Bina yönetimi: Site yönetiminde halkla ilişkiler
Building management public relations in site management
  1. Tez No: 801381
  2. Yazar: DİLAN TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SADIK ÖNCÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bina yönetimi, Site yönetimi, Halkla ilişkiler, Konut, Building management, Housing management, Public relations, Housing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Türkiye'de kırsal kesimden kentlere göçlerin artması ve nüfus artışının yaşanması konut ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. İnşaa edilen toplu konut yapıların kullanılmaya başlanması ile beraber farklı kültürlerdeki insanların bir arada yaşaması bir takım problemlerin de ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Oluşan problemler kanuni düzenlemeleri ve profesyonel yönetimi de beraberinde getirmiştir. Bina ve site yönetimi son derece karmaşık işlemleri düzenleyen ve denetleyen özellikler taşımaktadır. Ayrıca toplu yapıların kat sayıları arttıkça doğru orantılı şekilde yönetim süreci sorunları da artmaktadır. Bina ve site yönetiminde eskiden gönüllük esasına dayanan, boş zamanlarda bina ile ilgilenen kat sakinlerinin artık sorunların çözümüne yetişemediği görülmektedir. Aksine bina ve site yönetimi daha çok vakit gerektiren bir uzmanlık işi haline gelmektedir. Yönetimin kat sakinlerinin sorunlarını çözmesi, beklentilerine ve gereksinimlerine karşılık vermesi gerekmektedir. Bu noktada bina ve site yönetimini, birçok işletmeden farklı kılan belirgin özellik insan faktörünün merkezde olmasıdır. Kat sakinleri temel yaşam alanlarında yaşadıkları sorunlarda yönetime anında ulaşmakta ve yönetim ile kat sakini sürekli temas halinde bulunmaktadır. Çalışmanın amacı, çok sayıda kişinin toplu şekilde bir arada yaşadığı sitelerde binan yönetiminin işletme fonksiyonlarından halkla ilişkiler fonksiyonu açısından nasıl yönetildiğine cevap aramaktır. Araştırmada yüz yüze anket uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre Bina Yönetimi: Site Yönetiminde Halkla İlişkiler sürecinin araştırılması, varsa sorunların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin sunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In Türkiye, the increase in migration from rural areas to cities and the increase in population reveal the need for housing. With the use of the mass housing structures built, the coexistence of people from different cultures causes a number of problems. The problems that have arisen have brought with them legal regulations and professional management. Building and housing management has features that regulate and supervise highly complex operations. In addition, as the number of floors of collective buildings increases, the problems of the management process increase in direct proportion. It is seen that the residents who used to volunteer in building and housing management, who used to take care of the building in their spare time, are no longer able to solve the problems. On the contrary, building and housing management is becoming a specialized job that requires more time. The management needs to solve the problems of the residents and respond to their expectations and needs. At this point, the distinctive feature that makes building and housing estate management different from many businesses is that the human factor is at the center. Residents can reach the management immediately when they have problems in their basic living spaces, and the management and the residents are in constant contact. The aim of this study is to seek an answer to how housing management is in terms of public relations function, which is one of the business functions, in sites where many people live together. A face- to- face questionnaire was applied in this research. According to the findings of the research, it was aimed to investigate the Public Relations in Housing Management, to identify the problems, if any, and to offer solutions.