrik uzaylardaki sabit nokta teoremlerinin hatırlatılmasına ayrıldı. Son bölümde ise parametrik metrik uzay kavramı esnek evrene genişletilmiş ve böylece esnek parametrik metrik uzay tanımlandı. Buna ek olarak esnek parametrik metrik uzaylarda sabit noktanın varlığı ve tekliği araştırıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of soft parametric metric space, which is used to measure the distance between two soft points according to a certain parameter, was investigated. In this context, a new approach to parametric metric spaces has been developed using soft points. Thus, a soft version of parametric metric spaces was obtained. A number of basic properties of soft parametric metric spaces have been studied. Some basic concepts in related spaces are also introduced with the help of illustrative examples. In addition, the convergence of soft point sequences in these spaces is defined and thus full space is expressed for soft parametric metric spaces. It is devoted to investigating the existence of fixed elastic points under conditions in soft parametric metric spaces. We recall some basic concepts and notations necessary for the main sections. In Chapter 2, information is given about parametric metric space, parametric b-metric space, parametric 2-metric and parametric S-metric spaces. In section 3, we show under what conditions two soft self-mappings of the parametric metric and types given in the previous section have common fixed soft points. In the fourth chapter, soft parametric metric space and fixed point theorems are explained.